Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αίθουσα «Θεόδωρος Αντωνίου» στο Ωδείο

ΑΝΤΩΝΙΟΥ
30 Δεκεμβρίου 2018 / 19:18

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τιμή στη μνήμη του κορυφαίου ακαδημαϊκού και συνθέτη, που «έφυγε» τα Χριστούγεννα.

Η είδηση «έσκασε» προ ημερών και διαπέρασε με πένθιμο «σωλήνα» το κορμί της πανελλαδικής ακαδημαϊκής και μουσικής κοινότητας: το «φευγιό» του μαέστρου και συνθέτη, Θεόδωρου Αντωνίου.
Ένα κομμάτι, ωστόσο, της μεσίστιας σημαίας, «έπιασε» και τα «δικά μας». Βλέπετε, ο εκλιπών, υπήρξε Επίτιμος Διευθυντής του Ωδείου Κέρκυρας.
Κάπως έτσι, σε έκτακτη συνεδρίασή του, το ΔΣ του Ωδείου, έπραξε τα δέοντα: εκδίδοντας Ψήφισμα, που, μέσα στα υπόλοιπα, προβλέπει και την παραχώρηση του ονόματος του εκλιπόντος σε αίθουσα του Ωδείου. Αναλυτικά, αποφασίστηκαν...
1. Να εκφρασθούν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
2. Να κατατεθεί στεφάνι στη σωρό του.
3. Να κηρυχθεί τριήμερο πένθος, κατά την διάρκεια του οποίου θα αναρτηθεί μεσίστια η σημαία του Ιδρύματος (σ.σ. ολοκληρώθηκε).
4. Να δοθεί το όνομα του σε αίθουσα του Ωδείου.
5. Να αφιερωθεί συναυλία του Ωδείου στην μνήμη του.
6. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο.
Σημειώνεται ότι δημοσίως, για την απώλεια του Αντωνίου εκφράστηκε το... σύμπαν της ελληνικής κοινωνικής, πολιτικής και πνευματικής –καλλιτεχνικής κοινότητα. Μεταξύ αυτών και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίου τον χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, «πυλώνα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής και της μουσικής έρευνας».
Γεννημένος το 1952 στην Αθήνα, ο Αντωνίου άφησε ως κληρονομία πάνω από 450 έργα (όπερες, χορωδιακά, μουσική δωματίου, κινηματογραφικά, θεατρικά, ορχηστρικά κ.λπ.).
Καθηγητής σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, τα Πανεπιστήμια Στάνφορντ, Γούτα, τη Μουσική Ακαδημία της Φιλαδέλφειας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, πολυβραβευμένος παγκοσμίως (Ευρώπη, Αμερική), συνέδεσε το όνομά του με το μουσικό φεστιβάλ του Τάνγλκγουντ στο Λένοξ της Μασαχουσέτης, όπου διετέλεσε καλλιτεχνικός υποδιευθυντής για πάνω από δέκα χρόνια.
Μαθητής (και) του Μάνου Χατζηδάκι, στην αρχή της καριέρας του, συνεργάστηκε με τον Άαρον Κόπελαντ και μαθήτευσε δίπλα στον του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν - κοινώς, δύο κορυφαίους συνθέτες του 20ού αιώνα.