Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η (ρωσική) Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή ΄Eνωση και η Κέρκυρα

Ρώσοι
17 Ιουλίου 2018 / 07:05
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η κερκυραϊκή εκδοχή του ελληνορωσικού διπλωματικού θρίλερ αποδίδεται στην Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση, σε δυο στελέχη της οποίας απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα. Η Ένωση κάθε χρόνο διοργανώνει εκδηλώσεις στο νησί.

Ο επικεφαλής της πρ. πρωθυπουργός Σ. Στεπάσιν έχει επανειλημμένα επισκεφτεί τον δήμαρχο ενώ οι σχέσεις με τη Μητρόπολη είναι άριστες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Ένωσης είναι διευθυντής του ρωσικού και του σερβικού τμήματος του Ομίλου ΑΚΤΩΡ, που το 2014 πέτυχε τη συμφωνία μεταφοράς των απορριμμάτων, μεταξύ του ρωσικού τραπεζικού κολοσσού, «VTB Capital», και του ελληνικού Ομίλου «ΑΚΤΩΡ». Η Αυτοκρατορική Παλαιστινιακή Εταιρεία είναι η παλαιότερη επιστημονική οργάνωση στη Ρωσία, της οποίας τα καθήκοντα είναι η προώθηση ορθοδόξου προσκυνήματος στους Αγίους Τόπους, επιστημονικών παλαιστινιακών σπουδών και ανθρωπιστικής συνεργασίας με τους λαούς της Μέσης Ανατολής.
Ιδρύθηκε στις 21 Μαΐου 1882, την ημέρα των γιορτών του Ιερού Ίσα προς Αποστόλους Κωνσταντίνου και Ελένης, ως Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Εταιρεία. Το 1889, έλαβε το τιμητικό όνομα του Αυτοκρατορικού.
Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η κοινωνία αναγκάζεται να χωριστεί σε δύο ανεξάρτητες οργανώσεις - ρωσικές και ξένες. Το 1918, το υπόλοιπο τμήμα της κοινωνίας στη Ρωσία μετονομάζεται στη Ρωσική Παλαιστινιακή Εταιρεία υπό την Ακαδημία Επιστημών. Στις 22 Μαΐου 1992, αποκαταστάθηκε το ιστορικό όνομα της αυτοκρατορικής Παλαιστινιακής Εταιρείας. Στις 14 Ιουνίου 2007, στη Γενική Συνέλευση του IOPS, ο Πρόεδρος της Αυτοκρατορικής Παλαιστινιακής Εταιρείας εξελέγη S.V. Stepashin, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λογαριασμών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.