«Δεν ζήτησα εγώ τη συνδρομή των ΜΑΤ, αλλά η κυβέρνηση»

Τι απαντά ο Δήμαρχος Κέρκυρας για το έγγραφο προς Π. Σκουρλέτη & συναρμόδια υπουργεία

26
Ιουνίου / 2018

Το δελτίο τύπου του Δημάρχου

Με αφορμή δημοσίευμα του τηλεοπτικού σταθμού START, με τίτλο «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | Το έγγραφο Νικολούζου με το οποίο ζήτησε τα ΜΑΤ από τον Τόσκα», ο Δήμαρχος Κέρκυρας δήλωσε τα εξής:
«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά το  δημοσίευμα του τηλεοπτικού σταθμού START, στο οποίο  αναφέρεται ότι ζήτησα τη συνδρομή των ΜΑΤ για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Λευκίμμης.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας θέλω να ενημερώσω για τα εξής:
Το επίμαχο έγγραφο, με ημερομηνία 6.5.2018, απεστάλη στον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, με παράλληλη κοινοποίηση σε συναρμόδια Υπουργεία και αφορούσε την υλοποίηση των προαπαιτουμένων προκειμένου να αδειοδοτηθεί ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης (έργα ηλεκτροδότησης, οδοποιίας και υδροδότησης).  Δεδομένου πως είχαν προηγηθεί επεισόδια και εγκληματικές ενέργειες (όπως ο εμπρησμός των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΥ  από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες)  και προκειμένου να εκτελεστούν τα παραπάνω έργα χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των συνεργείων,  ζήτησα εισαγγελική και αστυνομική συνδρομή.  Όπως καταλαβαίνει καθένας, το αίτημα αυτό δεν αποτελεί πρόσκληση των δυνάμεων των ΜΑΤ στην περιοχή.

Με την ευκαιρία αυτή επαναλαμβάνουμε τη θέση μας πως  ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης,   αποτελεί αυτή τη στιγμή μονόδρομο για την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων και την αντιμετώπιση της κατάστασης  κινδύνου στην οποία έχει περιέλθει η Κέρκυρα. Όπως έχουμε, επίσης,  επανειλημμένα δηλώσει η λειτουργία των εγκαταστάσεων στη Λευκίμμη απαιτεί κοινωνική  συναίνεση  και στην κατεύθυνση αυτή έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες. Η αδιαλλαξία, όμως, ενός μέρους των κατοίκων όπως εκφράζεται από συλλογικότητες της περιοχής έχουν οδηγήσει αυτές τις προσπάθειες σε αδιέξοδο.
Δεν καλέσαμε και δεν επιθυμούμε την παρουσία των ΜΑΤ στην Κέρκυρα. Άλλωστε, η σχετική απόφαση είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης.
Τέλος, έστω και τώρα, στην ύστατη στιγμή, καλούμε τους κατοίκους της Λευκίμμης σε διάλογο προκειμένου να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ  και να απαλλαγεί η Κέρκυρα από τον εφιάλτη  των απορριμμάτων».