Αύγουστος - Κέρκυρα: Το «Πάσχα» του Καλοκαιριού! (video)

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου, ημέρα Λιτανείας του Αγ. Σπυρίδωνος, η Κέρκυρα «βουλιάζει» από κόσμο.

08
Aυγούστου / 2018

Πλήθη πιστών από την Ελλάδα, τη Ρωσία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο συρρέουν για να παρακολουθήσουν τις μεγαλοπρεπείς θρησκευτικές εκδηλώσεις, συνοδεία πάντοτε των φιλαρμονικών του νησιού. 
Κάθε χρόνο η πλατεία Σπιανάδα πλημμυρίζει από πιστούς που περνούν το βράδυ ακόμα και στο γρασίδι, προκειμένου νωρίς το πρωί να προσκυνήσουν το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου. Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας, το διήμερο 10 και 11 Αυγούστου, συχνά παρομοιάζεται με την περίοδο του Πάσχα στην Κέρκυρα! 

Η λιτανεία τελείται εις ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από τους Οθωμανούς Τούρκους οι οποίοι  για 40 ημέρες πολιορκούσαν  την πόλης της Κέρκυρας. Μετά από κατακλυσμιαία βροχόπτωση που αποδώθηκε σε θαύμα του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνος οι Οθωμανικές ορδές τράπηκαν σε άτακτη φυγή για να μην επανέλθουν ποτέ πλέον. Η Κέρκυρα κατέστη προμαχώνας ολόκληρης της Ευρώπης, ο υπερασπιστής Στρατάρχης Σχουλεμβούργος τιμήθηκε δια βίου από τη Βενετική γερουσία η οποία με ψήφισμά της στις 19 Μαρτίου 1717 μ.Χ.  καθιερώσε η ετήσια λιτανεία του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος να γίνεται κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου.

Η πορεία της λιτανείας
Ι.Ν. ΑΓ. Σπυρίδωνος (αφετηρία), οδός Φιλαρμονικής, Μιχαήλ Θεοτόκη, οδός Ευγ. Βουλγάρεως, Καποδιστρίου, Αγ. Πολυτεχνείου Ανάκτορα Αγ. Μιχαήλ και Γεωργίου, οδός Ελευθερίας (Λιστόν), Νικ. Θεοτόκη, Πλακάδα Αγίου Σπυρίδωνος και Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος (τερματισμός).