Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τραυματίες ο επισκέπτης και ο γιατρός που δέχθηκε την επίθεση του. ΕΔΕ διέταξε η Διοίκηση. Καταγγελία της ΕΓΕΣΥΚ

Νοσοκομείο Κέρκυρας
10 Αυγούστου 2018 / 06:52

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η εικόνα συνοδού ασθενή και γιατρού να κυλιόνται στο πάτωμα ανταλάσσοντας κτυπήματα δεν είναι η καλύτερη για ένα νοσοκομείο. Κι όμως έγινε κι αυτό στην Κέρκυρα με αφορμή μια ακόμα βλάβη του αξονικού!

Για το συμβάν, δεύτερο στο νοσοκομείο μόλις το τελευταίο 6μηνο, η Διοίκηση διέταξε αυθημερόν ΕΔΕ για να καταγραφούν τα γεγονότα και να προκύψουν οι τυχόν ευθύνες ώστε να διερευνηθεί και ποινικά σε εύθετο χρόνο.
Το ίδιο το συμβάν, σύμφωνα με αυτόπτες, περιγράφεται ως λογομαχία αρχικώς που συνεχίσθηκε όταν ο συνοδός της ασθενούς που επρόκειτο να εξετασθεί πέρασε πίσω από τον γκισέ γρονθοκοπώντας τον γιατρό. Οι δυο άνδρες πιάστηκαν στα χέρια και βρέθηκαν στο πάτωμα. Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν να τραυματιστούν και οι δύο, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα.
Το επεισόδιο συνέβη την Πέμπτη, όταν ο επισκέπτης έχασε την ψυχραιμία του πληροφορήθηκε ότι ο αξονικός τομογράφος ήταν εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης που είχε παρουσιαστεί την ίδια μέρα.   
Η ΕΓΕΣΥΚ καταγγέλλει τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για τις συνθήκες εργασίας που δεν εγγυώνται  τη σωματική ακεραιότητα των γιατρών. Η Διοίκηση απαντά ότι  για αυτό έχει προσλάβει προσωπικό 24ωρης φύλαξης ενώ σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν έχει κινηθεί νομικά εναντίον των προσώπων που έχουν ασκήσει βία.

Η καταγγελία της ΕΓΕΣΥΚ

Η ΕΓΕΣΥΚ καταγγέλλει τη νέα απαράδεκτη επίθεση σε γιατρό του ακτινολογικού τμήματος του ΓΝΚ που έλαβε χώρα σήμερα Πέμπτη 9 Αυγούστου με δράστη συνοδό ασθενούς.

Συγκεκριμένα, σήμερα στις 9 το πρωί, ασθενής συνοδευόμενη από το σύζυγο της, προσήλθε κατόπιν ραντεβού στο ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου προκειμένου να υποβληθεί σε προγραμματισμένη αξονική τομογραφία. Όταν ενημερώθηκαν από το προσωπικό του τμήματος ότι η εξέταση δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί λόγω βλάβης του αξονικού τομογράφου (η οποία παρουσιάστηκε τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας), η εν λόγω κυρία και ο συνοδός της αρχικά επιτέθηκαν λεκτικά στη νοσηλεύτρια της βάρδιας και κατόπιν ο συνοδός εισήλθε στο χώρο εργασίας του προσωπικού και επιτέθηκε στο γιατρό τον οποίο γρονθοκόπησε. Η κατάσταση δεν ξέφυγε ακόμα περισσότερο μόνο χάρις στην παρέμβαση των παρευρισκομένων και ο συνάδελφος “τη γλίτωσε” με εκχυμώσεις και εκδορές. Η Διοίκηση του νοσοκομείου ενημερώθηκε άμεσα για το περιστατικό και αναμένουμε να προβεί στις απαραίτητες και αυτονόητες νομικές ενέργειες.

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχο περιστατικό συνέβη προ μηνών σε βάρος ειδικευόμενου χειρουργού με θύτη και πάλι συνοδό ασθενούς ο οποίος διαφώνησε με την κρίση του γιατρού ως προς τη θεραπεία της ασθενούς. 

Τα γεγονότα αυτά (τα οποία μόνο μεμονωμένα δεν είναι καθ’ότι οι φραστικές επιθέσεις αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο) αναδεικνύουν τις κυριολεκτικά αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου οι οποίοι βρίσκονται παντελώς εκτεθειμένοι κι απροστάτευτοι σε εκδηλώσεις βίας, λεκτικής και σωματικής. Αποτελεί ευθύνη του εργοδότη (νοσοκομείο – Υπουργείο) να διασφαλίζει τη σωματική ακεραιότητα του εργαζόμενου στο χώρο εργασίας. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνεις στη δουλειά σου και να κινδυνεύεις να φας ξύλο και μάλιστα για ευθύνες που δεν έχεις!

Δεν μπορούμε εδώ να μην αναφέρουμε ότι ευθύνες για τέτοια συμβάντα έχουν και όσοι παρουσιάζουν μια εικόνα ανάταξης και εύρυθμης λειτουργίας του νοσοκομείου η οποία, προφανώς, δεν ισχύει πάντα. Αν η ταλαιπωρία των πολιτών – χρηστών του νοσοκομείου συνεχίζεται, αυτό δεν οφείλεται στο προσωπικό. Οι ασθενείς να αναζητήσουν ευθύνες και να απαιτήσουν λύσεις από όσους κατέχουν πολιτικές και διοικητικές θέσεις και όχι από τον απλό εργαζόμενο που στηρίζει την λειτουργία αυτού του νοσοκομείου τόσα χρόνια. Ας αναρωτηθούν όσοι θερμόαιμοι προσέρχονται στο νοσοκομείο ποιος αφήνει χωρίς αξονικό τομογράφο 2βάθμιο νοσοκομείο σε νησιωτική περιοχή με πολλαπλάσιο πληθυσμό τους καλοκαιρινούς μήνες και ας απευθυνθούν στη Διοίκηση, την έκτη ΥΠΕ και το Υπουργείο για τα περαιτέρω.

Ο ασθενής από την πλευρά του οφείλει να ξέρει ότι ο γιατρός που έχει απέναντί του έχει διανύσει μια μακρόχρονη διαδρομή κόπων και θυσιών για να φτάσει εδώ που βρίσκεται και το λιγότερο που αξίζει είναι ο σεβασμός και όχι να αντιμετωπίζεται ως ο τελευταίος τυχών.
            
Τέλος, το συμβάν αυτό αναδεικνύει, για άλλη μια φορά, την ΑΜΕΣΗ ανάγκη προμήθειας νέου αξονικού τομογράφου! Αποτελεί ντροπή να μην έχει λυθεί ακόμα αυτό το θέμα και για άλλο ένα καλοκαίρι, εκατοντάδες χιλιάδες Κερκυραίοι και επισκέπτες να στηρίζονται επί της ουσίας σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα!                                      

Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στο συνάδελφο γιατρό και στη νοσηλεύτρια για την άδικη και αήθη επίθεση που δέχτηκαν.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου

Σε σχέση με ανακοινωση της ΕΓΕΣΥΚ που επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση για τον ξυλοδαρμό ιατρού στο νοσοκομείο

Ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ
- παρότι γνωρίζει ότι στην αντίστοιχη περιπτωση προ 6μηνου, η διοίκηση κατέθεσε η ίδια μηνυτηρια αναφορά, καλύπτοντας πλήρως τον ιατρο που τότε προπυλακίστηκε, ξέχασε να το αναφέρει.
- Παρότι γνωρίζει ότι για πρωτη φορά η παρούσα διοίκηση, έβαλε φύλακα επί 24ωρο και ελεγχόμενη είσοδο στο Τμήμα Επειγόντων που υπήρχαν συχνά εντάσεις και σχεδόν τις εξαλείψε, ξέχασε να το αναφέρει.
- Παρότι και σήμερα είχε τη διαβεβαίωση ότι η διοίκηση και στο περιστατικό αυτό, μετά τη διερεύνηση του, επίσης θα κινηθει νομικά εφόσον υπάρχουν ευθύνες, επίσης ξέχασε να το αναφέρει.
- Όπως ξέχασε να αναφέρει ότι αυθημερόν ανατέθηκε ΕΔΕ για το περιστατικο, ώστε εγκαιρα να κινηθεί η νομιμη διαδικασία.

Προφανώς για τον καθε ασθενή που ερχεται με νευρα στο νοσοκομείο, δε φταίει η βλαβη που έγινε το προηγούμενο βραδυ, ούτε η διοίκηση που συνεχώς τρεχει για να την αποκαθιστα το συντομότερο. Μετά μάλιστα τις δημόσιες τοποθετήσεις, όπου οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι, προ 2μηνου, αναρρωτιούνταν τι χρειαζόμαστε 2 διαδικασίες ταυτόχρονα για την προμήθεια νέου αξονικου, ώστε να τον αποκτήσουμε το συντομότερο δυνατό, η ερώτηση γιατι δεν έχει ακόμα έρθει νέος αξονικός, αποκτάει σουρρεαλιστικο τόνο...

Αν ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ θα ήθελε να αποδώσει ευθύνες για το γιατί το νοσοκομειο δεν έχει καλό αξονικό, θα μπορούσε να το κάνει απέναντι σε εκεινους που ακύρωσαν τη διαδικασία προμήθειας το 2015 και μας ανάγκασαν το 2017 να ξεκινήσαμε τη διαδικασία απο το μηδεν. Σε εκείνους που ενώ η ζωή του αξονικού εληξε το 2011, θυμήθηκαν ενα χρονο αργότερα ότι επρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθει η αντικατάσταση του και μόλις το 2012 ξεκινησαν τη νεα προμηθεια που διέκοψαν το 2015.

Όσο για την παρούσα διοίκηση κρατάει με κάθε μέσο λειτουργικο το παρόν μηχάνημα, παρά τις συνεχεις βλάβες και το τεράστιο κόστος φέτος το καλοκαίρι. (Και όχι για ακόμα ένα καλοκαίρι καθώς πρώτη φορά οι βλάβες εμφανίζονται με τέτοια συχνότητα):
-Περιμένοντας 1) την ολοκλήρωση της προμήθειας που ηδη έχει ξεκινήσει μέσω του υπουργείου (ήδη ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμος) και 2) ξεκινώντας ταυτόχρονα και το διαγωνισμο για τον 64 τομών αξονικό μέσω ΕΣΠΑ, μετά την έγκριση της διαχειριστικής αρχής την προηγούμενη Παρασκευή.

Ξέρουμε οτι η ΕΓΕΣΥΚ είχε παράδοση στην δημιουργική κριτική και όχι στη στείρα κομματική προπαγάνδα. Δυστυχώς όμως τον τελευταίο καιρό με την κυριαρχία του ΠΑΜΕ σε αυτή, έχει επιδοθει σε μια καθαρά πολιτική/κομματική αντιπαράθεση, που δεν έχει καμιά αντικειμενική βάση.

Δυστυχώς ως διοίκηση, δε μπορούμε να εξαλείψουμε το κίνδυνο, θερμού επεισοδίου με καθε τι που κουβαλάει καθε φορτισμένος απο τα προβλήματα συνοδος ασθενούς. Μπορούμε όμως να πάρουμε μέτρα πρόληψης και αποτροπής τέτοιων επιθέσεων και το κάνουμε στην πράξη, με καθε δυνατό τρόπο όπως προαναφέρθηκε.