Διαγραφή χρεών σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ: Όροι & προϋποθέσεις

ΑΘΗΝΑ. Με μια απλή ρύθμιση θα διαγραφούν χρέη χιλιάδων ευρώ σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, τα οποία αφορούν παλιούς και νέους ασφαλισμένους, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.

05
Ιουλίου / 2018

Για την διαγραφή το μόνο που απαιτείται είναι μια αίτηση προς το αρμόδιο ταμείο και έγκριση από τον αρμόδιο υπουργό.

Η νέα αυτή ρύθμιση αφορά συσσωρευμένα χρέη παράλληλης ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα ταμεία και αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους. Ιδιαίτερα ωφελημένοι θα βγουν όσοι ήταν ασφαλισμένοι με "μπλοκάκι" και η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να διαγράψει τις οφειλές χιλιάδων φορολογούμενων με μια απλή διαδικασία.

Η ρύθμιση αφορά τρεις μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων και επαγγελματιών και γίνεται υπό την αρχή της εύλογης αμφιβολίας. Δημοσιογράφους οι οποίοι είναι παλιοί ασφαλισμένοι ( προ του 1993) στο τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι οποίοι είχαν μπλοκάκι και βρέθηκαν να χρωστούν στον ΟΑΕΕ. Νέους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ (μετά το 1993) οι οποίοι έχουν ενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών. Ασφαλισμένους στον τέως ΟΓΑ με απαλλακτικές βεβαιώσεις από τον ΟΑΕΕ, λόγω δραστηριότητας σε μικρούς πληθυσμιακά δήμους.

Πως όμως οι ασφαλισμένοι θα φτάσουν στην διαγραφή; Κάθε ασφαλισμένος που κατέβαλε εισφορές σε ένα Ταμείο και βρέθηκε να χρωστάει σε ένα δεύτερο ταμείο ως την 31η Δεκεμβρίου 2016 (εμπίπτει δηλαδή στην κατηγορία χρεών “εύλογης αμφιβολίας”) θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει μια αίτηση με την οποία θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι λόγω διπλής ασφάλισης δεν έχει καμία οφειλή.

Το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης θα καλείται στη συνέχεια να γνωμοδοτήσει εάν όντως συντρέχουν λόγοι εύλογης αμφιβολίας (λόγω αντικρουόμενων δικαστικών αποφάσεων, αντικρουόμενων διατάξεων κλπ).

Τον τελικό λόγο θα έχει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας που αφού ομαδοποιηθούν οι περιπτώσεις θα εκδίδει υπουργική απόφαση για την απαλλαγή των οφειλετών με διαγραφή των χρεών που έχουν προκύψει.

Πηγή: Emea.gr