Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκτακτη σύσκεψη για τα Διαπόντια στο υπουργείο Ναυτιλίας

Διαπόντια
13 Αυγούστου 2018 / 08:56
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ένα ακόμα περιστατικό υγείας, εξ΄ αιτίας του οποίου απαιτήθηκε η επείγουσα μεταφορά με ιδιωτικό πλωτό με κατάληξη στο νοσοκομείο και η σχετική ανακοίνωση της Δημοτικής, Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ «σήκωσαν» ξανά στην ατζέντα τα ζητήματα των Διαποντίων.

ΚΕΡΚΥΡΑ. ... Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, τα χύμα και όπου νάναι παρκαρισμένα αυτοκίνητα ένθεν κακείθεν του δρόμου που οδηγεί στο λιμανάκι του Αγ. Στεφάνου εμποδίζουν την κάθοδο του λεωφορείου της γραμμής, ο οδηγός του οποίου αρνείται πλέον να κατέβει! Του θέματος επιλαμβάνεται το ΑΤ Εσπερίων.
Αυτό προστέθηκε στην έτσι κι αλλιώς προβληματική συγκοινωνία με τα Διαπόντια, ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, που οδήγησε μεσ' το κατακαλόκαιρο τους αντιδήμαρχους και τον βουλευτή Κ. Παυλίδη στο υπουργείο Ναυτιλίας την Παρασκευή.
Προηγουμένως ένα ακόμα περιστατικό υγείας, εξ' αιτίας του οποίου απαιτήθηκε η επείγουσα μεταφορά με ιδιωτικό πλωτό με κατάληξη στο νοσοκομείο και η σχετική ανακοίνωση της Δημοτικής, Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ «σήκωσαν» ξανά στην ατζέντα τα ζητήματα των Διαποντίων.

Την Τρίτη «κληρώνει» για επιπλέον δρομολόγια από Αγ. Στέφανο
 
Η σύσκεψη στο ΥΕΝ δεν απέδωσε και πολλά άμεσα πράγματα, εκτός ίσως από την πιθανότητα να αυξηθούν τα δρομολόγια από το λιμάνι του Αγ. Στεφάνου. Κάτι για το οποίο απαιτείται η έγκριση της επιπλέον δαπάνης επιδότησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που αναμένεται να δοθεί ίσως μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης 14/8, (σ.σ. παραμονή της Παναγιάς).
Όσον αφορά στην άλλη επιδοτούμενη γραμμή, εκείνη από το λιμάνι της Κέρκυρας, η αισιοδοξία δεν είναι μεγάλη εφόσον εξακολουθεί η βλάβη που έχει καθηλώσει το πλοίο που την εκτελούσε κι η ναυτιλιακή κρατάει κυριολεκτικά σιγή ασυρμάτου. Τουλάχιστον αυτό (δεν) λαμβάνει το υπουργείο, οι Υπηρεσίες του οποίου θα μπορούσαν να την κηρύξουν έκπτωτη, προβληματίζονται όμως από το γεγονός ότι όσοι άλλοι διαγωνισμοί έχουν στο μεταξύ γίνει, βγαίνουν άγονοι εφόσον δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον. Ίσως είναι το ποσό, ίσως η διαμορφωμένη έτσι εδώ, προνομιακή αγορά στις συγκοινωνίες...
Όσον αφορά στην κατάσταση των λιμανιών του Αγ. Στεφάνου (Αυλιωτών) και του Μαθρακίου, και συγκεκριμένα την πρόσχωση που έχουν υποστεί, έτσι που να μην μπορεί να «πιάσει» εκεί μεγαλύτερο σκάφος, αναμένεται σύμφωνα με τον ΟΛΚΕ ο εργολάβος να πιάσει δουλειά από μέρα σε μέρα. Όμως όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Ν. Μάστορα, «έχουμε Αύγουστο και 'μεις κινήσαμε την σχετική διαδικασία από τον Φλεβάρη αλλά που; Ας όψεται η Αποκεντρωμένη»!
Ο πρόεδρος του ΟΛΚΕ, Σπ. Στεφανίδης πάντως λέει ότι ο εργολάβος αναλαμβάνει δράση να φροντίσει την αποδυσμφόρηση από φύκια, άμμο και ό, τι άλλο φερτό στον Αγ. Στέφανο, το Μαθράκι, την Αστρακερή και την Λευκίμμη.
Η Ν. Μάστορα προσθέτει ότι εφόσον ο ΟΛΚΕ σπεύσει, το ΥΕΝ έχει τις πιστώσεις να χρηματοδοτήσει λιμενικά έργα επεκτάσεων στα δυο αντικρινά λιμάνια σε Κέρκυρα και Διαπόντια ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ριζικά (;).
Πάντως σε πείσμα κάθε αντιξοότητας και των προβλημάτων, το ενδιαφέρον για ένα αυγουστιάτικο ταξιδάκι στον Παράδεισο των Διαποντίων εξακολουθεί με αμείωτη ένταση, αυτές τις μέρες!
 
