Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λουκέτο μπαίνει στο Μέγαρο Καποδίστρια

ΤΞΓΜΔ
26 Μαΐου 2016 / 12:17

ΚΕΡΚΥΡΑ.Το πλάνο ανάπτυξης της πανεπιστημιακής ζωής του νησιού στην ημισέληνο που διαγράφουν τα τρία μνημεία, Μέγαρο Καποδίστρια, Παλαιό Φρούριο και Ιόνιος Ακαδημία, γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 80’ και ευοδώθηκε αρχικά από το υπουργείο Πολιτισμού της Μελίνας Μερκούρη.

Βραχύβιο αποδείχθηκε, ωστόσο, γεγονός που οφείλεται στις τεχνικές-κατασκευαστικές δυσκολίες του εγχειρήματος, αλλά και τις αντιδράσεις όσων πρεσβεύουν την ιδέα ότι τα μνημεία θα πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά προς έκθεση, ξεχνώντας τα παραδείγματα της Οξφόρδης (900 ετών) αλλά και του Trinity College (400 ετών) στην καρδιά του Δουβλίνου που σφύζουν από ζωή. Κάπου στην πορεία εξέλιξης εκείνης της αρχικής σκέψης λοιπόν προέκυψαν οι εγκαταστάσεις στην Αβραμίου για Ιστορικό και ΤΑΒΜ και το στρίμωγμα όλων των υπόλοιπων σχολών, πλην του Μουσικού, στα κτήρια του πρώην Ψυχιατρείου.

Βιώσιμο το Μέγαρο

Η μία απόληξη εκείνης της ιδεατής ημισελήνου φαίνεται πως θα παραπαίει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, μετά την αποχώρηση και των τελευταίων χρηστών του Μεγάρου. Στο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του τμήματος ΤΞΓΜΔ του Ιονίου που μέχρι προχθές φιλοξενούνταν στο Μέγαρο ανακοινώθηκε η προσωρινή μετακόμισή τους στο πρώην Ψυχιατρείο. Δεν τίθεται ζήτημα στατικής επάρκειάς του κτηρίου, όπως αποφάνθηκε σχετικά πρόσφατη στατική μελέτη (2009), ούτε περαιτέρω φθοράς του, καθώς δεν γίνονται πλέον παραδόσεις εκεί και η εισροή ομβρίων υδάτων που μας ανησύχησε στο παρελθόν έχει αντιμετωπιστεί με στεγανοποίηση της ταράτσας και επισκευή των κουφωμάτων. Το κτήριο παραμένει βιώσιμο και επομένως ο ουσιαστικός λόγος μεταφοράς του προσωπικού στις εγκαταστάσεις του Ψυχιατρείου φαίνεται πως είναι η εξοικονόμηση πόρων, δεδομένης της συνεχώς μειούμενης χρηματοδότησης του Ιονίου από το υπουργείο παιδείας.

Τα εύλογα ερωτήματα

Σπίτι χωρίς ανθρώπους, ρημάζει και πεθαίνει, λέει η λαϊκή σοφία και «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»… Δεν φαίνεται να έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση ύψους περίπου 7 εκ. για τις εργασίες ολοκληρωμένης συντήρησης που απαιτούνται και το μόνο που έχουμε στα χέρια μας είναι η Στατική και Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη που θα προωθηθεί προς έγκριση στις εφορείες Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων ώστε να περάσει από ΚΑΣ και βλέπουμε…