Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σαν Σήμερα στην Κέρκυρα: 22 Νοέμβρη

Σαν Σήμερα στην Κέρκυρα
22 Nov 2018 / 09:04

1938: Πεθαίνει στις φυλακές Κέρκυρας μετά από φρικτά βασανιστήρια ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ο.Κ.Ν.Ε. Χρήστος Μαλτέζος

                                

Ο Χρήστος Μαλτέζος γεννιέται στη Μεθώνη το 1908 και αποτελεί μια από τις πλέον ηρωικές μορφές του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος. Καταγόμενος από φτωχή αγροτική οικογένεια, σπουδάζει με πολλές στερήσεις νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Το 1925 προσχωρεί στην Κοµµουνιστική Νεολαία και για ένα διάστημα είναι υπεύθυνος της εφημερίδας της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) «Νεολαία».
Από τις ανέχειες, τις στερήσεις και τους διωγµούς παθαίνει φυµατίωση, αλλά συνεχίζει τη σκληρή ζωή του επαναστάτη. Εργάζεται, εκτός από την Αθήνα, και στις  οργανώσεις της Κοµµουνιστικής Νεολαίας του Πειραιά και του Βόλου και παίρνει μέρος στην καθοδήγηση της απεργίας των φοιτητών το 1935 στην Αθήνα. Ο Μαλτέζος αντιστέκεται σθεναρά μαζί µε τους άλλους συντρόφους του σθεναρά στη φασιστική δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936.
Μετά τις µαζικές συλλήψεις του Οκτώβρη του 1937 εκλέγεται Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΚΝΕ  και εργάζεται για τη συγκρότηση του αντιδικτατορικού µετώπου. Τελικά πιάνεται και ρίχνεται στις φυλακές της Κέρκυρας. Εκεί βασανίζεται σκληρά για να κάνει «δήλωση µετανοίας», αλλά αρνείται και πεθαίνει μετά από φρικτά βασανιστήρια από τα βασανιστήρια στις 22 Νοέμβρη. Ο Χρήστος Μαλτέζος είναι ένα από τα πρώτα θύματα της Τεταρταυγουστιανής Δικτατορίας.