Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θερμό χειροκρότημα στην πρεμιέρα των «Απάχηδων των Αθηνών» (photos)

Δημοτικό Θέατρο
24 Nov 2018 / 08:18
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Αναβίωση της ιστορικής οπερέτας σε διασκευή-σκηνοθεσία του Πέτρου Γάλλια

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η σκληρή δουλειά και η καλλιτεχνική δεινότητα των συντελεστών απέδωσε καρπούς σε μια εξαιρετική παράσταση, που καθήλωσε το κοινό της Κέρκυρας. Πρόκειται για την ιστορική οπερέτα «Οι Απάχηδες των Αθηνών» που αναβίωσε η Δημοτική Χορωδία «San Giacomo» με τον διακεκριμένο βαρύτονο Παντελή Κοντό υπο την μπαγκέτα του Antony Ivanov. Η διεύθυνση ορχήστρας είναι του Παναγή Μπαρμπάτη και η σύγχρονη διασκευή-σκηνοθεσία του χαρισματικού Πέτρου Γάλλια. 

Οι Απάχηδες των Αθηνών του Νίκου Χατζηαποστόλου υπήρξε η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του Μεσοπολέμου. Η Ελλάδα,φανερά επηρεασμένη από τον ευρωπαϊκό αέρα, δημιουργεί στις αρχές της δεκαετίας του 1900 ένα νέο θεατρικό είδος, το μελοδραμάτιον ή αλλιώς την αθηναϊκή οπερέτα, όπως επικράτησε ο όρος. Το κοινό υποδέχεθηκε ένθερμα το 1908 ένα πολυποίκιλο θέαμα πρόζας, μουσικής και χορού προσαρμοσμένο αυτή τη φορά στα ελληνικά δεδομένα δια χειρός του αρχιμουσικού Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

Η υπόθεση

Η υπόθεση αφορά σ’ έναν απάχη (μόρτη, αλήτη των πόλεων) τον οποίο όλοι αποκαλούν «Πρίγκιπα» και που το πραγματικό του όνομα είναι Κώστας. Ο Κώστας, λοιπόν, σώζει δύο αφελείς από άγριο ξυλοδαρμό. Μια νοστιμούλα μοδίστρα, η Τιτίκα, που περνά από εκεί τυχαία, περιποιείται τις ελαφριές πληγές του και έτσι ερωτεύονται ο ένας τον άλλον. Μια εβδομάδα αργότερα, ο Κώστας πληρώνεται για να παραστήσει έναν πρίγκιπα του Βυζαντίου στη δεξίωση της νεόπλουτης οικογένειας του Ελληνοαμερικανού Ξενοφώντα Παραλή, της χαριτωμένης κόρης του Βέρας, καθώς και της γεροντοκόρης αδελφής του Αρετής. Η οικογένεια έχει μόλις εγκατασταθεί στην Αθήνα. Ο Κώστας φλερτάρει διακριτικά τη Βέρα η οποία ανταποκρίνεται, αλλά η άφιξη της Τιτίκας, που φέρνει μια τουαλέτα της Βέρας, γίνεται αιτία να αποκαλυφθεί η μικροπλεκτάνη. Ο μίστερ Παραλής τον διώχνει με τις κλοτσιές. Στη συνέχεια, ο τύπος κληρονομεί μια σημαντική περιουσία, ανασκουμπώνεται και πραγματοποιεί το όνειρο της Τιτίκας που θέλει να καλοπαντρευτεί!
 
Οι Απάχηδες των Αθηνών έχουν αξία ως ιστορικό τεκμήριο τόσο εξωκειμενικά όσο και ενδοκειμενικά, αλλά παράλληλα διασκεδάζουν μεταφέροντας το θεατή στα παλιά με μια στάλα από το σήμερα.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γευτεί την απολαυστική ατμόσφαιρα της παράστασης για άλλες δύο παραστάσεις, το Σάββατο 24 και την Κυραική 25 Νοεμβρίου 2018, στις 21.00 στο Δημοτικό Θέατρο. Ωστόσο πρόκειται για μια  παράσταση που έχει όλα τα φόντα να ξεφύγει από τα στενά όρια της Κέρκυρας.

Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Κορωναίος, Κάτια Πάσχου, Τζίνα Πούλου, Ελένη Δάβου, Παντελής Κοντός, Σπύρος Βέργης, Ανδρέας Γούσης, Κωνσταντίνος Παλαιολόγου, Γιώργος Βλάχος, Ζαννής Καντεράκης. Κοστούμια: Πηνελόπη Μάμαλου. 

Πληροφορίες: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, artmag.gr

Δείτε φωτογραφίες της παράστασης εδώ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.