Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντιδήμαρχος Τουρισμού: Ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης δεν είναι μονόδρομος

ΜΑΤ
29 Ιουνίου 2018 / 10:25

«Ενώνω τη φωνή μου με αυτήν των υπολοίπων και ζητώ να φύγουν τα ΜΑΤ από το νησί» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανοικτή επιστολή του προς τον Δήμαρχο Κέρκυρας ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Καββαδίας

Η επιστολή

Κύριε Δήμαρχε
Είναι ιδιαίτερο οδυνηρό και προσβλητικό για τη δημοκρατική συνείδηση της Δημοτικής Ομάδας της ΝΕΡΙΚΙ, του κόσμου που τη ψήφισε, αλλά και όλης της Κέρκυρας η παρουσία των ΜΑΤ στη Λευκίμμη. Φυσικά, επειδή σε γνωρίζω, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι το ίδιο ισχύει και για σένα.
 
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, ενώνω και εγώ τη φωνή μου με αυτήν των υπολοίπων και ζητώ να φύγουν τα ΜΑΤ από το νησί.
 
Επειδή μέχρι σήμερα θεωρούμε μονόδρομο τη Λευκίμμη, το θέμα που άμεσα θα τεθεί είναι ότι, με δεδομένη τη μη συναίνεση των κατοίκων της Λευκίμμης για τη μεταφορά στο ΧΥΤΥ των δεμάτων, αν φύγουν τα ΜΑΤ θα βρωμίσει πάλι το νησί.
 
Είναι όμως έτσι; Είναι μονόδρομος η Λευκίμμη;
 
Κατά την άποψη μου όχι. Η πρόταση που διατύπωσα πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια ακριβώς, στις 25/6/2016 με ηλεκτρονικό μήνυμα απεσταλμένο σε όλη την ομάδα μας, όταν οι κάτοικοι του Τεμπλονίου είχαν αποκλείσει τον ΧΥΤΑ και επανερχόμουνα σε αυτήν επίμονα στις συναντήσεις της Δημοτικής μας Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν, για να είναι καθαρό το νησί πρέπει να γίνεται η μεταφορά των δεμάτων εκτός  Κέρκυρας για το μεσοδιάστημα, μέχρι δηλαδή να λειτουργήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση και να βρεθεί νέος χώρος εναπόθεσης, κοντά στο εργοστάσιο.
 
 
Οι λόγοι, που τόσες φορές τους έχω αναφέρει, είναι εντελώς απλοί

-  Το Τεμπλόνι δεν έχει άλλο χώρο.

-  Ο μόνος χώρος, σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ, είναι ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης.

-  Επειδή δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση, για να πάνε τα απορρίμματα στον ΧΥΤΥ  Λευκίμμης θα πρέπει να παρέμβουν τα ΜΑΤ και να ανοίξουν το δρόμο.

-  Αν παρέμβουν τα ΜΑΤ θα ματώσει, τουλάχιστον, η Νότια Κέρκυρα.

-  Τέλος, το θέμα δεν είναι μόνον να ανοίξει ο δρόμος, αλλά και να διατηρηθεί ανοικτός. Δηλαδή θα πρέπει να ζούμε με τις διμοιρίες των ΜΑΤ για κάποια χρόνια(!!!!!).
 
Φυσικά γνώριζα ότι είχαμε την άρνηση της Κυβέρνησης στη λύση αυτή. Όμως πάντα επέμενα ότι  εμείς θα πρέπει να την επιβάλλουμε με κάθε τρόπο. Και ο μόνος τρόπος είναι οι κινητοποιήσεις του λαού της Κέρκυρας με επικεφαλής τη Δημοτική Αρχή.
Είναι γνωστή η θέση μου. Καλύτερα τα ΜΑΤ να ματοκυλίσουν τη Δημοτική Αρχή, όντας πρωτοπόρα στις κινητοποιήσεις, παρά τους κατοίκους του νησιού.
 
Η προσωρινή απόφαση του ΣτΕ πιστεύω ότι ενισχύει την πρόταση μου. Και αυτό, γιατί μετά από 30 με 40 ημέρες που θα έχουν μεταφερθεί οι 8.000 τόνοι, τα σκουπίδια θα είναι πάλι στο δρόμο.
 
Επανέρχομαι λοιπόν και προτείνω, μετά από ειλικρινή διάλογο με τις συλλογικότητες της Λευκίμμης, του Τεμπλονίου αλλά και όλης της Κέρκυρας, με επικεφαλής τη Δημοτική Αρχή και όλο το υπόλοιπο Δημοτικό Συμβούλιο να ξεκινήσει αγώνας για να μεταπεισθεί, με κάθε τρόπο, το Αθηνοκεντρικό κράτος και να επιτρέψει τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας.
 
 
Βασίλης Καββαδίας