Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η δήλωση ανεξαρτητοποίησης του Γιώργου Ραιδεστινού

Γιώργος Ραιδεστινός
09 Αυγούστου 2018 / 05:34

Ολόκληρο το κείμενο, όπως αναγνώστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν αυτή διακοπεί λόγω των έντονων διαμαρτυριών των κατοίκων της Λευκίμμης

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
 
Η ελπίδα και το όνειρο ότι ο λαός μπορεί να πάρει τις τύχες του στα χέρια του, ότι θα ανατρέψει μνημόνια και επιτροπείες, ότι θα καταφέρει να προστατέψει την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία της χώρας, ότι θα χτίσει το μέλλον για τα παιδιά του, ότι θα σώσει τις εργασιακές σχέσεις και τη δημόσια περιουσία, ότι η δημοκρατία και η συμμετοχή θα είναι στοιχεία της πολιτικής ζωής του τόπου, υπόθεση στην οποία στρατεύθηκα και παραμένω πιστός μέχρι σήμερα, έγιναν κουρελόχαρτο από τους επαγγελματίες του «ρεαλισμού» και τους λάτρεις της διαχείρισης της εξουσίας. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέλαβαν αυτό το ρόλο. Αφού ξεπούλησαν τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τα λιμάνια, τους δρόμους, τα αεροδρόμια και όλη την «προίκα» του ελληνικού λαού, άνοιξαν το δρόμο στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας. Επέλεξαν την άνευ όρων παράδοση της χώρας στα γεωστρατηγικά σχέδια και συμφέροντα των ευρωατλαντικών δυνάμεων.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν και θα έπρεπε να είναι ο πλησιέστερος θεσμός της άμεσης δημοκρατίας για την υπεράσπιση των πολιτών από αυτές τις πολιτικές, συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως φτωχός συγγενής και είναι πεδίο άσκησης των ασφυκτικών μνημονιακών πολιτικών. Δυστυχώς, γίνεται όλο και περισσότερο μια θλιβερή αντανάκλαση της κεντρικής πολιτικής σκηνής που επικυρώνει το νέο νομοσχέδιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1». Το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, ο ασφυκτικός έλεγχος από το Οικονομικό Παρατηρητήριο, το πέρασμα υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιώτες, η υποχρηματοδότηση της ΤΑ με ταυτόχρονη μεταβίβαση των υποχρεώσεων στους δημότες, μετατρέπουν την ΤΑ από αμεσοδημοκρατικό θεσμό σε γραφειοκρατικό μηχανισμό, υποταγμένο στις κεντρικές πολιτικές επιλογές.
Η ΝΕΡΙΚΙ κατέθεσε ένα πρόγραμμα που σε σημαντικό βαθμό  ήταν συνέχεια του προγράμματος της παράταξης «Εμπρός με σένα για την Κέρκυρα» που ήμουν επικεφαλής. Συμμετείχα πιστεύοντας ότι η ανάληψη της δημαρχίας δεν ήταν αυτοσκοπός, ότι στόχος δεν θα ήταν να είμαστε καλύτεροι διαχειριστές της δημοτικής εξουσίας από τους προηγούμενους και ότι το βασικό ζητούμενο ήταν να «δώσουμε το δήμο στους πολίτες». Γιαυτό προσπάθησα να στηρίξω με κάθε τρόπο το Ριζοσπαστικό χαρακτήρα και το πρόγραμμα του ΝΕΡΙΚΙ. Θεωρούσα και θεωρώ ότι η ΤΑ πρέπει να είναι διεκδικητική προς την κεντρική κυβέρνηση με διακριτό ρόλο και ότι οι συλλογικές και ανοιχτές διαδικασίες είναι θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας.
Μετά από μια διαδικασία διαρκούς διολίσθησης από τις ριζοσπαστικές προγραμματικές θέσεις που είχε εγκρίνει ο Κερκυραϊκός λαός προς τις εφαρμοζόμενες στη χώρα μας μνημονιακές πολιτικές, και σε πλήρη απομόνωση από τις κοινωνικές δυνάμεις που μας στήριξαν το 2014, αποτιμώ τα παρακάτω:

-  Ανύπαρκτη λειτουργία της δημοτικής παράταξης. ΠΟΤΕ δεν συναντήθηκαν καν τα μέλη του ΝΕΡΙΚΙ

-  Υποκατάσταση του ΝΕΡΙΚΙ από τη Δημοτική Ομάδα, η οποία σπάνια λειτουργούσε, και από μια κλειστή ομάδα γύρω από τον δήμαρχο.

