Στον Κήπο του Λαού παρουσιάστηκε το «Ημερολόγιο μιας επιστροφής» του Τηλέμαχου Χυτήρη (photos)

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αψηφώντας την τσουχτερή «ψύχρα» που έφερε η απότομη πτώση του υδραργύρου,

27
Σεπτεμβρίου / 2018

πολύς κόσμος παρευρέθηκε την Τετάρτη το βράδυ στον Κήπου του Λαού των Παλαιών Ανακτόρων, που έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Τηλέμαχου Χυτήρη «Ημερολόγιο μιας επιστροφής». Για το βιβλίο μίλησαν ο Δημήτρης Κονιδάρης και ο Παύλος Τσίμας (μέσω video), ενώ την παρουσίαση έκανε η Λίνα Ρούσσου.

Πρόκειται για τρεις ιστορίες, τρία αφηγήματα, τρεις νουβέλες μιας ενδιάμεσης εποχής, δικτατορία πριν από το τέλος της – μεταπολίτευση στην αρχή της. Μια εντελώς άλλη ματιά, με απρόβλεπτα προσωπικά γεγονότα και φόντο το πέρασμα από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση. Τρία κείμενα που τα διακρίνει η αμεσότητα, η παραστατική περιγραφή και το χιούμορ. Ένα βιβλίο που μας φέρνει μπροστά στη μικροϊστορία και τους ανθρώπινους χυμούς της.
 
Περιγραφή προσωπικών στιγμών και καταστάσεων, που προσδιορίζουν τον χαρακτήρα και την ταυτότητα των πρωταγωνιστών σε μια κοινωνία σε σύγχυση. Απρόβλεπτα γεγονότα με παράδοξη συνέχεια και χωρίς τέλος.
Ένα βιβλίο άμεσης γραφής κι αυτογνωσίας, που με τον τρόπο του, από τα μικρά, τα καθημερινά, μας κάνει να στοχαζόμαστε τα μεγάλα.
Κυρίως όμως, ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα και με ενδιαφέρον, από την αρχή μέχρι το τέλος, ενίοτε με ένα πικρό χαμόγελο. Όπως διαβάζεται και η ζωή μας, άλλωστε.


 
Ο συγγραφέας:
 
Ο Τηλέμαχος Χυτήρης γεννήθηκε στους Κουραμάδες της Κέρκυρας το 1945. Ο πατέρας του υπήρξε γνωστός λόγιος του νησιού. Σπούδασε γεωπονική στην Πίζα και φιλοσοφία στη Φλωρεντία. Εκεί έγραψε τα πρώτα του ποιήματα μετέχοντας σε διαγωνισμούς ιταλικής ποίησης. Η πρώτη του συλλογή Ποιήματα εκ προμελέτης εκδόθηκε το 1973 (Κέδρος), έκτοτε εξέδωσε οκτώ ποιητικές συλλογές και τη μετάφραση των ιταλικών ποιημάτων του Γιώργου Σαραντάρη (Γαβριηλίδης 2016). Το 2003 από τις εκδόσεις PHI εκδόθηκαν στα γαλλικά ποιήματά του με τον τίτλο La fin du discours .
 
Τα έτη 1979-81 διηύθυνε την ετήσια πολιτιστική έκδοση Χρονικό που εξέδιδε το Πνευματικό και Καλλιτεχνικό Κέντρο ΩΡΑ του Ασα-ντούρ Μπαχαριάν. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις Οπτικής Ποίησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 1993 εκλέχτηκε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του Ανδρέα Παπανδρέου και πολλές φορές Υπουργός (Τύπου, Πολιτισμού) μέχρι το 2012 που αποχώρησε από την πολιτική.