Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πέθανε ο Kερκυραίος εκδότης της Πελοποννήσου, Σπύρος Δούκας

Δούκας
05 Δεκεμβρίου 2018 / 12:34
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΠΑΤΡΑ. Έσβησε η γλυκιά φιγούρα του άλλοτε εκδότη της ιστορικής εφημερίδας Πελοπόννησος, Σπύρου Δούκα (90). Ο κερκυραϊκής καταγωγής Σπύρος Δούκας μαζί με τη σύζυγό του Νανά, ήσαν εκδότες της εφημερίδας «Πελοπόννησος» από το 1986 έως το 2011.

Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και είχε βραβευτεί για την προσφορά του στον περιφερειακό τύπο. Η πραότητα και η συνέπειά του δεν έκρυβαν το σφριγηλό του πνεύμα, συνιστώντας εντέλει το αμάλγαμα μιας ξεχωριστής προσωπικότητας, που σφράγισε με την παρουσία και την συμπεριφορά του τα πράγματα τόσο στην Αχαΐα όσο και στον περιφερειακό Τύπο συνολικά. Είναι από τους πρώτους εκείνους που εμπνεύστηκαν και ίδρυσαν τον Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων ως κάτι διακριτό, επικοινωνιακά μάχιμο και αξιοπρεπές ώστε να αναδεικνύεται η ελληνική περιφέρεια, η κοινωνία της και τα προβλήματά της. Ερωτεύτηκε το τυπωμένο χαρτί και το υπηρέτησε μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Δέσποζε στις συνελεύσεις του ΣΗΠΕ, πρώτος ερχόταν, τελευταίος έφευγε, φροντίζοντας να κουβαλήσει πάντα και την Πελοπόννησο που την παρουσίαζε με ευγενική περηφάνεια. Όσοι τον γνώρισαν θα τους μείνει αξέχαστη η προσήνεια και η ανεπιτήδευτα, φιλική του διάθεση. Όσοι διδαχθήκαμε κάτι από τον Σπύρο, συλλυπούμαστε τους δικούς του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
 
Ο ΣΗΠΕ
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εφημερίδες- μέλη του ΣΗΠΕ με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε για τον ξαφνικό θάνατο του πρώην συναδέλφου, αγαπητού φίλου και επίτιμου Προέδρου του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, ΣΠΥΡΟΥ ΔΟΥΚΑ.
Ο Σπύρος Δούκας ανέλαβε, τα έτη 1987-2011, τη διοίκηση της μακροβιότερης εφημερίδας της ελληνικής Περιφέρειας, της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, οδηγώντας την εφημερίδα στην κορυφή της δημοσιότητας και της ευρείας αποδοχής.
Ο ίδιος υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων. Δραστήριος μέχρι τέλους και ευαίσθητος σε κοινωνικά θέματα, πρόσφερε με προθυμία κοινωφελές έργο διευθύνοντας το «Ίδρυμα Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα».
Ο χαρακτήρας του ήταν γλυκός και προσηνής, η παρουσία του επιβλητική και η προσωπικότητά του σπάνιου ήθους. Υπήρξε ένας από τους λίγους έλληνες πολίτες που έλαβε εύφημη μνεία για την πορεία και το έργο του, πολλάκις, από την ελληνική Πολιτεία. Η απώλειά του αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην τοπική κοινωνία της Πάτρας και για όσους τον γνώριζαν ανεκπλήρωτο είναι το κενό του. 
Η οικογένεια του ημερήσιου περιφερειακού Τύπου έχασε ένα εμβληματικό μέλος της. Εκφράζουμε από καρδιάς τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγο και τους οικείους του και συμπάσχουμε στο θρήνο τους. 
Αποφασίζουμε ομόφωνα: 
- αντί στεφάνου, να δοθεί χρηματικό ποσό στο ίδρυμα «Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα»
- το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΣΗΠΕ, κα Νάντια Σαμαρά να παραστεί στη νεκρώσιμο ακολουθία.
 
Η Ένωση συντακτών (ΕΣΗΕΠΗΝ)
 
Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης της Ένωσης Συντακτών με αισθήματα οδύνης αποχαιρετούν έναν εμβληματικό, ιστορικό, αυθεντικό, παραδοσιακό εκδότη, τον Σπύρο Δούκα, που επί σειράν ετών διηύθυνε μιαν από τις ιστορικότερες εφημερίδες του Περιφερειακού Τύπου την γνωστή στο Πανελλήνιο «Πελοπόννησο».
Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο των εντύπων, που βιώνουν σήμερα μια κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον τους συγκυρία.
Ο Σπύρος Δούκας ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συναναστραφούν μαζί του. Έχαιρε δε εκτιμήσεως για την αγάπη του προς την τοπική κοινωνία και τα αλτρουϊστικά του αισθήματα προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Οι σχέσεις του με το προσωπικό της εφημερίδας εκινούντο σε πνεύμα αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού με συνέπεια στις υποχρεώσεις, και γνώμονα το κοινό συμφέρον που ήταν ή κατά το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση και επιμόρφωση.
Μαζί με την σύζυγό του κ. Νανά, είχαν επιδείξει ανυπέρβλητο ψυχικό μεγαλείο όταν δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα σκληρά και αδυσώπητα με την τραγωδία που τους έπληξε, καθώς «έφυγε» από τη ζωή ύστερα από πολυετή άνιση μάχη με ανίατη ασθένεια η μοναχοκόρη τους, αξιολάτρευτη Λήδα.
Αιωνία του η μνήμη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.