Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διχασμένος ο εμπορικός κόσμος στην ιδέα ενός Open Mall στην Κέρκυρα (video)

Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας
18 Σεπτεμβρίου 2018 / 10:27

Οι εντός και οι εκτός ιστορικού κέντρου, η κόντρα με τη Εφορεία Αρχαιοτήτων και ο Κανονισμός Αστικής Λειτουργίας της Παλιάς Πόλης στο επίκεντρο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση δημιουργίας Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, πρόταση που θα γίνει με την σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Κέρκυρας και Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας.
Πρόκειται για τη δημιουργία δομής στην οποία θα συμμετέχουν περίπου 250 εμπορικά καταστήματα του ιστορικού κέντρου, που θα έχουν παρόμοια συνοχή με ένα κλειστό mall. Είναι ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ και αφορά το ιστορικό κέντρο, δηλαδή τις οδούς Γεωργίου Θεοτόκη, Ευγενίου Βουλγάρεως και τη συνέχειά της, Καποδιστρίου, Νικηφόρου Θεοτόκη και Μιχαήλ Θεοτόκη.



Ενδεικτικά οι παρεμβάσεις προβλέπουν: 
- Μηχανήματα καθαριότητας (αυτοκινούμενα σάρωτρα) και βυθιζόμενες μπάρες ελέγχου κυκλοφορίας
- την ανάδειξη της φυσιογνωμίας των όψεων, των αρχιτεκτονικών στοιχείων και τοποθέτηση σήματος.
- Λειτουργία κοινόχρηστων τουαλετών
- Κιόσκια ενημέρωσης και πληροφόρησης του κοινού
- Τοποθέτηση και λειτουργία ελεύθερου wi-fi
- Διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή της εμπορικής περιοχής
- Προγράμματα επιβράβευσης κ.α.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Μουζακίτης, ο οποίος ανέλυσε τις προτάσεις για τις οποίες έχει συνεργαστεί με τον Δήμο, έτσι ώστε να υποβληθεί η πρόταση για χρηματοδότηση.

Διαφώνησε ο Αλέκος Λιτσαρδόπουλος 

Κατηγορηματικά αντίθετος ήταν ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Επαγγελματιών και Εμπόρων Κέρκυρας Αλέκος Λιτσαρδόπουλος, ο οποίος καταρχήν εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει τίποτα από όλα αυτά, λόγω της δυστοκίας που υπάρχει με την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Επιπλέον υποστήριξε ότι αυτός ο σχεδιασμός είναι στην ουσία επαναφορά του Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας της παλιάς πόλης, για τον οποίον δεν έγινε διαβούλευση με τον εμπορικό κόσμο, όπως είχε δεσμευτεί ο Δήμαρχος πριν από ένα χρόνο, μάλιστα «από μηδενική βάση». Στην ουσία, είπε ο κ. Λιτσαρδόπουλος μπαίνει πάλι από το παράθυρο ένας τρόπος εξόντωσης της μικρής επιχείρησης. «Εμείς απαιτούμε να αδειοδοτηθούμε νομίμως για την χρήση των κοινοχρήστων χώρων όπως γίνεται τα τελευταία 50-60 χρόνια, αλλά ο Δήμαρχος δεν αποφασίζει να "σπάσει τα αυγά" με την Αρχαιολογία».  

Η Μερόπη Υδραίου υπερψήφισε, αναφέροντας στην τοποθέτησή της ότι πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα και δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτήν την πρόκληση, η οποία ωστόσο απαιτεί τεχνοκρατική επάρκεια. 
Υπερψήφισε και ο Γιάννης Τρεπεκλής σημειώνοντας την ανάγκη να ενισχυθεί όχι μόνο το ιστορικό κέντρο αλλά και ο εμπορικός κόσμος που βρίσκεται "εκτός τειχών".
 
"Παρών" ψήφισε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, θεωρώντας ότι θα επωφεληθούν μόνον λίγοι καταστηματάρχες ενώ ο λαός δεν θα έχει κάποιο ουσιαστικό όφελος.

Παρών ψήφισε ο Γιώργος Καρύδης της ΝΕΡΙΚΙ, δηλώνοντας προβληματισμό σχετικά με τη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού προς τα καταστήματα που δεν θα συμμετέχουν. Παρών ψήφισε και ο δημοτικός σύμβουλος της ΝΕΡΙΚΙ Σωτήρης Καζιάνης.