Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών: Καρανίκες παντού!

Νοσοκομείο Κέρκυρας
12 Αυγούστου 2018 / 18:59

Ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και του προέδρου της Χρυσόστομου Μπούκα

Με πολλές αφορμές, όπως του συνανθρώπου μας που πέθανε αβοήθητος στους Οθωνούς, του νεαρού με το αλλεργικό σοκ που μεταφέρθηκε άρον-άρον από την Ερρείκουσα με ταχύπλοο σκάφος ιδιώτη, αλλά και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου την 9η Αυγούστου μεταξύ συνοδού ασθενούς και εργαζομένων στο Νοσοκομείο,
 
καταγγέλλουμε: ελλείψεις, παραλήψεις, ανεπάρκεια  και τεράστιες ευθύνες ολόκληρης της κρατικής δομής της δημόσιας υγείας (πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, 6η Υ.Πε. και διοίκηση Νοσοκομείου),
 
καταδικάζουμε έντονα, προπηλακισμούς και βιαιοπραγίες κατά εργαζόμενων στο Νοσοκομείο.
 
Συγχαίρουμε την ΕΓΕΣΥΚ για τα άμεσα αντανακλαστικά, την δημόσια καταγγελία του περιστατικού και όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της, για τα οποία συμφωνούμε απολύτως.
 
Η ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, έχει προ πολλού δημοσιοποιήσει επανειλημμένα τις θεσμικές της θέσεις και προτάσεις, ώστε ο χώρος της δημόσιας υγείας στο Νομό μας, να μην είναι πεδίο πελατειακών σχέσεων, αλλά  να θωρακιστεί και να αναβαθμιστεί, για να μην υπάρχει αιτία και αφορμή για ανάλογα περιστατικά.
 
Εκτιμούμε ότι εφόσον δεν υπάρξουν θεσμικές αλλαγές και δεν αναβαθμιστεί η λειτουργία του Νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προμήθεια ιατρικού τεχνολογικού εξοπλισμού, λειτουργία απαραίτητων μονάδων, ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας θα φορτίζει θυμικά ασθενείς και συγγενείς, με αποτελέσματα που θα στενοχωρούν και θα ντροπιάζουν όλους μας.
 
Διαβάσαμε έκπληκτοι το δελτίο τύπου της Διοίκησης του Νοσοκομείου ως δήθεν απάντηση στην ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥΚ.
 
Ένα δελτίο τύπου γεμάτο σολοικισμούς, βαρβαρισμούς και σωρεία ορθογραφικών λαθών. Γεμίσαμε Καρανίκες σε αυτό το κράτος! Είναι δυνατόν, ανώτερος κρατικός υπάλληλος να μην γνωρίζει στο ελάχιστο την Ελληνική γλώσσα; Εφ’ όσον αδυνατούν να εκφραστούν σωστά, επιτέλους ας ζητήσουν βοήθεια. Κάθε έγγραφο της Διοίκησης είναι επίσημο δημόσιο έγγραφο. Προσωπικά ο καθένας μπορεί να εκφραστεί αυτογελοιοποιούμενος σε πληθώρα άλλων μέσων.
 
Ένα δεύτερο «μικρό» θέμα: το δελτίο τύπου υπογράφεται ως «Διοίκηση του Γ.Ν.Κ.» Τι σημαίνει αυτό; Είναι δελτίο τύπου εγκεκριμένο από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου; Είναι δελτίο τύπου του Διοικητή; Γιατί τότε δεν υπογράφεται από το Διοικητή; Τι φοβούνται; Γιατί κρύβονται;
 
Επί της ουσίας τώρα:
 
Τι επιδιώκει «η Διοίκηση» με το δελτίο τύπου  (αυτό τέλος πάντων που καταβάλαμε προσπάθεια να το κατανοήσουμε); Από την πλήρη ευθύνη που έχει για την κατάντια της λειτουργίας του Νοσοκομείου, θέλει να παίξει το ρόλο του θύτη με την ρομφαία που έρχεται να κρίνει αθώους και ενόχους;
 
