Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα σκαριά η παραχώρηση του «φιλέτου» των δραστηριοτήτων του ΟΛΚΕ

ΟΛΚΕ
31 Αυγούστου 2018 / 09:17
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Τον Οκτώβριο η προκήρυξη για την παραχώρηση της κρουαζιέρας σε ιδιώτη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σήμερα αναμένεται να περάσει επιτέλους από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η περίφημη μελέτη για την ολοκλήρωση του κυκλικού κόμβου και της ανατολικής πύλης εισόδου του λιμανιού. Το θέμα εισάγεται με θετικό τρόπο κι έτσι πιστεύεται ότι θα λυθούν τα χέρια της διοίκησης του ΟΛΚΕ να προκηρύξει το υπόλοιπο του μισοτελειωμένου έργου, η ολοκλήρωση του οποίου θα επιτρέψει τη μεταφορά του ελλιμενισμού και της κίνησης των πλοίων εσωτερικού εγγύτερα της πόλης. Όπως μάλιστα επισημαίνουν με νόημα, κύκλοι της διοίκησης του ΟΛΚΕ, ο εξοπλισμός των εκδοτηρίων κλπ φυλάσσεται από καιρό στις αποθήκες του Οργανισμού και είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή για εγκατάσταση. Σημειωτέον ότι τα πλοία της γραμμής Κερκύρας - Ηγουμενίτσας θα δένουν στον υπήνεμο μώλο για την ολοκλήρωση του οποίου απαιτήθηκε επιπλέον χρηματοδότηση η οποία και απορροφήθηκε.

Όλα αυτά αποκτούν ξεχωριστή σημασία από την στιγμή που το λιμάνι δεν θα είναι εκείνο που γνωρίσαμε εφόσον ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του θα παραχωρηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτη επενδυτή και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για την σύνταξη της προκήρυξης του διεθνούς διαχωρισμού παραχώρησης εργάζονται εντατικά τουλάχιστον τρία Γραφεία, εξειδικευμένα σε τέτοιες συναλλαγές. Η Ernst & Young, το Γραφείο Δοξιάδη και η ολλανδική KLC, άνθρωποι της οποίας αναμένονται τα προσεχή 24ωρα στην Κέρκυρα και την έδρα του ΟΛΚΕ. Η δραστηριότητα και οι επιδόσεις του Οργανισμού χτενίζονται σε κάθε λεπτομέρειά τους ενώ η Διοίκηση απαντάει το ένα μετά το άλλο τα πολυσέλιδα ερωτηματολόγια, που της υποβάλλονται.

Τι παραχωρείται

Η πρώτη χρονική προθεσμία για την ολοκλήρωση των προκαταρτικών της προκήρυξης εκπνέει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Οικονομικών πιέζει και οι γνωρίζοντες πιστεύουν ότι ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο είναι δυνατόν να δημοσιευτεί η προκήρυξη ώστε να υλοποιηθεί έτσι και αυτή η μνημονιακή δέσμευση, αρκετά αργότερα από το συμβολικό τέλος των Μνημονίων!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, προς παραχώρηση οδεύουν η διαχείριση της κρουαζιέρας (με τις σχετικές υποδομές της Διοίκησης και του Σταθμού), το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο Καφέ Γυαλί, που ως γνωστόν εκκρεμεί η ολοκλήρωσή του και η μαρίνα μέγκα γιότ, θαλαμηγών, που μέχρι ώρας απλώς περιγράφεται στα χαρτιά και τα σχέδια. Πρόκειται να κατασκευαστεί στον χώρο, που σήμερα βρίσκονται τα καρνάγια και ο μισθωμένος χώρος φύλαξης μικρών ιστιοπλοϊκών μέχρι το λιμανάκι στην ε.ο. Αντιστάσεως.

Ο ΟΛΚΕ εγκαινιάζει τη Δευτέρα τον πρόσθετο επιβατικό σταθμό που στήθηκε για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων, που ξεκινούν από την Κέρκυρα (home port) ενώ αναμένεται και η γενική του συνέλευση, στην οποία και θα βεβαιωθεί, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η εκτόξευση του τζίρου και των κερδών του, που φθάνουν στο 1,4 εκατ. €!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.