Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ΝΟΔΕ Κέρκυρας για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη»

ΝΟΔΕ Κέρκυρας
10 Ιουλίου 2018 / 09:20

Με αφορμή την κατάθεση του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την Μεταρρύθμιση του Καλλικράτη (πρόγραμμα Κλεισθένης)

Η ανακοίνωση του Τομέα Αυτοδιοίκησης της ΝΟΔΕ Κέρκυρας
Μετά από δύο χρόνια διαβούλευσης του Υπουργείου Εσωτερικών και των εκπροσώπων των συλλογικών οργάνων τόσο του 'α βαθμού όσο και του ΄β βαθμού Αυτοδιοίκησης, μετά από δύο χρόνια με πολλά λόγια και υποσχέσεις, δυο χρόνια συγκριτικών μελετών και προτάσεων απεδείχθησαν μάταια.
Τείχος συνάντησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος στην τελευταία συνάντηση του με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Δυστυχώς ούτε η ΚΕΔΕ ούτε η ΕΝΠΕ αλλά ούτε και τα συμπεράσματα των δυο κοινών συνεδρίων στα οποία συμμετείχε και ο Υπουργός αλλά και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων δεν στάθηκαν ικανά να αλλάξουν τις εμμονές του Υπουργού ως εκφραστής της Κυβερνητικής Πολιτικής.
Το σχέδιο νόμου που εισάγεται για συζήτηση στην Βουλή με τον βαρύγδουπο τίτλο Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, εμβάθυνση της Δημοκρατίας είναι προσχηματικό και ψευδεπίγραφο. Επί της ουσίας απορρυθμίζει τελείως την Αυτοδιοίκηση και έχει στόχο την εκλογική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές 2019.
Για τη κυβέρνηση το κυρίαρχο πρόβλημα δεν είναι η υπεχρηματοδότηση ,η γραφειοκρατιά,οι πολλαπλοί έλεγχοι,η σύγχυση αρμοδιοτήτων ,η έλλειψη προσωπικού, αλλά το πώς θα συγκροτηθούν πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια μέσω της απλής αναλογικής’.
Η μεγίστη πλειοψηφία των Αυτοδιοικητικών ακόμη και των πολιτικά προσκείμενων των σημερινών κυβερνώντων έχουν εκφράσει αντιρρήσεις και έντονες επιφυλάξεις για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση .
Σε κανένα άρθρο του σχεδίου νόμου δεν αποτυπώνεται αυτό που το πρόγραμμα Κλεισθένης περιγράφει ως βελτίωση της οικονομικής  και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ.
Ένα μεγάλο ψέμα και αυτό όταν οι Περιφέρειες και μόνο στερήθηκαν πάνω από 400 εκ. ευρώ από τους θεσμοθετημένους πόρους ΚΑΠ τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
Ακόμα και σήμερα οι πόροι της Αυτοδιοίκησης είναι δεσμευμένοι στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Για ποιά αλήθεια ανάπτυξη και αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης μπορούν να μιλούν;
Δυστυχώς δεν άφησαν κανένα περιθώριο συνεννόησης ακόμη και μετά τα πρόσφατα κοινά συνέδρια της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ γιατί έχουν μόνο ένα στόχο να διαλύσουν και να ποδηγετήσουν την Αυτοδιοίκηση και να επιβιώσουν εκλογικά. 
Δυστυχώς φέρνουν το χάος και την αποδυνάμωση της Αυτοδιοίκηση.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                             ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΔΕ