Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στήριξη της νησιωτικότητας...

ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ
10 Ιανουαρίου 2019 / 17:59

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η νησιωτικότητα ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε, την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, με την Επίτροπο Συνοχής Corina Creţu...


... στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα Προγραμματική Περίοδο, 2021-2027, της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της εξειδίκευσης των μέτρων της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ο κ. Σαντορινιός, τόνισε την ανάγκη για διακριτές νησιωτικές πολιτικές που θα αποτυπώνονται στους κανονισμούς και θα δίνουν έμφαση τόσο στις υποδομές ακτοπλοΐας και ενδονησιωτικών μεταφορών, όσο και στη στήριξη καινοτόμων εφαρμογών, που θα δίνουν τη δυνατότητα στα πλοία να είναι φιλικά προς το περιβάλλον, υπακούοντας στο τρίπτυχο χαμηλού κόστους - ποιότητας υπηρεσιών - σταθερότητας δρομολογίων.
Απ’ την πλευρά της, η Επίτροπος ανέπτυξε σειρά μέτρων και επιλέξιμων προτάσεων για το νέο Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), στη κατεύθυνσης της πολιτικής στήριξης των ελληνικών νησιά, συμφωνώντας στην ανάγκη να τεθούν ως υψηλή προτεραιότητα οι νησιωτικές πολιτικές στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Αλλά και στην εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης, που θα μοχλεύει εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, επιδοτήσεις, χαμηλό δανεισμό και ιδιωτικές επενδύσεις για την κατασκευή φιλικών προς το περιβάλλον πλοίων για τη διασύνδεση των νησιών, όσο και των απαραίτητων λιμενικών υποδομών, που θα τα υποδέχονται αξιοποιώντας τις ΑΠΕ και εφαρμόζοντας καινοτόμες τεχνολογίες.
Παράλληλα, δε, τονίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης εφαρμογών ψηφιακής διοίκησης στα νησιά που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες καθημερινότητας των νησιωτών που είναι αναγκασμένοι να υποστούν υψηλό κόστος μετακίνησης για αυτές.