Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης

ανακύκλωση
28 Nov 2018 / 11:21
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το θέμα της σύναψης σύμβασης συνεργασίας είχε προγραμματιστεί για να συζητηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, λόγω του περασμένου της ώρας, το θέμα μετατέθηκε για τη συνεχιζόμενη συνεδρίαση της Τρίτης, όμως και πάλι αποσύρθηκε μετά από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, επειδή ο Δήμαρχος απουσιάζει στο εξωτερικό. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σπύρος Καλούδης αντέτεινε ότι το θέμα το εισηγείται ο ίδιος και δεν υπάρχει λόγος αναβολής εφόσον οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν τις εισηγήσεις στα χέρια τους από μέρες. Επικράτησε ομως η άποψη ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που θα δεσμεύσει τις δύο επόμενες δημοτικές αρχές (η σύμβαση έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι χρόνια), και γι΄αυτό κρίθηκε ότι θα έπρεπε να συζητηθεί παρουσία του Δημάρχου. 

Με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Η σύμβαση με την εταιρεία ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε. θα γίνει στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργού Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής με την οποία εγκρίθηκε σε εθνική εμβέλεια το Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Συσκευασιών και Αποβλήτων.
Το Σύστημα υλοποιείται με την τοποθέτηση σε διάφορα σημεία, του κάθε Δήμου, Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, τα οποία αποτελούνται από αυτόματα μηχανήματα ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας, για την ανακύκλωση των πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων συσκευασιών, καθώς και από ειδικό εξοπλισμό για την ανακύκλωση άλλων υλικών συσκευασίας (όπως χαρτί, πολυστρωματικές χάρτινες συσκευασίες, πλαστικές σακούλες κ.α.).
Με τα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης πραγματοποιείται αυτόματα η «Διαλογή στην Πηγή».

Πως θα λειτουργούν τα μηχανήματα

Στα Κέντρα αυτά, οι δημότες επιστρέφουν τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες και αυτόματα τους αποδίδεται -με χρήση των υψηλής τεχνολογίας μηχανημάτων- απόδειξη με το αναλογούν ανταποδοτικό κίνητρο, ενώ παράλληλα τους παρέχονται και επιπλέον προσφορές-κίνητρα ως επιβράβευση για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης (όπως δώρα διαγωνισμών, δειγματοδιανομές, εκπτωτικά κουπόνια κ.α.).

Δυνατότητα δωρεάς σε ιδρύματα

Σημειώνεται, ότι οι δημότες έχουν την επιλογή είτε να παραλάβουν την απόδειξη ανταποδοτικού κινήτρου για δωρεάν αγορές σε συνεργαζόμενα καταστήματα  είτε αυτόματα να δωρίσουν το ποσό του ανταποδοτικού κινήτρου υπέρ της ενίσχυσης κοινωνικών σκοπών, μέσω του Συστήματος Συγκέντρωσης Κοινωνικού Κεφαλαίου .
Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα τα μηχανήματα να τοποθετούν και εντός σχολικών μονάδων, ώστε να ενισχυθεί η περιβαλλοντική εκπαίδευση αλλά και η περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών.

Υποχρεώσεις του Δήμου

Η σύμβαση που εισηγείται η δημοτική αρχή, πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με αυτήν, ο Δήμος δεν θα έχει κανένα κόστος, όσον αφορά τη συντήρηση, την μισθοδοσία ή την αγορά μηχαμημάτων. Ωστόσο θα έχει την υποχρέωση να παρέχει άνευ ανταλλάγματος τους χώρους στους οποίους θα τοποθετηθούν τα μηχανήματα, καθώς επίσης και την ηλεκτρολογική παροχή.
Επίσης ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να συνεργαστεί εντός της περιφέρειάς του, και με οποιοδήποτε άλλον φορέα ή άλλο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. δεν σχετίζεται με την Κοιν.ΣΕΠ που έχει συστήσει ο Σπύρος Νεράντζης του "Όλοι μαζί για την Κέρκυρα" ή τα Κέντρα Ανακύκλωσης που λειτουργούν ήδη σε πολλά σημεία του νησιού.


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.