Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πιστοί απ΄ όλον τον κόσμο στη Λιτανεία του Αγ. Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα (photos)

Άγιος Σπυρίδων
11 Αυγούστου 2018 / 09:26

ΚΕΡΚΥΡΑ Με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη πραγματοποιήθηκε και φέτος η Λιτανεία του Αγ. Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα.

Έλληνες και ξένοι, κυρίως από τις χώρες τις ορθοδοξίας, συνέρρευσαν στην πλατεία Σπιανάδα για να προσκυνήσουν το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος. Χαρακτηριστικές εικόνες είναι πάντα αυτές των πιστών που γονατίζουν ευλαβικά στο πέρασμα του Ιερού σκηνώματος.




Όπως κάθε χρόνο, τη Λιτανεία συνόδευαν οι Φιλαρμονικές του νησιού. 

Πότε λιτανεύεται το σκήνωμα του Αγ. Σπυρίδωνος

Η λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα τον Αύγουστο είναι μία από τις τέσσερις λιτανείες του Ιερού σκηνώματος που γίνεται κάθε χρόνο στην Κέρκυρα.

Η πρώτη λιτανεία γίνεται την Κυριακή των Βαΐων. Είναι η μέρα της σωτηρίας της Κέρκυρας από την πανούκλα, το 1630. Το σκήνωμα του Aγίου λιτανεύεται στους δρόμους με τη συνοδεία όλων των Φιλαρμονικών, από τις 11 το πρωί, και ακολουθεί τη διαδρομή όπου κάποτε υπήρχαν τα τείχη της πόλης, πάνω από τα οποία ο Άγιος έδιωξε τη θανατηφόρο αρρώστια.

Η δεύτερη λιτανεία, αλλά αρχαιότερη, που καθιερώθηκε το 1550, γίνεται για τον Άγιο Σπυρίδωνα που έσωσε το νησί από τον λιμό. Γίνεται το Μέγα Σάββατο το πρωί. Μαζί γίνεται και η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου, ένα έθιμο που ξεκίνησε στα ενετικά χρόνια, όταν για λόγους ασφαλείας ήταν απαγορευμένη η περιφορά των Επιταφίων, αλλά επιτρεπόταν μόνο η λιτάνευση του Αγίου Σπυρίδωνα.

Η τρίτη λιτανεία γίνεται την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη, γιορτάζοντας τη σωτηρία του νησιού από την πανούκλα το 1673, και η λιτανεία στις 11 Αυγούστου που είναι και η τέταρτη, γίνεται για να θυμίζει τη λύτρωση του νησιού από την πολιορκία των Τούρκων το 1716.
 

Δείτε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα εδώ