Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όλα επί τάπητος στην Ιόνια Ακαδημία

editorial
19 Οκτωβρίου 2018 / 16:01

Η αναζήτηση λύσης για τα σκουπίδια να γίνει με ανοιχτά χαρτιά. Ούτε διαρροές, ούτε συνωμοσίες, ούτε αποκαλύψεις. Το ίδιο το 2ο συνέδριο για τον κερκυραϊκό τουρισμό, που ξεκινάει στις 10 π.μ. μπορεί να είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πλέον επίσημη ενημέρωση.

Ο δήμαρχος, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και όλοι οι κερκυραϊκοί φορείς προσκεκλημένοι, θα είναι εκεί. Ας ανοίξει το συνέδριο έτσι, με αναφορές στο επίμαχο ζήτημα. Αυτό που συζητούν όλοι, παντού, το τελευταίο μακρύ χρονικό διάστημα. Υποχρέωση των διοργανωτών, οφειλόμενη απάντηση στον υπαινιγμό «εδώ πνιγόμαστε από τα σκουπίδια και την δυσφήμιση, και 'σεις προκρίνετε στη θεματολογία, την 4η βιομηχανική επανάσταση;».

Να ξεκαθαρίσουμε ότι ένα συνέδριο για την κύρια, οικονομική δραστηριότητα στο νησί, είναι άδικο να γίνει ένα συνέδριο για τα σκουπίδια. Όμως χωρίς να συζητήσουμε γι' αυτό το θέμα, πολύ δε περισσότερο να το αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία και Διοίκηση, όλα τα άλλα παρέλκουν. Όσον αφορά στα σκουπίδια, οι συζητήσεις που προαναγγέλλονται για τις μεθόδους, διεθνώς, για την διαχείρισή τους, δεν είναι τώρα το δικό μας θέμα. Στην Κέρκυρα και στα τρία από τα τέσσερα νησιά του Ιονίου, το πρόβλημα είναι επιλογής χώρου, στελέχωσης και λειτουργίας των αρμόδιων Υπηρεσιών αλλά και ενεργούς κοινωνικής συνδρομής για την αντιμετώπισή του. Η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, που κατά κανόνα και δυστυχώς αποδεδειγμένα συναρτάται με την οπωσδήποτε ελλείπτικη τους λειτουργία, είναι αντιδημοφιλής, προκαλώντας εκρηκτικές εξεγέρσεις. Είναι αναγκαίο ένα πειστικό κοινωνικό συμβόλαιο, που θα αντανακλά την πρόθεσή μας να μην πνιγούμε, ενδεχομένως ηρωικά, στα ίδια μας τα σκουπίδια.
Σε τελική ανάλυση ένα εξ' ορισμού παγκερκυραϊκό συνέδριο, με καυτές, θεματικές ενότητες, θέσεις και αντιθέσεις, μπορεί να γίνει το καλύτερο πεδίο για την διαπίστωση της κοινωνικής μας ωριμότητας να αξιολογήσουμε, να ιεραρχήσουμε και να επιλύσουμε τους γρίφους. Μπορεί και το αντίθετο, βέβαια. Ποντάρουμε στην πρώτη εκδοχή, παραφράζοντας, «Ιδού η Ιόνιος Ακαδημία, Σάββατο και Κυριακή 20 & 21 Οκτωβρίου 2018». Περί του πηδήματος ούτε λόγος να γίνεται!