Ο σύγχρονος αξονικός τομογράφος 64 τομών, ενταγμένος σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, γιατί δεν έχει ήδη εγκατασταθεί και δεν λειτουργεί στο Νοσοκομείο μας;
 
Μας λέει συνέχεια «η Διοίκηση» ότι φταίνε οι προηγούμενοι. Εμείς απαντάμε: είναι υπόλογοι οι προηγούμενοι, όσο είναι υπόλογοι και οι ίδιοι. Καταδικάζοντας τους προηγούμενους, πρέπει να καταδικάζουν ακριβώς το ίδιο και τους εαυτούς των.
 
Καταγγέλλουν την ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ γιατί ασκεί έντονη κριτική για την ανικανότητά τους να προμηθεύσει το Νοσοκομείο με ένα σύγχρονο ιατρικό μηχάνημα που είναι  χρήσιμο στα χέρια των γιατρών προς όφελος των κατοίκων και επισκεπτών του Νομού μας.
 
Ας κάνουμε μια αφελή ερώτηση: ο σημερινός διοικητής του Νοσοκομείου, υπήρξε συνδικαλιστής, μέλος της ΕΓΕΣΥΚ. Ας απαντήσει λοιπόν: πότε έγγραφα ή προφορικά, πίεσε ή κατήγγειλε την προηγούμενη Διοίκηση και την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή για τον αξονικό τομογράφο των 64 τομών, ενταγμένο στο Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ;
 
Προσπαθεί «η Διοίκηση» με κουτσαβάκικους τρόπους να ρίξει την ευθύνη στο ΠΑΜΕ ή όπου αλλού θεωρεί σκόπιμο, χωρίς να κάνει («η Διοίκηση») την πιο απλή σκέψη: είναι οι ίδιοι μοναδικοί υπεύθυνοι, γιατί διορισμένοι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι να διαχειριστούν την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.
 
Εμείς λέμε ξεκάθαρα. Είναι απολύτως υπεύθυνοι για:
 
-          Τον νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου που προβλέπει λιγότερο προσωπικό για την λειτουργία του Νέου Νοσοκομείου, από ό,τι προέβλεπε ο παλαιός Οργανισμός για την λειτουργία του παλαιού Νοσοκομείου.
-          Την κατάργηση μίας Παθολογικής Κλινικής με τη μέθοδο της ενοποίησης, με αποτέλεσμα να διαλύσουν συνολικά την λειτουργία των Παθολογικών Κλινικών.
-          Την προβληματική λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Είναι πρωτοφανής αυτή η λειτουργία τουλάχιστον στον Παθολογικό Τομέα αρκετές ημέρες του μήνα, που θέτει ενδεχομένως σε προβληματική διαχείριση χρήστες υγείας.
-          Την λειτουργία της Νευρολογικής Κλινικής από έναν και μοναδικό γιατρό.
-          Την μη αύξηση νοσηλευτικών κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
-          Την μη λειτουργία Μονάδας Εμφραγμάτων.
-          Την μη λειτουργία Αιμοδυναμικού Τμήματος και Ελέγχου λειτουργίας βηματοδοτών.
-          Την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων με Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις, ώστε, όπως εμείς θεωρούμε, στα συνεχή «εντέλλεσθε» της Διοίκησης να μην έχουν αντιρρήσεις.
 
Λέει («η Διοίκηση») ότι έφερε γιατρούς στο Νοσοκομείο. Ποτέ όμως δεν αναφέρθηκε στα ικανότατα στελέχη που αποχώρησαν και το λόγο της αποχώρησής τους.
 
Και αν πράγματι ήταν έτσι, όπως «η Διοίκηση» υποστηρίζει, ότι δηλαδή έφερε «πολλούς γιατρούς», τότε ας απαντήσει στο θεμελιώδες ερώτημα: γιατί σημαντικές για τη λειτουργία του Νοσοκομείου οργανικές μονάδες, δεν λειτουργούν στο ελάχιστο δυνατό της υγειονομικής ασφάλειας;
 
Και για άλλα πολλά που έχουμε τονίσει στο παρελθόν.
 
Απευχόμαστε την στιγμή που δήθεν όλοι θα αιφνιδιαστούμε «πώς συνέβη αυτό το κακό;»
 
Και τότε άλλοι θα παίξουν το ρόλο του αιφνιδιασμένου, άλλοι του αθώου και άλλοι του κήνσορα.
 
Είμαστε όλοι μάρτυρες για τα παραπάνω, από την εθνική τραγωδία στο Μάτι Αττικής.
 
Εμείς έχουμε μιλήσει θαρρετά για τους ενοικιαζόμενους χρήσιμους ηλίθιους σε όλη την κρατική μηχανή, με σκοπό το βόλεμα ημετέρων και τον εκφοβισμό όσων «δεν είναι με εμάς». Φυσικά με αντάλλαγμα την καρεκλίτσα τους. Αυτό τους ενδιαφέρει πρωτίστως. Για αυτό προσφέρουν υπηρεσίες στο κόμμα και στην κυβέρνηση και όχι στα αυτονόητα δίκαια των πολιτών. Και συ Λαέ βασανισμένε…
 
Για την ανατροπή αυτής της διαφθαρμένης κατάστασης, αλλά και της αναβάθμισης της λειτουργίας της δημόσιας υγείας στον τόπο μας, διατυπώσαμε θεσμικές, πρακτικές, αλλά και υλοποιήσιμες προτάσεις, ώστε να εξαλειφθεί το ντροπιαστικό καραβάνι μεταναστών υγείας των κατοίκων του Νομού μας, να σταματήσει ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η ταλαιπωρία ασθενών και συνοδών, η οικονομική αφαίμαξη της κερκυραϊκής οικογένειας.
 
Να μην κινδυνεύουν ασθενείς από ελλείψεις ή παραλήψεις του κράτους.
 
Αγωνιζόμαστε δηλαδή για το αυτονόητο: να βρίσκουμε με ασφάλεια την υγεία μας στον τόπο μας.
 
Για μια ακόμα φορά υποστηρίζουμε:
 
ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων.
 
ΕΚΑΒ Κέρκυρας με έδρα την Κέρκυρα. Σταθμός (κατ’ αρχήν) ΕΚΑΒ Νότου.
 
Αεροδιακομιδές Ιονίων Νήσων με έδρα το Άκτιο (υπόσχεση προ δύο ετών).
 
Επισκευή, συντήρηση και άρτια δομή λειτουργίας των ελικοδρομίων στα Διαπόντια Νησιά μας.
 
Εκλογή Διοικητή ΠΕΣΥ από τους κατοίκους της Περιφέρειας.
 
Εκλογή Διοικητή Νοσοκομείου από το Δημοτικό Συμβούλιο της έδρας του Νομού.
 
Ποιος τέλος πάντων έχει αντιρρήσεις για όλα αυτά;
 
Ποιος έχει αντίρρηση να προγραμματίζουμε και να υλοποιούμε πολιτικές στον τόπο μας για τα συμφέροντα των πολιτών με λογοδοσία στους ίδιους τους πολίτες;
 
Ας εκφραστεί δημόσια.
 
Διαφορετικά, ας αγωνιστούμε όλοι μαζί, για ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο μας.
 
Σταματάμε να απευθυνόμαστε στους βουλευτές του Νομού μας, όπως με αφέλεια κάναμε στο παρελθόν. Δεν έχει κανένα νόημα. Αυτοί ζουν σε έναν παράλληλο κόσμο.
 
Η Κέρκυρα συνεχώς αποψιλώνεται από υπηρεσίες και αυτοί υποστηρίζουν ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό μας. Αυτοί που εκλέχτηκαν από τον κερκυραϊκό Λαό, για να υποστηρίζουν τα δίκαια αιτήματά του.
 
 
  %