Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα καταλύματα της Κέρκυρας ζητούν «αντισταθμιστικά» για τις ζημιές από τα Airbnb

Καταλύματα
11 Σεπτεμβρίου 2018 / 13:17

ΟΕΤΚ Κέρκυρας : «Να τηρηθεί η ισονομία και η ισοπολιτεία. Να μπουν κανόνες στην οικονομία διαμοιρασμού»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας (ΟΕΤΚ) Π. Κατσαρός προς το γραφείο του Πρωθυπουργού  κ. Α. Τσίπρα και του Υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτου,  ζητά να τηρηθεί, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα η ισονομία και η ισοπολιτεία και να επιβληθούν κανόνες, όροι και προϋποθέσεις στην Οικονομία διαμοιρασμού. Επίσης ο Πρόεδρος της ΟΕΤΚ  ζητά, μέχρι να γίνει αυτό και να  τεθεί τάξη στην οικονομία διαμοιρασμού, να δοθούν από την κυβέρνηση  μια σειρά ελαφρυντικών μέτρων για τον κλάδο, ο οποίος έχει υποστεί τεράστια ζημιά από το βάρος της υπερφορολόγησης και του αθέμιτου ανταγωνισμού .
Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει: «Ζητάμε για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας που έχουν μέχρι σήμερα υποστεί τεράστια ζημιά από τα παραπάνω γεγονότα να παρθούν τα κάτωθι μέτρα ανακούφισης που θα τις ξαναβγάλουν στην αφετηρία του ελληνικού τουρισμού και είναι:

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
Μείωση του συντελεστή φορολόγησης στο πρώτο κλιμάκιο της κλίμακας υπολογισμού του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων στο 20 % τουλάχιστον.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όλες τις  επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων με ΚΑΔ 55.20.11.04.
Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων στο 24 %.
Μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 20%.
Μετάταξη της εστίασης από τον συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 20%.

Ο κύριος Π. Κατσαρός καταλήγοντας στην επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών και τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς τονίζει ότι: «Σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνεται ο διεθνής φορολογικός ανταγωνισμός, καθώς μια σειρά από χώρες μειώνουν τους συντελεστές τους, με στόχο να γίνουν ελκυστικότερες από φορολογική σκοπιά, η χώρα μας δεν πρέπει να μείνει άπραγη αλλά να βοηθήσει την μικρομεσαία τουριστική οικονομία που αποδεδειγμένα στηρίζει χρόνια τώρα την ελληνική περιφερειακή  οικονομία να διατηρήσει τη δυναμικότητά της και να στοχεύσει σε υψηλούς στόχους με αντίστοιχα έσοδα.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη η κυβέρνηση να  επανεξετάσει την πολιτική της έναντι των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων ΕΕΔΔ, η οποία μέχρι σήμερα περιορίζει την ανάπτυξη τους, αποθαρρύνει τις επενδύσεις και οδηγεί, τελικά, στη γιγάντωση της παραοικονομίας».