-  Καμιά αναζήτηση και απόδοση ευθυνών κακής διαχείρισης σε προηγούμενες δημοτικές αρχές, σαν να υπήρχε σιωπηρή συμφωνία.

-  Καμιά ρήξη με οργανωμένα συμφέροντα που συνεχίζουν να λειτουργούν σε βάρος του Δήμου και των δημοτών (εμβαδομέτρηση ακινήτων για ανταποδοτικά τέλη, καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων, 14 εκατομμύρια παλαιά χρέη κλπ)

-  Επιλογή των ΣΔΙΤ σαν κυρίαρχο χρηματοδοτικό μοντέλο ακόμα και σε περιπτώσεις που υπήρχε εξασφαλισμένη δημόσια χρηματοδότηση

-  Απομάκρυνση του Δήμου από λειτουργικές υποχρεώσεις του ως δημόσιος φορέας και υποκατάστασή του από ιδιώτες (Λιμάνια Μπενιτσών και Παλαιοκαστρίτσας, σκουπίδια)

-  Κανένας απολογισμός έργου μέχρι τώρα, ούτε για το Δήμο ούτε για τους επιβλεπόμενους φορείς του.

-  Η υποχρέωση του Δήμου να διεκδικεί δυναμικά από την κεντρική εξουσία (πόρους, προσωπικό περιορισμού της γραφειοκρατίας, προγράμματα) υποκαταστάθηκε από την πλήρη υποταγή και την πιστή εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών επιλογών.

-  Η επιλογή αντιδημάρχων και στελεχών οργανισμών του Δήμου, από συλλογική διαδικασία έγινε προσωπική επιλογή του δημάρχου. Οι συχνές παραιτήσεις και ανακλήσεις παραιτήσεων έχουν γίνει καθημερινότητα.

-  Η συγκεντρωτική διαχείριση του τεράστιου προβλήματος των σκουπιδιών με μισές αλήθειες και πολλά ψέματα, έχουν φέρει το νησί σε αδιέξοδο. Οι εργολάβοι διαχειρίζονται όλο και μεγαλύτερο μέρος αυτής της δημόσιας υπηρεσίας, ο στόλος οχημάτων είναι ανεπαρκής και η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της. Τα ΜΑΤ στη Λευκίμμη αποτελούν ΝΤΡΟΠΗ για το νησί, του οποίου το οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό μέλλον προβλέπεται ζοφερό.

-  Η καταστροφική πολιτική διαχείρισης των σκουπιδιών με τα τεράστια έξοδα προς τους ιδιώτες οδηγεί το Δήμο στην τεχνητή ανάγκη αύξησης των ανταποδοτικών τελών.

Όλο αυτό το διάστημα, με δεκάδες έγγραφες παρεμβάσεις μου στην υπολειτουργούσα Δημοτική Ομάδα προσπαθούσα πάντα να έχω κοινό βηματισμό με στελέχη της παράταξής μου που μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες επιμένοντας στην αναγκαιότητα να υλοποιηθούν οι στόχοι και οι προγραμματικές θέσεις της δημοτικής αρχής.
Θεωρώ ότι με τη στάση μου συνέβαλα, εν μέρει, στην αναχαίτιση της παρατηρούμενης διολίσθησης της δημοτικής αρχής από τις προγραμματικές της θέσεις.
Από την άμισθη θέση ευθύνης ως Αντιδήμαρχος Πόλης και Φαιάκων, και Παλαιοκαστρίτσας τους τελευταίους 4 μήνες, προσπάθησα να ενεργοποιήσω το σύνολο των αιρετών, των φορέων και των κοινωνικά ενεργών πολιτών ώστε με δημοκρατία και συμμετοχή να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που επίμονα ζητούσαν λύση. Θέση από την οποία παραιτήθηκα από τον Ιούλη του 2017.
Δηλώνω την ανεξαρτητοποίησή μου από την παράταξη ΝΕΡΙΚΙ, επαναβεβαιώνω τις προγραμματικές, κοινωνικές και πολιτικές δεσμεύσεις που ανέλαβα με την εκλογή μου και δηλώνω ότι  θα λειτουργώ στο δημοτικό συμβούλιο με βάση αυτές.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τους συνάδελφους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, τους εκπροσώπους των φορέων και κινημάτων, τους δημοτικούς υπαλλήλους και όλους αυτούς που συνεργαστήκαμε.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…….
Ραιδεστινός Γιώργος
Δημοτικός Σύμβουλος