«Προσήλωση στην προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων» δηλώνουν τα Τίρανα

ΤΙΡΑΝΑ. Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις παραμένουν τεταμένες, μετά την ανακοίνωση απαλλοτριώσεων την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο ανάπλασης της Χιμάρας, για τουριστικούς σκοπούς.

14
Δεκεμβρίου / 2018

Το ελληνικό ΥΠΕΞ, εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλοντας τις ενέργειες της Αλβανίας ως «Κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ


Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών.

Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις.

Τόσο αυτή όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση συναφές νομοσχέδιο, οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία. Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της.

Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία.

Η απάντηση του αλβανικού ΥΠΕΞ
 

Το Αλβανικό ΥΠΕΞ δηλώνει «έκπληκτο» από τις δηλώσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ ενώ τόνισε ότι «λυπάται για τη δήλωση του η οποία στηρίζεται σε διαστρέβλωση των γεγονότων» και ότι η απόφαση για τις απαλλοτριώσεις είναι απόλυτα νόμιμη. Η ανακοίνωση, μάλιστα, αναφέρει πως όσοι θεωρούν ότι θίγονται τα δικαιώματά τους, μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο του Στρασβούργου.

«Η Αλβανία, ως ευρωπαϊκή χώρα και μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου του Στρασβούργου και εφαρμόζει τις αποφάσεις του» δηλώνει το αλβανικό ΥΠΕΞ. «Επομένως, όσοι πολίτες αισθάνονται ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά τους στην ιδιοκτησία, έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στα αρμόδια ευρωπαϊκά δικαστήρια».

«Καλούμε την ελληνική πλευρά για αντικειμενική ανάγνωση των γεγονότων και της αλήθειας», αναφέρει η αλβανική διπλωματία, υποστηρίζοντας ότι τα Τίρανα «ήταν και παραμένουν προσηλωμένα» στην προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων.