Περιφερειακό συμβούλιο: Να εξασφαλιστεί ο περιβαλλοντικός έλεγχος στη Λευκίμμη

Απόφαση του Π.Σ. Ιονίων Νήσων για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στη Λευκίμμη

29
Ιουλίου / 2018

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων έλαβε σήμερα,  Κυριακή 29 Ιουλίου 2018, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασής του απόφαση για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στη Λευκίμμη, ύστερα από εισήγηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου,  η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
 
Ακολουθεί αναλυτικά η απόφαση:
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων εκφράζει την αγωνία του για τη συνεχιζόμενη κατάσταση της έντασης που επικρατεί στην περιοχή της Λευκίμμης, λόγω της παρουσίας των αστυνομικών δυνάμεων, ώστε να είναι δυνατή η χρήση του ΧΥΤΥ Λευκίμμης για την προσωρινή αποθήκευση δεμάτων που προέρχονται από τη λειτουργία του δεματοποιητή.
 
Το Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρεί ότι η ένταξη του ΧΥΤΥ Λευκίμμης στο σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Κέρκυρας, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την  ομαλή εξέλιξη της διαχείρισης αυτής.
 
Μέχρι την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης, όπως προβλέπεται στον ΠΕΣΔΑ, πρέπει να εξασφαλιστεί ο περιβαλλοντικός έλεγχος της λειτουργίας αυτής, τόσο μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας όσο και μέσω ανεξάρτητου Παρατηρητή, ο οποίος μπορεί να εγκατασταθεί με συναίνεση όλων των ενδιαφερόμενων μερών.
 
Για την εφαρμογή των παραπάνω είναι απαραίτητος ο διάλογος και η συνεννόηση και για τον σκοπό αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο με ευθύνη του προέδρου του θα αναλάβει άμεσα τις  κατάλληλες πρωτοβουλίες.
 
Με την έναρξη του διαλόγου το ΠΣ θεωρεί αναγκαία και απαραίτητη την αποκλιμάκωση της παρουσίας των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή.
 
Επιπλέον το ΠΣ υπογραμμίζει ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να έχει δημόσιο χαρακτήρα και αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση.
 
Συγχρόνως το ΠΣ έχει την άποψη ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η μονιμοποίηση όλων των πρώην συμβασιούχων στην καθαριότητα του δήμου που το δικαιούνται αλλά και να γίνουν νέες προσλήψεις (που η  καθημερινότητα αποδεικνύει ότι είναι απαραίτητες) με όρους σταθερής και μόνιμης εργασίας και τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Με αντίστοιχους όρους να εργάζονται οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση.
Τέλος εκφράζει την ευχή για καμμία αύξηση σε δημοτικά ή άλλα τέλη και μείωση των δημοτικών τελών σε ανέργους, ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους.
 
Η Λα.Συ. για την απόφαση
 
Η απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία στο ΠΣ στις 29/7/18 (με την ψήφο των περιφερειακών συμβούλων ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ) για την κατάσταση στη Λευκίμμη, με την αστυνομοκρατία και τη δημιουργία μιας νέας χωματερής στην πράξη ζητάει τη συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής, άρα και της παρουσίας των ΜΑΤ.
Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίζει την κρατική καταστολή και την Αστυνομοκρατία.
Αρνούνται οποιαδήποτε διερεύνηση νέων χώρων γιατί θέλουν να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση όλης της διαχείρισης των σκουπιδιών κάτι που θα το πληρώσει πολύ ακριβά η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα με μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΝΔ αποχώρησαν λίγο πριν την ψηφοφορία γιατί στην ουσία συμφωνούν και με τη λειτουργία της χωματερής και την αστυνομοκρατία και την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών.
Η στάση των Περιφερειακών Συμβούλων της ΛΑΕ είναι αποκαλυπτική για την πολιτική υποκρισία και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό αυτού του πολιτικού μορφώματος: Στη Λευκίμμη και στα ΜΜΕ οι εκπρόσωποι της ΛΑΕ εμφανίζονται αντίθετοι στη λειτουργία της χωματερής της Λευκίμμης και την αστυνομοκρατία ενώ στο ΠΣ και στο Δήμο στηρίζουν και την αστυνομοκρατία και τη λειτουργία της χωματερής.
Οι εργαζόμενοι της Κέρκυρας, η νεολαία μπορούν να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, να καταδικάσουν το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων να συμπορευτούν με το ταξικό εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ.