Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Βουλιάζουμε σε ένα ποτήρι νερό» λέει ο Κοντονής για τα σκουπίδια της Κέρκυρας

σκουπίδια
24 Nov 2018 / 12:40

«Η κατάσταση διαχείρισης των απορριμμάτων αγγίζει τα όρια της χολέρας»

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ. Το σύνολο των ευθυνών στην αυτοδιοίκηση αποδίδει για τα σκουπίδια, ο βουλευτής Ζακύνθου, πρώην υπ. Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Στη χθεσινή ομιλία του στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι, μίλησε για τις υποδομές, από τις οποίες πάσχουν τα νησιά, απεμπολώντας πάντως οποιαδήποτε ευθύνη της κυβέρνησης. 
Αναμενόμενα αναφέρθηκε στο πρόβλημα των απορριμμάτων, που ταλανίζει ιδιαίτερα τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα, την ίδια στιγμή που ανακοινώνονται αδειοδοτήσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να παρέχονται τουριστικές υπηρεσίες όταν δεν έχουν εξασφαλιστεί τα βασικά προβλήματα υποδομής και όταν η κατάσταση διαχείρισης των απορριμμάτων «αγγίζει τα όρια της χολέρας», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει όλες τις χρηματοδοτήσεις, αλλά οι τοπικές αυτοδιοικήσεις δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους και προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες».

Συγκεκριμένα ο Σταύρος Κοντονής δήλωσε
«Τα Ιόνια νησιά πάσχουν από υποδομές. Είναι πολύ ενδιαφέρον να ανακοινώνονται οι αιτήσεις για αδειοδότηση ξενοδοχείων και μάλιστα μεγάλων, όταν το δυναμικό αυτών των ξενοδοχείων δε μπορεί να το εξυπηρετήσει ο βιολογικός καθαρισμός ενός νησιού. Ή να έχουμε μια κατάσταση διαχείρισης των απορριμμάτων που να αγγίζει τα όρια της χολέρας. Υποδομές για να μπορούμε να στηρίξουμε το πρώτο στοιχείο, την επιχειρηματικότητα. Επιχειρηματικότητα χωρίς υποδομές σημαίνει ότι θα έχουμε μια διαρκή δυσφήμιση των υπηρεσιών τις οποίες παρέχουμε. Ένας τουρίστας που έρχεται στη Ζάκυνθο και βλέπει τα λύματα του βιολογικού να πέφτουν στη θάλασσα, θα είναι αρνητικός προπαγανδιστής του τόπου μας. Με  τα σκουπίδια που θα βλέπει στους δρόμους Κέρκυρας και Ζακύνθου, θα πει στους φίλους του να μην πατήσουν το πόδι τους, όσο φτηνά πακέτα κι αν εμφανιστούν.
Η κυβέρνηση έχει προκρίνει δημιουργία υποδομών και άμεση χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για κάθε νομό.
Για τη Ζάκυνθο η κυβέρνηση χρηματοδότησε την ενδιάμεση λύση διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και την τελική λύση. Δεν γίνεται οι τοπικές αυτοδιοικήσεις να μην ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους και να προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες. Δεν γίνεται η κυβέρνηση να έχει χρηματοδοτήσει το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα και να βουλιάζουμε σε ένα ποτήρι νερό. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα συνεννόησης και ευθυνών».