Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας: Η υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ είναι επιβεβλημένη

ΣΥΡΙΖΑ
28 Ιουνίου 2018 / 11:35

Η ανακοίνωση της Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής

Στην Ελλάδα της κρίσης, η Κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα που μέχρι σήμερα έχει πληρώσει 100 εκατ. ευρώ για τους ΧΑΔΑ και που στα 2/3 της βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο προς την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων (δεματοποιητές – εργοστάσια – ΧΥΤΥ), όπως ακριβώς και στην Κέρκυρα. Μια ολοκληρωμένη Διαχείριση με χρήματα κρατικά και στα χέρια των δήμων και του λαού, και όχι των ιδιωτών. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων και ψηφισμένοι ΠΕΣΔΑ σε όλες τις περιφέρειες. Για την Κέρκυρα, τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί και το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης μέχρι τέλος του 2021 πρέπει να λειτουργεί. Όσον αφορά τον ΧΥΤΥ Κεντρικής Κέρκυρας, μέχρι τέλος του 2020 πρέπει να έχει παραδοθεί το πρώτο του κύτταρο και αυτομάτως, όπως είναι γνωστό, υπάρχει κυβερνητική δέσμευση και ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης κλείνει. Επομένως, για εμάς η υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ είναι επιβεβλημένη.

Σήμερα, με ανησυχία παρακολουθούμε, όπως όλοι οι συμπολίτες μας, την παρουσία των ΜΑΤ στην Κέρκυρα που σηματοδοτεί την αποτυχία του πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου για ένα σοβαρό τοπικό ζήτημα, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εμείς, ως κόμμα, όλο το προηγούμενο διάστημα προτάξαμε αυτόν τον διάλογο και προτείναμε και στο Τεμπλόνι και στη Λευκίμμη την κοινωνική συμμετοχή και τον κοινωνικό έλεγχο σε όλες τις διαδικασίες διαχείρισης των απορριμμάτων. Παράλληλα, προτείναμε και λύσεις.

Όλα τα υπόλοιπα κόμματα στον Νομό, με το να μην προτείνουν λύσεις στο τι κάνουμε σήμερα με τα σκουπίδια, στην ουσία για μικροκομματικούς λόγους θέλουν τα σκουπίδια στους δρόμους, με σκοπό να καταφέρουν το μεγαλύτερο πολιτικό πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη δημοτική Αρχή. Υπάρχουν, βέβαια, ευθύνες και τις έχουμε δημόσια αναφέρει, αλλά πρέπει και να υπάρξει άμεση λύση. Στις αξίες τις Αριστεράς, πρώτα από όλα έρχεται η ζωή και μετά η εργασία. Επομένως, η δημόσια υγεία και η εργασία των ανθρώπων σε πάνω από 15.000 επιχειρήσεις στην Κέρκυρα είναι για εμάς προτεραιότητα και απαιτούν λύση σήμερα, που δεν είναι άλλη από το άνοιγμα της Λευκίμμης. Η απόφαση του ΣτΕ είναι στην ίδια κατεύθυνση.

Πιστεύουμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς είναι πια προφανής η ενεργή συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις κινητοποιήσεις της Λευκίμμης. Είναι υποχρέωση όλων των δημοκρατικών κομμάτων και όλων των δημοκρατικών πολιτών να την απομονώσουν. Και αναλαμβάνουν μεγάλη πολιτική ευθύνη όσοι αβασάνιστα προαναγγέλλουν αιματοκυλίσματα.
Ως Νομαρχιακή Οργάνωση Κέρκυρας, εμείς θα επιμείνουμε στη βασική μας θέση για την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ, αλλά και για την ανάγκη διαλόγου και κοινωνικού ελέγχου, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων του τόπου.