Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συγκλόνισε το έγκλημα στην καρδιά της πόλης σε βάρος της Φούλας Παπανδρέου

17 Ιουλίου 2018 / 06:52

ΠΑΤΡΑ. Η είδηση κυκλοφόρησε χωρίς να την πιστεύει κανείς. Μέρα μεσημέρι, γνωστή Πατρινή, δέχθηκε κρούση στο κουδούνι ή κάτι τέτοιο, άνοιξε γιατί περίμενε παραγγελία και μετά από λίγο δεν ζούσε.

Συγκλόνισε την Πάτρα η εγκληματική ενέργεια σε βάρος της Φούλας Παπανδρέου. Η αναγνωρισιμότητά της, καθώς προέρχεται από γνωστή οικογένεια της πόλης, αλλά και ο τρόπος που έφυγε από την ζωή η ηλικιωμένη γυναίκα, σκόρπισαν σοκ και θλίψη στην πατραϊκή κοινωνία.
Επρόκειτο για τη σύζυγο του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, τ. προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου και ενός από τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Πάτρας.
Κόρες τους είναι οι επίσης γνωστές στην Πάτρα, Ευγενία Παπανδρέου (συμβολαιογράφος και ποιήτρια) και Νίκη Πετσάλη (οδοντίατρος και δραστήριο μέλος της τοπικής κοινωνίας). Το θύμα ήταν γιαγιά της παιδιάτρου Μαρίας Πετσάλη, συζύγου του δικηγόρου Ηλία Στεφανόπουλου, γιου του αείμνηστου προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.
Οι παλιότεροι Πατρινοί θα θυμούνται την Φούλα Παπανδρέου σαν μια γυναίκα κομψή και ευπαρουσίαστη, που συνόδευε τον σύζυγό της στις κοινωνικές εκδηλώσεις και τις εξόδους, διακρινόμενη από αστική ευγένεια. Παρέμενε νευρώδης, ανήσυχη και σφριγηλή σε πείσμα της παρόδου των χρόνων. Ο,τι της χάρισαν οι φυσικές της δυνάμεις, της το στέρησε η μοίρα.
Ενα στοιχείο που επιβάρυνε την συναισθηματική φόρτιση της τοπικής κοινωνίας στο άκουσμα του θανάτου της, ήταν το γεγονός ότι η γυναίκα έπεσε θύμα βίαιου δράστη ή δραστών, χωρίς να της επιδειχθεί ίχνος σεβασμού στην προχωρημένη ηλικία της που την καθιστούσε ανήμπορη να αντιδράσει στην επίθεση που δέχθηκε. Επιπλέον, το έγκλημα σημειώθηκε σε έναν από τους κεντρικότερους και πολυσύχναστους δρόμους της Πάτρας (λεωφόρο Γούναρη) σε ώρα αιχμής και με ανοικτά τα καταστήματα.
Δεν είναι το πρώτο κρούσμα σε βάρος ανυπεράσπιστης συμπολίτισσας. Προγενέστερες τέτοιες επιθέσεις αποδείχθηκε ότι προέρχονταν από τοξικομανείς, πρόσωπα με διαταράξεις ή αδίστακτους κακοποιούς. Παραμένει άγνωστο ποιας «συνομοταξίας» επισκέπτης κλήρωσε στην άτυχη γυναίκα
 
Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν οι αστυνομικοί απέναντι στο πτώμα της Φ. Παπανδρέου ήταν αναμφισβήτητο ότι επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια. Διαπίστωσαν εξωτερικά σημάδια πίεσης στον λαιμό της ηλικιωμένης γυναίκας, κάτι που μαρτυράει ότι ο δράστης ή οι δράστες την ακινητοποίησαν. Περισσότερα όμως θα δείξει η νεκροψία που θα γίνει σήμερα.
Εκ πρώτης όψης, το κίνητρο του εγκλήματος παραπέμπει σε ληστεία, καθώς το υπνοδωμάτιο του θύματος βρέθηκε ανακατωμένο από τους αστυνομικούς, σαν κάποιος να έψαχνε κάτι να βρει.
Παρ' όλα αυτά, η Αστυνομία αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως την τακτική που ακολουθήθηκε. Εξετάζει ακόμα ίχνη DNA και δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν στον χώρο (θα εξακριβωθεί προοδευτικά ποια ανήκαν στο θύμα και σε συγγενείς και ποια σε τυχόν τρίτα πρόσωπα).
Η γυναίκα διέμενε μόνη στον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας στη λεωφόρο Γούναρη. Παρά τις συχνές παραινέσεις των δικών της να μείνει μαζί τους, η ίδια αντέκρουε τις προτάσεις τους με το επιχείρημα ότι έχει την προσωπική της καθημερινότητα και τρόπο ζωής, τον οποίο δεν ήταν διατεθειμένη να αλλάξει. Αισθανόταν ασφάλεια στον χώρο της και επιπλέον υπήρχε καθημερινή επαφή με τα συγγενικά της πρόσωπα, τα οποία διατηρούσαν επαγγελματική στέγη στην ίδια πολυκατοικία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το συγγενικό περιβάλλον του θύματος, η ηλικιωμένη συνήθιζε να παραγγέλνει αγαθά τηλεφωνικά από παρακείμενη επιχείρηση. Το ίδιο έκανε και χθες, περίπου μισή ώρα πριν από το μεσημέρι. Λίγα λεπτά αργότερα, ο υπάλληλος της επιχείρησης χτύπησε την πόρτα της για να παραδώσει την παραγγελία. Οπως είπε και στους συγγενείς της, δεν άνοιξε κανείς την πόρτα. Στη συνέχεια ενημέρωσε τους δικούς της, οι οποίοι με τη σειρά τους ειδοποίησαν την Αστυνομία. Ακολούθησε η έρευνα των αστυνομικών, οι οποίοι βρήκαν την άτυχη γυναίκα άψυχη.