Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ελεγχοι σε ξενοδοχεία για παράνομο λογισμικό!

ΡΟΔΟΣ
22 Ιουνίου 2018 / 07:08

ΡΟΔΟΣ. Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων κατά τριών ξενοδοχειακών εταιρειών της Ρόδου, προσέφυγε η αμερικανική εταιρεία κολοσσός λογισμικού Microsoft και οι εταιρείες Autodesk Inv και Αdobe Systems Inc.

Η Microsoft αναπτύσσει, κατασκευάζει, αδειοδοτεί και υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων λογισμικού για διάφορες υπολογιστικές συσκευές. Τα δημοφιλέστερα προϊόντα της είναι τα λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows και η σειρά λογισμικού γραφείου Microsoft Office.
H δεύτερη έχει αναπτύξει εφαρμογές γενικής, αρχιτεκτονικής, μηχανολογικής, τοπογραφικής και χαρτογραφικής σχεδίασης της εταιρίας λογισμικού ενώ η τρίτη, είναι παγκοσμίως γνωστή για την δημιουργία λογισμικού πολυμέσων και επεξεργασίας εικόνας.
Oι τρεις εταιρείες έχουν κινήσει τις διαδικασίες ελέγχου επιχειρήσεων για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση λογισμικού παρανόμως χωρίς την κατοχή της νόμιμης προς τούτο άδειας εκ μέρους των δικαιούχων.
Για τον έλεγχο πειρατικών εκδόσεων του λογισμικού τους αλλά και την καταπολέμηση του φαινομένου της παράνομης εγκατάστασης και διανομής του έχει συσταθεί εξάλλου ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός με την επωνυμία «Business Software Alliance».
Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις στη σχετική κατάταξη όσον αφορά τη χρήση «πειρατικού» λογισμικού το 2017 καθώς το 61% του λογισμικού που είναι εγκατεστημένο σε προσωπικούς υπολογιστές είναι παράνομο, σύμφωνα με την Business Software Alliance (BSA).
Παρότι το ποσοστό τα τελευταία έτη δεν έχει σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, καθώς ήταν 63% το 2015, 62% το 2013 και 61% το 2011, είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, της σκανδιναβικής χερσονήσου και τη Βρετανία. Ενδεικτικά, στην Ιταλία αγγίζει το 43%, στην Πορτογαλία το 38% και στην Κύπρο το 44%.
Σημαντική πτώση είχε η εκτιμώμενη εμπορική αξία του λεγόμενου «πειρατικού» λογισμικού που χρησιμοποιείται στη χώρα μας, καθώς πέρυσι υποχώρησε σε 173 εκατ. δολάρια, από 189 εκατ. δολ. το 2015, 220 εκατ. δολ. το 2013 και 343 εκατ. δολ. το 2011.
Σημειώνεται ότι τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι πρωτότυπα πνευματικά έργα, τα οποία προστατεύονται σύμφωνα με το Νόμο 2121/1993 «Πνευματική Ιδιοκτησία, Συγγενικά Δικαιώματα και Πολιτιστικά Θέματα» ως έργα λόγου.
Για να είναι νόμιμη η χρήση του προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή πρέπει ο δικαιούχος να παραχωρήσει στον αγοραστή την άδεια χρήσης του συγκεκριμένου προγράμματος. Η άδεια αυτή δίνεται μέσω μίας σύμβασης που ονομάζεται «άδεια χρήσης τελικού χρήστη».
Οι τρεις εταιρείες στην προσπάθεια που καταβάλλουν για την καταπολέμηση του φαινομένου της «πειρατείας» του λογισμικού, που έχουν αναπτύξει, προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων κατά των ξενοδοχειακών εταιρειών, προκειμένου να εξασφαλίσουν άδεια για τον έλεγχο των υπολογιστών τους καθώς πιθανολογούν ότι δεν διαθέτουν πλήρη και επαρκή αδειοδότηση για τα προγράμματα που χρησιμοποιούν στους υπολογιστές τους.
Μάλιστα ο έλεγχος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, προκλήθηκε μετά από έλεγχο και έρευνα, που ακολούθησε στα αρχεία τους για την αγορά αδειών λογισμικού.
Ζήτησαν έτσι και εξασφάλισαν προσωρινή διαταγή για τη διενέργεια απογραφής των υπολογιστών των ξενοδοχείων, ως και φωτογράφησης των προγραμμάτων λογισμικού αλλά ακόμη και σε φορητά μέσα αποθήκευσης.
Με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητούν την συντηρητική κατάσχεση των παράνομων λογισμικών, την απαγόρευση της χρήσης τους αλλά και να διαταχθούν οι εκπρόσωποι των εταιρειών να παράσχουν πληροφορίες για τον τρόπο κτήσης αυτών. Πηγή:www.dimokratiki.gr