Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΝΟΔΕ ΝΔ Κέρκυρας: Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τα Διαπόντια Νησιά

ΝΟΔΕ ΝΔ
28 Αυγούστου 2018 / 08:26

Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Κέρκυρας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ακριτικά νησιά του Ιονίου:

Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του έτους 2018 και η κατάσταση που επικρατεί στα  Διαπόντια Νησιά Ερείκουσα, Μαθράκι, Οθωνοί, μόνο 2018 δεν θυμίζει.
Ήδη από τις 06/06/2018 δεν υπάρχει πλοίο που να συνδέει την πόλη της Κέρκυρας με τα Διαπόντια Νησιά. Το πλοίο «Αλέξανδρος» από τον Ιούνιο, λόγω βλάβης, βρίσκεται σε ακινησία, ενώ η μοναδική σύνδεση των Διαποντίων με την Κέρκυρα πραγματοποιείται από το πλοίο «Πήγασος» μέσω του Λιμένος του Αγίου Στεφάνου στην Βόρεια Κέρκυρα, και με το Φέρυ Μπόουτ «Γρηγόρης» ανά 15 ημέρες από το Λιμάνι της Κέρκυρας.
Όμως το μεν Λιμάνι του Αγίου Στεφάνου έχει σχεδόν κλείσει από τις προσχώσεις και το έργο της από εκεί σύνδεσης καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο, το δε πλοίο «Γρηγόρης» πραγματοποιεί την τροφοδοσία των Διαποντίων Νήσων με προμήθειες και τρόφιμα, αλλά είναι το ίδιο πλοίο που μεταφέρει και τα σκουπίδια των Διαποντίων προς την Κέρκυρα και αντιλαμβάνεται κανείς, και μόνο από υγειονομική άποψη, τι αυτό σημαίνει.
Επίσης, αν εξαιρέσει κανείς το καινούργιο λιμάνι της Ερείκουσας, το Λιμάνι των Οθωνών και το λιμάνι του Μαθρακίου είναι σχεδόν κλειστά από τις προσχώσεις, τα πλοία αδυνατούν να προσεγγίσουν, σε λίγο τα λιμάνια αυτά θα κλείσουν εντελώς και κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα να προβεί στον καθαρισμό τους.
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν στις συγκοινωνίες. Στα Διαπόντια Νησιά, με εξαίρεση την Ερείκουσα όπου υπηρετεί αγροτικός Ιατρός, στα λοιπά δύο υπηρετούν στρατιωτικοί Ιατροί, εκτελούντες στρατιωτική θητεία, και πολύ συχνά τα νησιά αυτά μένουν χωρίς ιατρική περίθαλψη, το οδικό δίκτυο και των τριών Διαποντίων είναι τραγικό και τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ουσιαστική συντήρηση των δρόμων, υπάρχει ελλιπέστατος δημοτικός φωτισμός, ενώ τα απορρίμματα που συγκεντρώνονται συχνά στα νησιά, λόγω της αραιής μεταφορά τους στην Κέρκυρα, δημιουργούν εικόνες βλαπτικές για τα νησιά, ιδιαίτερα προς τους τουρίστες που τα επισκέπτονται.
Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό, η ζωή εν έτει 2018 δεν είναι εύκολη στα Διαπόντια. Η Κυβέρνηση μάλλον τα έχει εγκαταλείψει, ενώ παραμένουν αποκομμένα από συγκοινωνίες. Ακόμα και το νέο λιμάνι της Ερείκουσας είναι ένα έργο που υλοποιήθηκε επειδή οι ίδιοι οι κάτοικοι της Ερείκουσας το επεδίωξαν με πάθος και ιδιαίτερα κάποιοι από αυτούς.
Τα τόσο σημαντικά αυτά νησιά, από στρατηγική και γεωγραφική άποψη, είναι βέβαιο ότι θα οδεύουν συνεχώς προς την εγκατάλειψη, ιδιαίτερα από τους νέους κατοίκους τους, αν τα προβλήματα αυτά συνεχιστούν. Το Κράτος, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Δήμος της Κέρκυρας πρέπει άμεσα να στρέψουν το βλέμμα τους προς αυτά και να τα καταστήσουν όχι μόνο βιώσιμα, ως οφείλουν, αλλά και εκλεκτούς προορισμούς τουριστικής ανάπτυξης.
 
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΟΔΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