Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ρήγμα στις σχέσεις Θ. Μπούκα με την παράταξη Γαλιατσάτου

Περιφερειακό συμβούλιο
09 Οκτωβρίου 2018 / 15:53

Λόγω της «θετικής υπό όρους» γνωμοδότησης για το Σκορπιό

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την πρόθεσή του να ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη ΑΝΑΣΑ του Θ. Γαλιατσάτου δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Μπούκας, μιλώντας στο enimerosi.com. Αιτία η πρόσφατη «θετική υπο όρους» γνωμάτευση του περιφερειακού Συμβουλίου που συνεδρίασε στο Αργοστόλι, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της mega-επένδυσης Ριμπολόφλεφ στο εμβληματικό νησάκι του Σκορπιού, άλλοτε ιδιοκτησίας Ωνάση.
Της συνεδρίασης στην Κεφαλονιά είχε προηγηθεί άλλη συνεδρίαση στην Κέρκυρα, με τις αρνητικές ψήφους να υπερισχύουν, χωρίς όμως τυπικά να θεωρείται απόφαση λόγω έλλειψης απαρτίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως σημείωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Τσούκας, η μελέτη έχει σοβαρά «κενά», όπως πχ. η γνωμοδότηση του φορέα Natura που όφειλε να προηγηθεί, ενώ η απαγόρευση προσέγγισης στο νησί, με τη «βούλα» μάλιστα του Λιμεναρχείου Λευκάδας, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας Θ. Μπούκας, έχοντας εκφράσει εκ των προτέρων την αντίθεσή του, εκτιμά ότι πρόκειται για πολιτική μεθόδευση και δηλώνει ότι δεν θέλει να έχει καμία πολιτική σχέση, και δεν θεωρεί συναγωνιστές σε κανένα επίπεδο όσους από την ΑΝΑΣΑ επέτρεψαν να συμβεί αυτό το ξεπούλημα.

Τις απόψεις του είχε γνωστοποιήσει με επιστολή του στο Προεδρείο, η οποία όμως δεν αναγνώστηκε: 
«Κύριε Πρόεδρε,
Επειδή για επαγγελματικούς λόγους, μου είναι εντελώς αδύνατον να παρευρίσκομαι στη συνεδρίαση του ΠΣ της ΠΙΝ στην Κεφαλονιά, σας παρακαλώ να αναγνώσετε δημόσια τη θέση μου σχετικά με το πολύ σοβαρό θέμα για το μέλλον της θαλάσσιας περιοχής γύρω από την νήσο Σκορπιός.
Όπως είπα και στη συνεδρίαση για το ίδιο θέμα στην Κέρκυρα, θεωρώ τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου αδιανόητη, για πολλούς λόγους.
Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες των περιβαλλοντικών λόγων και δεσμεύσεων της περιοχής. Ελπίζω να μιλήσουν γιαυτά, άλλοι σύμβουλοι.
Η μέχρι τώρα τακτική του Επενδυτή ήταν του τύπου «Κράτος εν Κράτει».
Γινόταν και γίνεται παράνομη και αντισυνταγματική χρήση κοινών αγαθών όπως της αιγιαλίτιδας ζωνης, της θαλάσσιας περιοχής γύρω απο το νησί και του διαύλου ανάμεσα στο Σκορπιό και τη νήσο Σκορπίδι, όπου επίσης παράνομα και αντισυνταγματικά (και απ οτι μαθαίνω, με τις ευλογίες του Υπουργείου Ναυτιλίας), ο Επενδυτής απαγορεύει τη διέλευση πλοίων!
Η Διαχείριση των ιδιοκτητών θυμίζει την προσπάθεια των πρώτων Ευρωπαίων στην Αμερική, να δελεάσουν τους ιθαγενείς με καθρεφτάκια. Επίσης, η τρομοκρατική συμπεριφορά των σεκιουριτάδων του νησιού είναι τέτοια, που θεωρώ αδύνατον να υπάρξει στο μέλλον οποιαδηποτε δυνατότητα ελέγχου, για όρους πολεοδομικούς, περιβαλλοντικούς, εργασιακούς ή όποιας άλλης μορφής, από το Ελληνικό Δημόσιο.
Καλώ το Συμβούλιο να δείξει, απλά, Αξιοπρέπεια».


Ο Θ. Μπούκας δημοσίευσε αυτή την επιστολή στη σελίδα του σχολιάζοντας:
«Τελικά το συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά στην επένδυση, ενώ για το ίδιο θέμα γνωμοδότησε αρνητικά στην προηγούμενη συνεδρίαση στην Κέρκυρα. Το ότι οι Κεφαλλονίτες σύμβουλοι ήταν συμπαγως υπέρ της επένδυσης παρουσιάζεται σαν τυχαίος παράγων. Μετά από αυτήν την μεθόδευση αλλά και κυριως, ανεξάρτητα της μεθόδευσης, της πολιτικής μαφιοζικης ανάπτυξης δεν θέλω να έχω καμία πολιτική σχέση, συγγένεια, δεν θεωρω συναγωνιστές σε κανένα επίπεδο όσους από την ΑΝΑΣΑ Επέτρεψαν να συμβεί αυτό το ξεπούλημα.
Θόδωρος Μπούκας
Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΙΝ
»