Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το νέο σπίτι της σύγχρονης τέχνης στην Κέρκυρα ανοίγει τις πόρτες του

σύγχρονη τέχνη
12 Δεκεμβρίου 2018 / 18:44

Εγκαινιάζεται τις 15/12 με έκθεση του γνωστού καλλιτέχνη Γιάννη Δημητράκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παρά την πλούσια καλλιτεχνική ιστορία του τόπου μας, η σημαντική έλλειψη εξειδικευμένου χώρου αφιερωμένου στην σύγχρονη και διεθνή τέχνη αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα μόνιμο ζήτημα. Το κενό αυτό φιλοδοξεί να κλείσει ο νέος πολυχώρος τεχνών και πολιτισμού The Attic Gallery, που ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στις 20:30, με την ατομική έκθεση «ΑΛΛΟΓΑ» του γνωστού Αθηναίου ζωγράφου Γιάννη Δημητράκη.



Με έδρα το ιστορικό κτήριο στην καρδιά της πόλης που άλλοτε στέγαζε το Γαλλικό Ινστιτούτο, το The Attic Gallery είναι δημιουργία της ομάδας που δημιούργησε το ICON Gallery στην οδό Γκύλφορδ 52 το 2015, με την επιμέλεια της γνωστής ζωγράφου και ιστορικού πολιτισμού Δρ. Sasha (Σάσσα) Chaitow. Ο νέος, ευάερος χώρος – σχεδόν 200τμ – διαθέτει τα μέσα και τον εξοπλισμό ώστε να φιλοξενεί και να προβάλλει ποικιλία πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ήδη για το 2019-2020 έχει αναγγείλει 9 ατομικές εκθέσεις από έλληνες αλλά και ξένους καλλιτέχνες, ποικιλία εργαστηρίων, ομιλιών,  και άλλων δρώμενων. Στην ιστοσελίδα του πολυχώρου www.theattic.gr επισημαίνεται ότι ο χώρος φιλοξενεί τόσο τους ανερχόμενους, όσο και τους καταξιωμένους καλλιτέχνες, πάντοτε με επαγγελματική διαλογή κι επιμέλεια, αλλά και ομαδικές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προϊόντων, ομιλίες, σεμινάρια, θεατρικές πρόβες, προβολές ταινιών, κ.α.. Εκφράζει ως προτεραιότητά του και την υποστήριξη των νέων ανθρώπων. Ο χώρος διαθέτει μόνιμο εκθετήριο/πωλητήριο στο οποίο εκπροσωπούνται οι συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες, και θα είναι επισκέψιμος καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από τις 12μμ-10μμ. Το εκθετήριο προσμετρά έργα των Γ. Μέγκουλα, Η. Βαλάρη, Μ. Σιδέρη, Ι. Βλαζάκη και Σ. Αλαμάνου μεταξύ των διαθέσιμων εκθεμάτων του.
Εγκαίνια: Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 20:30
Διάρκεια έκθεσης: 15/12/18 - 2/1/19
Ώρες επίσκεψης: Τρίτη-Σάββατο, 12:00μμ - 10:00μμ
Ιστοσελίδα: www.theattic.gr
Facebook: https://www.facebook.com/theatticgallery/
Διεύθυνση: Ριζοσπαστών Βουλευτών Ιονίου Βουλής και Στ. Δεσύλλα (είσοδος από Στ. Δεσύλλα, 2ος όροφος).
Τηλέφωνο: 26614.01198

Η εναρκτήρια έκθεση «ΑΛΛΟΓΑ»

Το The Attic Gallery εγκαινιάζεται τις 15 Δεκεμβρίου με ατομική έκθεση του Γιάννη Δημητράκη, ενός πολύ δραστήριου ζωγράφου με περισσότερες από 25 εκθέσεις στο ενεργητικό του. Απόφοιτος της ΑΣΚΤ (1980-1986) όπου μαθήτευσε με τους Δ. Κοκκινίδη, Β. Δημητρέα, Δ. Μυταρά και Θ. Εξαρχόπουλο, εξακολουθεί να εδρεύει στην Παιανία απ’όπου και κατάγεται, ενώ τα έργα του έχουν εκτεθεί σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό και βρίσκονται σε δημόσιες πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση «ΑΛΛΟΓΑ» αποτελεί μια συνολική παρουσίαση πρόσφατων έργων του καλλιτέχνη που φανερώνουν την μοναδική του ματιά και τον εικαστικό του «λόγο». Στα χέρια του οι δυνατές γραμμές αποκτούν πλούσια και αποφασιστική κίνηση. Μεταμορφώνονται σε ιστορίες, οι γνώριμες μορφές αποκτούν νέο αφηγηματικό χαρακτήρα μέσα από την κίνηση. Μια ματιά, ένα φτερό, ένα πετάρισμα μας καλούν να ανακαλύψουμε εκ νέου τον κόσμο μέσα από το παιχνιδιάρικο, αλλά συνάμα οξυδερκές βλέμμα του ζωγράφου. Οι φτερωτοί έρωτες γίνονται φίλοι, οι λαϊκές μορφές προστάτες και παρατηρητές, τα άλογα σύμβολα, και παντού τα πουλιά-σχολιαστές και ψυχοπομποί μας μυούν σε μια ΆΛ-ΛΗ οπτική του κόσμου ως οφείλει να κάνει η τέχνη.