Η ανακοίνωση της ΔΗΜ. Τ.Ο. Βόρειας Κέρκυρας της ΝΔ
 
Η κατάσταση που επικρατεί στα Διαπόντια νησιά, Οθωνοί, Ερρείκουσα και Μαθράκι θα ήταν κωμικοτραγική, αλλά δυστυχώς είναι μόνο τραγική.
Το μοναδικό πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο της επιδοτούμενης άγονης γραμμής εδώ και περίπου δύο μήνες έχει υποστεί σοβαρή μηχανική βλάβη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταφερθούν οχήματα, εφόδια, τρόφιμα, καύσιμα και επιβάτες από και την Κέρκυρα. 
Εναλλακτική λύση αποτελεί άλλο μικρό πλοιάριο που εκτελεί δρομολόγια από το λιμάνι του Αγίου Στεφάνου και είναι πολύ μικρής χωρητικότητας. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι το εν λόγω πλοιάριο καλύπτει την ανάγκη μεταφοράς πόσιμου νερού, τροφίμων και εφοδίων κυριολεκτικά στοιβαγμένων μαζί με τους λιγοστούς επιβάτες. 
Την κατάσταση επιδεινώνει περισσότερο η πρόσχωση με άμμο και φύκια των λιμένων Αγίου Στεφάνου και Μαθρακίου με αποτέλεσμα, επιβάτες και πλήρωμα να βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους επίλυσης του προβλήματος!
Σήμερα, αφού κανείς εκ των αρμοδίων δεν δίνει λύση, κάτοικοι, επιχειρηματίες και επισκέπτες προμηθεύονται τα απαραίτητα με τη σκουπιδιάρα. 
Ειδικότερα, το πλοίο Ο/Γ ΓΡΗΓΟΡΗΣ που μεταφέρει τα σκουπίδια από τα νησιά Ερεικουσα Μαθρακι και Οθωνοί, μεταφέρει τις τελευταίες μέρες τρόφιμα αλλά και όλα τα απαραίτητα στα νησιά, σε συνθήκες απόλυτα ακατάλληλες.
Στο μέσο της καλοκαιρινής περιόδου τα τρία νησιά έμειναν αποκλεισμένα στο έλεος της κυβερνητικής πολιτικής ενώ ο Δήμος και η Περιφέρεια παραμένουν αδρανείς.
Αναρωτιόμαστε, τι περιμένουν για να δώσουν αξιοπρεπή λύση και να βοηθήσουν μια τόσο ευαίσθητη ακριτική περιοχή;
Πέραν όμως του ζητήματος της απομόνωσης των νησιών, τα διαπόντια νησιά εδώ και αρκετές μέρες είχαν μείνει χωρίς γιατρό. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ένας συμπολίτης μας στους Οθωνούς μετά από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη δυστυχώς να καταλήξει αβοήθητος . 
Σήμερα και αφού έπρεπε πρώτα να θρηνήσουμε μία απώλεια, τοποθετήθηκε ένας γιατρός οπλίτης στους Οθωνούς. Η παρουσία του γιατρού οπλίτη δεν λύνει βέβαια το πρόβλημα αλλά αποτελεί ανεπαρκής και προσωρινή λύση.
Η λύση είναι ισχυρότερα οικονομικά κίνητρα και αυξημένη μοριοδότηση ή άλλα κίνητρα ώστε να καταστήσουν την υπηρέτηση των γιατρών στις ακριτικές περιοχές περισσότερο ελκυστική.
Αυτή η κυβέρνηση όμως μας δίδαξε ότι ασχολείται με όλα μετά την καταστροφή,ποτέ πριν !!! 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ.ΤΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΛΙΔΗΣ 
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.