Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρωταθλήτρια Ελλάδας στο σκάκι η Κατερίνα Γκουτζούκη!

σκάκι
11 Ιουλίου 2018 / 07:35

Διακρίσεις στα Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα στο Ρίο για την Κέρκυρα

ΡΙΟ. Για μια ακόμη φορά η Κέρκυρα κατέκτησε 1η θέση, αλλά και αρκετές άλλες διακρίσεις στο Πανελλήνιο Νεανικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα που τελείωσε την Δευτέρα στο Ρίο. Οι αγώνες έγιναν στην απέραντη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Porto Rio που φιλοξένησε τα καλύτερα αγόρια και κορίτσια στο σκάκι από όλη την Ελλάδα, που πήραν μέρος στους αγώνες. Η Κέρκυρα εκπροσωπήθηκε με 11 παιδιά. Παίχτηκαν 9 παρτίδες και κάθε παρτίδα είχε διάρκεια 3-4 ώρες ενώ η καταγραφή των κινήσεων σε ειδικό παρτιδόφυλλο ήταν υποχρεωτική. Μετά από 8 ημέρες σκληρών και συναρπαστικών παρτίδων οι Κερκυραίοι σκακιστές είχαν να επιδείξουν εξαιρετικές επιτυχίες:

Αποδίδοντας σκάκι υψηλής ποιότητας και με ένα εμφατικό 8, 5 στα 9, η Κατερίνα Γκουτζούκη επιβεβαίωσε τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ελλάδας Κ10. Ξεκίνησε με 7 νίκες σε 7 αγώνες, κερδίζοντας και μαθηματικά τον τίτλο δυο γύρους πριν από τη λήξη των αγώνων!



Η Κατερίνα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα γίνει στην Ρίγα της Λετονίας (γενέτειρα του θρυλικού παγκόσμιου πρωταθλητή Μιχαήλ Ταλ) τον Αύγουστο και είναι βέβαιο ότι θα διακριθεί. Στην ίδια κατηγορία, μια ήττα σε κερδισμένη θέση στην τελευταία παρτίδα, στέρησε από την Κέλλυ Σκλαβούνου αυτό που πραγματικά άξιζε: ένα μετάλλιο.



Η Κέλλυ έπαιξε εξαιρετικό σκάκι, παρότι ήταν από τις μικρότερες της κατηγορίας της. Ωστόσο η 6η θέση της άφησε πάρα πολλές υποσχέσεις για το μέλλον, καθώς και το 2019 θα αγωνίζεται στην ίδια ηλικιακή κατηγορία. Παράλληλα πρόσφερε πολύτιμους πόντους στην προσπάθεια να αποκτήσει η περιοχή άλλη μια θέση πρόκρισης του χρόνου. Όμως και η πρωτοεμφανιζόμενη Δανάη Μαυρομμάτη ξεχώρισε για το ώριμο και προσεκτικό παιχνίδι της, κατορθώνοντας στην πρώτη συμμετοχή της στην τελική φάση των Πανελληνίων Νεανικών Σκακιστικών Πρωταθλημάτων να πάρει την 8η θέση (σε ισοβαθμία με την 6η).

Παρότι δεν απέδωσε το 100% των δυνατοτήτων του ο Αλέξανδρος Λευθεριώτης (που πρόσφατα έγινε ένας από τους ελάχιστους Κερκυραίους όλων των ηλικιών που πέρασε το φράγμα των 2000 μονάδων στην διεθνή αξιολόγηση ELO) τερμάτισε στην 5η θέση (σε ισοβαθμία με τον 4ο στην κατηγορία Α12.



Ωστόσο καθόρισε την τελική βαθμολογία, κερδίζοντας μετά από μία συγκλονιστική παρτίδα στον τελευταίο γύρο των μέχρι τότε πρωτοπόρο (και 1ο ELO του τουρνουά)Πατρελάκη.
Στην κατηγορία των κοριτσιών Κ8 η Δήμητρα Αλεξανδρή από τους Παξούς (έχει δελτίο στον Σ.Π.Ζ.Κερκύρας) άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στην πρώτη της συμμετοχή στα Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα: κατέκτησε την 6η θέση, (ισοβαθμώντας στην 3η θέση). Απέκτησε πολύτιμες εμπειρίες, ενώ πρόσθεσε και πολύτιμους βαθμούς στην προσπάθεια της περιοχής για ακόμη μία θέση πρόκρισης το 2019!



Πολύ καλή εμφάνιση έκανε στην κατηγορία Α8 ο Ραφαέλ Τζουβέλης, κατακτώντας την 6η θέση της βαθμολογίας με 6 βαθμούς. Ο Ραφαέλ έχει μεγάλα περιθώρια για να βελτιωθεί και να φτάσει ακόμη ψηλότερα καθώς προέρχεται από οικογένεια σκακιστών. 



Η Ηλιάνα Σκλαβούνου η οποία επίσης προέρχεται από οικογένεια σκακιστών, τερμάτισε στην 8η θέση (ισόβαθμη στην 5η θέση) στην κατηγορία κοριτσιών Κ12. Έκανε μια πολύ καλή νίκη με την Κρατημένου στον τελευταίο γύρο, αλλά είναι σίγουρο ότι έχει τις δυνατότητες να πάει πολύ καλύτερα. Στην ίδια κατηγορία, στην Θεοδώρα Παρίση κόστισε το γεγονός ότι από δύο κερδισμένες θέσεις στους δύο τελευταίους γύρους έκανε μόνο μισό πόντο και τερμάτισε στην 13η (ισόβαθμη με την 12η) θέση. Είναι όμως μαχητική και είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα επιστρέψει στις επιτυχίες.

Δεν τα πήγαν πολύ καλά σε σχέση με το ταλέντο τους οι εκπρόσωποι μας στην κατηγορία αγοριών Α10. Ο Γρηγόρης Στόικος κατετάγη 24ος με 4,5 βαθμούς και ο Ιωσήφ Μοσχάτ 28ος με 4 βαθμούς. Εφόσον δουλέψουν στις αδυναμίες τους είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν στις διακρίσεις.

Αντίστοιχα, στην κατηγορία αγοριών Κ16 (μια εξαιρετικά δύσκολη κατηγορία) ο Κερκυραίος Σπύρος Μακρής (αγωνίζεται στο Περιστέρι) κατατάχθηκε 22ος με 4 βαθμούς. Ο Ντιόν Τζουβέλης είχε την ατυχία να χάσει άνευ αγώνος λόγω ασθενείας και κατετάγη 34ος, κερδίζοντας ωστόσο μια εντυπωσιακή επιθετική παρτίδα στον τελευταίο γύρο.