Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πότε & πού γίνονται οι αιτήσεις για την μετεκπαίδευση στον Τουρισμό

ξενοδοχοϋπάλληλοι
13 Ιουλίου 2018 / 11:36

Οι αιτήσεις υποβάλλονται 16 -27 Ιουλίου 2018 - Τι ζητούν οι Κερκυραίοι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Με υπογραφή της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, ξεκινούν προγράμματα μετεκπαίδευσης για 1.075  εργαζομένους  και πρόσκαιρα άνεργους στον τουριστικό τομέα  σε 13 πόλεις της Ελλάδας
 
Θα ξεκινήσουν από το Νοέμβριο του 2018, και για τρεις συνεχόμενες χρονιές.
Για την εκπαιδευτική περίοδο 2018-2019, προβλέπεται η εισαγωγή 1.075 μετεκπαιδευομένων σε 44 συνολικά Τμήματα Μετεκπαίδευσηςτου Υπουργείου Τουρισμού με ανώτατο όριο 25 άτομα ανά τμήμα.
Οι προκηρυσσόμενες θέσεις για εισαγωγή μετεκπαιδευομένων, αφορούν εργαζόμενους (μισθωτούς) και πρόσκαιρα ανέργους εμπειροτέχνες, ηλικίας έως 55 ετών, οι οποίοι απασχολούνται στα πάσης φύσεως ξενοδοχειακά καταλύματα, κύρια και μη, στα καζίνο, και σε κέντρα εστίασης και αναψυχής.
Οι θέσεις καλύπτονται σε ποσοστό 20% από πρόσκαιρα άνεργους.
Τα προγράμματα θα πραγματοποιηθούν στις εξής πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κατερίνη, Βόλο, Ιωάννινα, Πύργο, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Ρόδο, Χίο, Χανιά και Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Τα 44 τμήματα, διάρκειας 380 ωρών το καθένα,  αφορούν στις εξής ειδικότητες: υπηρεσία υποδοχής, μαγειρική τέχνη, επισιτισμός, ζαχαροπλαστική τέχνη και οροφοκομία. Η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ξεκινά τη Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018 και ολοκληρώνεται  την Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018, με τη διαδικασία της ταχυμεταφοράς, της συστημένης επιστολής ή επιτόπια (αυτοπροσώπως ή μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου) όλες τις εργάσιμες ημέρες από τις 9π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. στις κατά τόπου γραμματείες των εκπαιδευτικών μονάδων του Υπουργείου Τουρισμού:
  • IEKAναβύσσου ( αιτήσεις για Αθήνα και Χίο)
  • ΙΕΚ Θεσσαλονίκης (αιτήσεις για Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Βόλο)
  • ΙΕΚ Ρόδου (αιτήσεις για Ρόδο)
  • ΙΕΚ Κέρκυρας ( αιτήσεις για Κέρκυρα και Ιωάννινα)
  • ΙΕΚ Πελοποννήσου (αιτήσεις για Πύργο και Καλαμάτα)
  • ΙΕΚ Αλεξανδρούπολης (αιτήσεις για Αλεξανδρούπολη)
  • ΑΣΤΕΚ Αγίου Νικολάου Κρήτης (αιτήσεις για Άγιο Νικόλαο και Χανιά)
 
Η διαδικασία της επιλογής θα γίνει βάσει συστήματος μοριοδότησης.
Αναλυτικές πληροφορίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις εισαγωγής, και τα σχετικά δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι, έχουν αναρτηθεί:

Τι ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Σε σχετική ανακοίνωσή τους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αναφέρουν:
Μετά από επανειλημμένες προσπάθειες και αγώνες ένα απ τα σταθερά αιτήματά μας την τελευταία επταετία  ικανοποιείται  μερικώς.
Ιδρύονται φέτος και θα λειτουργήσουν  στα Γουβιά από Οκτώβριο έως Ιούνιο 4 τμήματα Μετεκπαίδευσης της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων( Οροφοκομιακό, Εστιατοριακό, Μαγειρικό, Υποδοχής ).
Στα τμήματα αυτά θα φοιτήσουν 25 εργαζόμενοι στο καθένα και από την επόμενη σαιζόν αυτοί οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται Επίδομα Τουριστικής Εκπαίδευσης 10% και θα αποκτήσουν την υπαλληλική ιδιότητα αυξάνοντας σημαντικά το ύψος της αποζημίωσης τους σε περίπτωση απόλυσης καθώς και κατά την  συνταξιοδότηση .
Τα Ταξικά συνδικάτα μας στην Κέρκυρα έχουν ζητήσει την υποχρεωτική  εκπαίδευση – μετεκπαίδευση των εργαζομένων στον τουρισμό και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων.
 Η ίδρυση των 4 τμημάτων θα δώσει πρόσθετα επαγγελματικά δικαιώματα  σε 100 συνάδελφους και αυτό είναι ένα θετικό βήμα που κερδήθηκε με αγώνες .
Όμως υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοι που δεν έχουν λάβει και ούτε θα λάβουν τις γνώσεις της Σχολής και κατά συνέπεια δεν θα αποκτήσουν τα δικαιώματα του επιδόματος και της υπαλληλικής ιδιότητας.
Γι αυτό και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να εκπαιδευτεί και ο τελευταίος εργαζόμενος στον τουρισμό.
Καλούμε τους συνάδελφους να μαζέψουν άμεσα τα δικαιολογητικά και να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στην Σχολή (Ξενοδοχείο DEBONO Γουβιά) στις προβλεπόμενες προθεσμίες (από 16 Ιουλίου έως και 27 Ιουλίου) ,επισημαίνοντας ότι η απόκτηση των δικαιωμάτων πρέπει να συνοδεύεται από την αποφασιστικότητα  των εργαζόμενων  μετεκπαιδευόμενων να τα υπερασπιστούν.
Η απόκτηση του πτυχίου της Σχολής δεν σημαίνει αυτόματα και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδόχων παραβιάζει αυτά τα δικαιώματα ή επιδιώκει   την παραβίαση τους, για αυτό η μετεκπαίδευση και η απόκτηση του πτυχίου πάει πακέτο με την οργάνωση στα σωματεία μας και τον αγώνα για αναγνώριση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων .
Την ανακοίνωση υπογράφουν: 
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΡ.ΠΡΩΤ:952
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ SANDY
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ IKOS DASSIA
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ  SUNSHINE
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ GRAND MEDITERRANEO
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ LA GROTTA VERDE
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ PELEKAS MONASTΕRY