Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όλο και πιο inclusive γίνεται η εκμετάλλευση των διακοπών!

all inclusive
06 Ιουλίου 2018 / 10:16
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Στους Ρώσους αποδίδεται η κάμψη των κρατήσεων

ΑΘΗΝΑ. Η ολοκλήρωση των μεγάλων επιχειρηματικών επιδιώξεων στον τουρισμό προτάσσει το ξενοδοχείο ιδιοκτησίας τους έναντι του προορισμού ώστε να έχουν να λαβαίνουν από κάθε πτυχή ολόκληρου του πακέτου των διακοπών από κάθε έναν πελάτη.
Καθετοποίηση της δραστηριότητας των μεγάλων αποκαλείται η νέα απειλή για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις. Το θέμα συζητήθηκε την Τετάρτη στην τελευταία συνεδρίαση για το φετινό καλοκαίρι της διοίκησης του Συνδέσμου των τουριστικών Γραφείων (HATTA). Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για τις αρχές Σεπτεμβρίου. Η ολοκλήρωση των μεγάλων επιχειρηματικών επιδιώξεων στον τουρισμό, όπως έχει επανειλημμένα και από μεγάλους τουρ οπερέιτορ παντοιοτρόπως δηλωθεί, προτάσσει το ξενοδοχείο ιδιοκτησίας τους έναντι του προορισμού ώστε να έχουν να λαβαίνουν από κάθε πτυχή ολόκληρου του πακέτου των διακοπών από κάθε έναν πελάτη. Γι' αυτό και η αύξηση τα τελευταία χρόνια σε επενδύσεις κλίμακας από τ.ο. σε συνεργασία με funds, σε ξενοδοχεία, κατά κανόνα (σ.σ. τεσσάρων και) πέντε αστέρων. Σ' αυτήν την επιδίωξη και συμπεριφορά, την καθ' όλα αναμενόμενη, τα ελληνικά, τουριστικά Γραφεία αντιπαρατάσουν την βαρύτητα της ιδιαίτερης και ειδικής ταυτότητας του κάθε τόπου, οδηγώντας έτσι στην σύγκριση των δυο brands, από τη μια του τ.ο. κι από την άλλη του προορισμού και των τοπικών δυνάμεων.
 
Οι Ρώσοι
 
Στη ρωσική κυρίως αγορά αποδίδεται η κάμψη των κρατήσεων προς δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το ποσοστό της κάμψης είναι διψήφιο και οφείλεται στον αναπροσανατολισμό των ρωσικών τ.ο. προς άλλους προορισμούς της Μεσογείου, ιδίως στην Τουρκία. Γνώστες του χώρου σχολίαζαν στο enimerosi.com, λέγοντας με νόημα ότι στους περισσότερους, ρωσικών συμφερόντων τ.ο. οι μεγαλύτεροι εκπρόσωποι στη μετοχική τους σύνθεση είναι Τούρκοι, γεγονός που συμβάλει στην ερμηνεία των πραγμάτων.
 
Οι Γιαπωνέζοι
 
Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε ακόμα η ανάγκη να μεγαλώσει η ελληνική, τουριστική παρουσία και την ιαπωνική αγορά, δεδομένων και των εκδηλώσεων για το έτος της Χώρας του ανατέλοντος Ηλίου, το 2019. Σημειωτέον ότι οι Γιαπωνέζοι έχουν προ πολλού ανακαλύψει τις ιστορικές πόλεις της βόρειας Ιταλίας, (σ.σ. Φλωρεντία, Σιένα, Βενετία κ.α.), που τις επισκέπτεται ετησίως διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός τουριστών. Στην περίπτωση της Κέρκυρας αναφέρθηκε από τον Β. Κοντό η ανάλογη, πρόσφατη φιλοξενία Αμερικανών, τουριστικών πρακτόρων, κάτι που θα μπορούσε να επαναληφθεί και με τους Γιαπωνέζους. Οι αφορμές υπάρχουν, όπως και το Μουσείο ασιατικής τέχνης και οι εκδηλώσεις που προγραμματίζει με αφορμή το έτος ιαπωνικού πολιτισμού.
 
Το συνέδριο της Κέρκυρας
 
Τέλος ο HATTA αποδέχθηκε την πρόταση να συμμετάσχει στην οργανωτική Επιτροπή για την διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου i-Forum 2018 για τον κερκυραϊκό τουρισμό.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.