Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ολοκληρώθηκε η διημερίδα της Μητρόπολης για τα 300 χρόνια από την πολιορκία

28 Μαΐου 2016 / 21:44

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαϊου 2016 ξεκίνησαν οι εργασίες της Διημερίδας που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, στο Πνευματικό Κέντρο, για τα 300 χρόνια από το Θαύμα της διασώσεως της νήσου από τους Οθωμανούς

Τις εργασίες άνοιξε και ευλόγησε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος, ο οποίος στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι με αφορμή την εξιστόρηση των γεγονότων του 1716, παρατηρούμε τα αδιέξοδα των ανθρώπων όταν πορεύονται χωρίς συλλογική ταυτότητα, χωρίς αλληλεγγύη και συστράτευση προς ένα  κοινό στόχο. Εκδηλώσεις όπως αυτή, συνέχισε ο Νεκτάριος, δίνουν το έναυσμα του συν-προβληματισμού και αφύπνησης της ιστορικής μας διαδρομής. Η Κέρκυρα δέχτηκε άμεσες και έμμεσες πιέσεις από τους εκάστοτε κατακτητές. Όμως  το νησί άντεξε και παραμένει σταθερό. Ακόμη σε μια ανθρωπότητα και ένα κόσμο όπου τα πολιτιστικά σύνορα υφίστανται πολύ μεγάλες πιέσεις , εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης και της κυριαρχίας ενός πολιτισμού, ο οποίος δεν έχει ως γνώμονά του τον άνθρωπο, αλλά την εικόνα, τους αριθμούς και τον καταναλωτισμό. Είναι μεγάλη η συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στους αγώνες του λαού της Κέρκυρας , κατά την περίοδο της ξενοκρατίας.  Κλείνοντας υπογράμμισε ότι είναι αδήριτη ανάγκη στην εποχή μας να βασιστούμε στην Παιδεία, η οποία δεν θα περιφρονεί, αλλά θα στηρίζεται στην ιστορία, για να διατηρήσουμε ως βάση της πορείας μας την ταυτότητά μας.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραϊτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων  Αλέκος Μιχαλάς και  ο Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Θεόδωρος Παππάς.
Προεδρεύων της πρώτης ημέρας της Διημερίδας ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Αθανάσιος Καραθανάσης.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Νικόλαος Κουρκουμέλης, Ιστορικός- Ερευνητής, ο οποίος ανάπτυξε το θέμα “ Στρατηγικά και τακτικά προβλήματα των εμπολέμων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής πολιορκίας τιυ 1716 “. Ο κ. Κουρκουμέλης σημείωσε ότι την περίοδο εκείνη η Οθωμανική Αυτοκρατορία αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήμα, με αποτέλεσμα να μην της επιτρέπονται μακροχρόνιοι πόλεμοι, ιδίως όταν εκείνοι λάμβαναν χώρα στη θάλασσα. Από την άλλη μεριά ο Δυτικός κόσμος, συνειδητοποιώντας το μεγάλο κίνδυνο που διέτρεχε, από την ισλαμική απειλή, βοήθησε τους αμυνόμενους Κερκυραίους και Βενετούς. Τέλος σε περίπτωση που η Κέρκυρα είχε καταλυφθεί από τους Οθωμανούς θα αλλοιωνόταν πολιτικά, οικονομικά και ιδίως πολιτισμικά.
Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο Δημήτρης Μεταλληνός, διδάσκων του Ιονίου Πανεπιστημίου και  ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα “ Το ιστορικό γεγονός της 11ης Αυγούστου 1716 μέσα από αρχειακές πηγές “.
Επόμενος ομιλητής ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός  με θέμα “  Το θαύμα μέσα από την υμνογραφία της εορτής" ( η εκκλησιαστική συνείδηση γι’αυτό ). 
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Νικόλαος Παργινός, Λογοτέχνης-Μηχανολόγος που ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα “ Το θαύμα στη νεότερη λογοτεχνία - παλαιότερες και νεότερες επισημάνσεις “.  

Το πρωί του Σαββάτου 28 Μαϊου 2016 συνεχίστηκε η Διημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, αφιερωμένη στα 300 χρόνια από το Θαύμα της διάσωσης της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς.
Προεδρεύων της δεύτερης συνεδρίας ήταν ο Δημήτρης Μεταλληνός, διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστημίο.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Αθανάσιος Καραθανάσης, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “ Ουρανού κρίσις “ (Ορθοδοξία και Ρωμαιοκαθολικισμός στην καθ’ημάς Ανατολή μετά το θαύμα του Πιζάνι). 
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Σπυρίδων Γαούτσης, Γραμματέας της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας που ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα “ Κείμενα και Ευλάβειες της Καθολικής Εκκλησίας για τον Άγιο Σπυρίδωνα “. 
Επόμενος ομιλητής ήταν ο Χρήστος Δεσύλλας, διδάσκων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με θέμα “ Η πολιτική οικονομία του χρήματος και της φτώχειας στην Κέρκυρα το 1716 “. 
Τις εργασίες της Διημερίδας έκλεισε ο Κωνσταντίνος Θύμης, Γραμματέας της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας με θέμα “ Η συμβολή του Μητροπολίτου Μεθοδίου Κοντοστάνου στις εορταστικές τελετές της 11ης Αυγούστου “. 
Τέλος ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και των παρισταμένων.