Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έναρξη των εργασιών του Θερινού Ινστιτούτου Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων στο Μον-Ρεπό (video)

Μον-Ρεπό
01 Σεπτεμβρίου 2018 / 07:31

Η διοργάνωση πρόκειται να συγκεντρώσει περί τους 350 επιστήμονες και διεθνούς εμβέλειας ερευνητές από 40 χώρες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την έναρξη των εργασιών του Θερινού Ινστιτούτου Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και Βαρύτητας της Κέρκυρας 2018, στη συνεδριακή αίθουσα του Mon Repos (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) κήρυξε σήμερα ο Δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος.



Το Θερινό Ινστιτούτο συνδιοργανώνεται από το Δήμο Κέρκυρας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με τη συνεργασία ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων, υπό την επίβλεψη του ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ Γιώργου Ζουπάνου.



Το θερινό Ινστιτούτο φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων και βαρύτητας της Κέρκυρας 2018 συνδιοργανώνεται από το δήμο Κέρκυρας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με μία σειρά από τα εγκυρότερα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Φέτος φιλοξενούν 3 συνεδρία από 31 Αυγούστου έως 29 Σεπτεμβρίου 2018. Οι επιστημονικές δραστηριότητες θα διεξαχθούν στο συνεδριακό κέντρο του Μον Ρεπό αίθουσα δημοτικού συμβουλίου καθημερινά κατά τις ώρες 9:00 με 13:30 και 16:00 με 20:30.
Τα θέματα που Θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των συνεδριών καθώς και το επιστημονικό πρόγραμμα βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://www.physics.ntua.gr/corfu2018/

Οι κυριότεροι στόχοι του ευρωπαϊκού Ινστιτούτου θετικών επιστημών και Εφαρμογών στα πλαίσια του οποίου λειτουργεί το θερινό Ινστιτούτο είναι
α) η προαγωγή του μετώπου της ευρωπαϊκής ερευνητικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή των θετικών επιστημών και των εφαρμογών τους
β) η εκπαίδευση νέων επιστημόνων σε Μεταπτυχιακό και μεταδιδακτορικό επίπεδο γ) η ανάπτυξη προγράμματος εκλαΐκευσης της δραστηριότητας στην περιοχή των θετικών επιστημών και των εφαρμογών τους και σύνδεσής της με τα ενδιαφέροντά του ευρύτερου κοινού.
Η συνολική διοργάνωση πρόκειται να συγκεντρώσει περί τους 350 επιστήμονες από 40 χώρες φυσικά θα εκπαιδευτούν σε θέματα αιχμής Φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων και βαρύτητας περί τους 100 επιλεγμένοι υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακοί φοιτητές και μεταδιδακτορικοί νέοι ερευνητές από διεθνώς καταξιωμένους επιστήμονες στα συνέδρια θα παρουσιάσουν τις πρόσφατες ερευνητικές τους εργασίες στους 180 Διεθνούς εμβέλειας ερευνητές.

Στο πλαίσιο του θερινού Ινστιτούτου θα πραγματοποιηθεί σειρά ενημερωτικών και επιμορφωτικών σεμιναρίων που απευθύνονται σε μαθητές και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και στο ευρύ κοινό. Στόχος των σεμιναρίων είναι η έγκυρη εκλαΐκευση σύγχρονων επιστημονικών θεμάτων και εξελίξεων και η σύνδεσή τους με τα ενδιαφέροντά του ευρύτερου κοινού αυτό επιτυγχάνεται με την πρωτότυπη ανάπτυξη νέων μεθόδων αλλά και σε σύνδεση με υπάρχουν τα αντίστοιχα διεθνή προγράμματα και την πειραματική εφαρμογή τους σε εκπαιδευτικούς μαθητές και εκείνο το πρόγραμμα των σεμιναρίων έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με το τοπικό παράρτημα Κέρκυρας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Το CERN στο επίκεντρο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φέτος θα βρίσκεται η έκθεση του CERN που θα παρουσιαστεί στην Κέρκυρα από αρχές Σεπτεμβρίου έως τέλος Οκτωβρίου 2018 στο φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου. Την έκθεση του CERN σε εικόνες επιμελήθηκε η ομάδα εκλαΐκευσης του CERN το 2014 με αφορμή τους εορτασμούς Των 60 χρόνων από την ίδρυσή του.
Η έκθεση αποτελείται από 16 μεγάλες αφίσες που περιγράφουν με απλό και κατανοητό τρόπο
-Τη δομή και οργάνωση του οργανισμού CERN
-Τις εγκαταστάσεις του CERN (επιταχυντικές, ανιχνευτικές διατάξεις, πληροφοριακά κέντρα επεξεργασίας των δεδομένων των πειραμάτων κ.ο.κ)
-Τη λειτουργία των επιταχυντών και ανιχνευτών βασικές αρχές της θεμελιώδους φυσικής που ερευνώνται στα πειράματα του CERN
-Μερικά από τα σημαντικότερα αποτελέσματα του CERN με έμφαση στην πρόσφατη ανακάλυψη του σωματιδίου HIGGS

Παράλληλα παρέχεται κατάλληλο επεξηγηματικό κείμενο στα ελληνικά και στα αγγλικά που συνοδεύει κάθε αφίσα επιπλέον περιλαμβάνεται οπτικοακουστικό υλικό με βίντεο προβολές και animations που βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο και λειτουργία των επιταχυντών, των ανιχνευτών και των πειραμάτων γενικότερα.
Από το 2015 που η έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι της σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και έχει συμβάλει στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού.
Στόχος των διοργανωτών είναι να οργανώσουν ξεναγήσεις στην έκθεση από τους ίδιους τους επιστήμονες που εργάζονται στο CERN και θα βρίσκονται στην Κέρκυρα για τις εργασίες των συνεδρίων, μία πρώτης τάξης ευκαιρία να μοιραστεί η γνώση τους με τους επισκέπτες της έκθεσης.
Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Για τους επισκέπτες του νησιού

Η Κέρκυρα αποτελεί ένα μοναδικό τουριστικό προορισμό. Πέραν των Κερκυραίων πολιτών στόχος του συνεδρίου είναι να προσελκύσει και τους επισκέπτες του νησιού. Συνεπώς θα επεξηγηματικά κείμενα θα παρουσιάζονται και στα αγγλικά. Οι διοργανωτές επιθυμούν τη συνέχιση της έκθεσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου με στόχο την οργάνωση επισκέψεων των μαθητών των σχολείων του νομού της Κέρκυρας ( 22 γυμνάσια, 9 λύκεια, 6 ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ)
Το εργαστηριακό κέντρο φυσικών επιστημών Κέρκυρας θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.
Εκτός του CERN αποφασιστική βοήθεια για την πραγματοποίηση της έκθεσης προσέφεραν το Max Planck Institute φυσικής Μονάχου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Όλα τα παραπάνω όπως και οι αντίστοιχες διαχρονικές δράσεις του θερινού Ινστιτούτου συνέβαλαν στη διεύρυνση του πολιτιστικού κερκυραϊκού τοπίου.

Επιπλέον σε πολιτιστικό επίπεδο με τη συνήθη έννοια του όρου έχουν προγραμματιστεί
- Συναυλία φιλαρμονική Σκριπερού στις 5/9/2018
- Συναυλία της μικτής χορωδίας Δήμου Κέρκυρας San giacomo στις 24/9/2018


Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο αμφιθέατρο της Ιονίου Ακαδημίας.