Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πήραν ΚΥΑ για τουριστικό χωριό και μαρίνα στον Ερημίτη

ερημίτης
16 Μαΐου 2016 / 18:58

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη για το παραθεριστικό συγκρότημα στον Ερημίτη με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφηκε στις 20/4 από την αν. Υπ. Τουρισμού, Ε. Κουντουρά, τον Υ. Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτά, τον Αν. Υπ. Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη, και τους Π. Σκουρλέτη και Ι. Τσιρώνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Και κάπως έτσι ανοίγει ο δρόμος ώστε το δικαιούχο fund, NCH Capital να ξεκινήσει την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας και παραθεριστικών κατοικιών στο οικόπεδο που της παραχωρήθηκε για 99 χρόνια μέσω ΤΑΙΠΕΔ με οικονομικό αντάλλαγμα 23 εκατ. ευρώ.
 
Τι ακριβώς εγκρίθηκε
 
Η ΚΥΑ δημοσιεύθηκε ταχύτατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (22/4) και αφορά την έγκριση των εξής: πολεοδομική μελέτη του παραθεριστικού-τουριστικού συγκροτήματος (175.725,68 τ.μ. πολεοδομούμενης έκτασης), χωροθέτηση μικρού λιμένα 57 θέσεων (με χερσαία ζώνη εμβαδού 5.111 τ.μ), καθορισμός των περιβαλλοντικών όρων αυτών και των συνοδών έργων υποδομής (σύστημα αφαλάτωσης, εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, οδικό δίκτυο, κτλ). Στο πλαίσιο της μελέτης εγκρίνεται επίσης η επισκευή και αποκατάσταση του διατηρητέου ανεμόμυλου που βρίσκεται στο ακίνητο με σκοπό την ανάδειξη του μνημειακού χαρακτήρα του. Η μελέτη αποκατάστασης του ανεμόμυλου, καθώς και η αρχιτεκτονική μελέτη του περιβάλλοντος χώρου (ξενοδοχείο, πλατεία, χώρος στάθμευσης κ.ά.), θα υποβληθούν από τον ανάδοχο του έργου προς έγκριση στην Η΄ Εφορία Αρχαιοτήτων, η οποία θα έχει και την άμεση εποπτεία όλων των εργασιών στο χερσαίο τμήμα. Αντίστοιχα, οι εργασίες στον λιμένα θα ελέγχονται από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Σε σχέση με την οικιστική παρέμβαση ορίζεται ότι τα δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης, ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων θα είναι υπόγεια και κάθε κτίριο θα είναι εφοδιασμένο με σύστημα διαχείρισης κτιρίου (BMS) με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση ενέργειας. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή αυτόνομου δικτύου πυρόσβεσης και κεντρικού συστήματος επιτήρησης χώρου. 
 
Επεμβάσεις πρασίνου
 
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, ειδική μελέτη πρασίνου για ολόκληρο το ακίνητο θα καθορίζει τη διάταξη του νέου πρασίνου, την επιλογή των ειδών, αλλά και το πρόγραμμα ανάπτυξης και συντήρησής του, ενώ «θα καλύπτει κατ’ ελάχιστον (γιατί άραγε όχι όλους;) έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους στόχους»: οικολογική προσαρμογή, εμπλουτισμός δασικού οικοσυστήματος, αντιπλημμυρική ή αντιδιαβρωτική προστασία, βελτίωση μικροκλίματος, κ.α. Στις οδηγίες περί πρασίνου αναφέρεται ότι ο αριθμός των δένδρων που θα φυτευτούν πρέπει να υπερκαλύπτει το διπλάσιο του αριθμού δένδρων που θα χρειαστεί να αφαιρεθούν κατά τις εργασίες. Εξαιτίας της πολυπλοκότητας των περιβαλλοντικών παραμέτρων, για τον πράσινο σχεδιασμό ορίζεται η σύσταση Μονάδας Περιβάλλοντος από τον φορέα του έργου, η οποία θα συνεργάζεται με τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης. Να σημειωθεί ότι η απόφαση προβλέπει την ελεύθερη πρόσβαση όλων στο δάσος, τους κοινόχρηστους χώρους και την παραλία.
 
Η αντίδραση τοπικών φορέων
 
Είκοσι μέρες μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα πλάνο αντίδρασης από Δήμο και Περιφέρεια, φορείς που τάχθηκαν σαφώς ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη. Μόνο ο Γιάννης Τσιριμιάγκος της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της Εκποίησης του Ερημίτη μας είπε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί ποιά θα είναι η συνέχεια του αγώνα ένδικα και κοινωνικοπολιτικά.