Αναβαθμισμένοι οι Σταθμοί Εξυπηρέτησης (ΣΕΑ) στην Ιόνια Οδό

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. «Πράσινοι» θα είναι και οι πέντε Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Ιόνια Οδό, ενώ τρεις, κατά μήκος της διαδρομής Ιωάννινα – Αθήνα, θα διαθέτουν σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη Νέα Οδό. Διόδια μέσω POS στην Εγνατία.

02
Aυγούστου / 2018

Με στόχο την αρμονική ένταξη των αυτοκινητοδρόμων στο περιβάλλον και τη συνεχή προσπάθεια προστασίας του φυσικού πλούτου κάθε όμορης περιοχής, το σύνολο των Σ.Ε.Α. στην Ιόνια Οδό (Ευηνοχωρίου, Φιλιππιάδας, Αμφιλοχίας, Αμβρακίας και Επισκοπικού), καθώς και ο νέος Σ.Ε.Α. Αταλάντης στον Α.Θ.Ε., σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τομέα ενεργειακής κλάσης Β+.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των μη ενταγμένων σε καθεστώς υποχρεωτικής ταξινόμησης ενέργειας, υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν οι αρχές και οι καλές πρακτικές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, όπως βέλτιστος προσανατολισμός, κατάλληλη χωροθέτηση των ανοιγμάτων για επαρκή ηλιασμό, φυσικό φωτισμό και δροσισμό, ηλιοπροστασία, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου για τη βελτίωση του μικροκλίματος και τέλος χρήση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.), όπως ηλιοθερμικά συστήματα, αντλίες θερμότητας, ηλιακοί συλλέκτες κ.α. Επίσης, οι νέοι «πράσινοι» Σ.Ε.Α. διαθέτουν και σύστημα βιολογικού καθαρισμού λυμάτων. Το επεξεργασμένο νερό, που θα παράγεται, θα χρησιμοποιείται για την άρδευση του πρασίνου των κοινόχρηστων χώρων τους, καθώς και του πρασίνου του αυτοκινητοδρόμου.
Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με την εταιρία, έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση τόσο της κατανάλωσης ενέργειας για τη λειτουργία των Σ.Ε.Α. όσο και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), καθώς και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης νερού.
Επιπλέον, στη συντριπτική πλειονότητα των νέων Σ.Ε.Α. θα προσφέρεται δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς και δυνατότητα ανεφοδιασμού με βενζίνη, πετρέλαιο και υγραέριο σε συνδυασμό βέβαια, με τις κλασσικές υπηρεσίες εστίασης και αγορών.
Μάλιστα, η Ιόνια Οδός, έως το τέλος του χρόνου, όταν και θα λειτουργήσει το σύνολο των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκίνητων, θα είναι ο πρώτος απολύτως φιλικός στην ηλεκτροκίνηση αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα, παρέχοντας σε πέντε σημεία δυνατότητα φόρτισης.
ΟΙ παρεχόμενες υπηρεσίες σε κάθε Σ.Ε.Α. είναι: Ο σταθμός Ευηνοχωρίου διαθέτει προς Ιωάννινα πρατήριο Avin, σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων (το προσεχές διάστημα), Goody’s, Flocafe, Easy Market και προς Αντίρριο πρατήριο Avin, σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων (το προσεχές διάστημα), Olympus Plaza, Ελιά & Λάδι, Easy Market.
Ο αμφίπλευρος Σ.Ε.Α. Φιλιππιάδας διαθέτει πρατήριο Shell, σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε λειτουργία, AB Shop & Go, I love CAFE. Ο Σ.Ε.Α. Αμφιλοχίας διαθέτει και προς τις δύο κατευθύνσεις πρατήριο Shell και AB Shop & Go, ενώ ο αμφίπλευρος Σ.Ε.Α. Επισκοπικού διαθέτει πρατήριο Avin, σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων (το προσεχές διάστημα), Olympus Plaza, Ελιά & Λάδι, Mini Market.

Διόδια μέσω POS στην Εγνατία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Εγνατία Οδός ΑΕ» Απόστολο Αντωνούδη, θα εγκατασταθούν POS από ένα ανά κατεύθυνση σε κάθε σταθμό διοδίων, σε κάθε καμπίνα στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