Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Υπερταμείο ζητάει να διατηρήσει τα παραχωρηθέντα μνημεία

ΕΤΑΔ
16 Ιανουαρίου 2019 / 13:40

ΑΘΗΝΑ. Με παρέμβασή του στο ΣτΕ το Υπερταμείο ζητάει να παραμείνει ο κατάλογος των μεταβιβαζόμενων ακινήτων ως έχει (σ.σ. και να μην εξαιρεθούν αρχαιολογικοί χώροι κα. μνημεία)!

Όταν ξέσπασε ο θόρυβος για την αποκάλυψη ότι 10.119 ακίνητα του δημοσίου, που περιλάμβαναν πλήθος αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, μεταβιβάζονταν στην ΕΤΑΔ ΑΕ, δηλαδή στο Υπερταμείο, η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Πολιτισμού διαβεβαίωνε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε όλα τα μνημεία και ευρύτερα τα ακίνητα αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος nα εξαιρεθούν από τη μεταβίβαση.
Μάλιστα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κατάλογος 2.329 ακινήτων που έπρεπε να εξαιρεθούν καθώς υπάγονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016 δόθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, χωρίς ωστόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να τον δώσει στη δημοσιότητα, παρά τις επίμονες διαμαρτυρίες του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Ωστόσο, παρότι ο σχετικός κατάλογος παραδόθηκε στο υπουργείο Οικονομικών από τις 22/11/2018 δεν έχει γίνει καμία σχετική ενέργεια. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει επιμείνει ότι για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η γνώμη των «θεσμών» που επιμένουν ότι πρέπει να «αξιοποιηθούν» τα συγκεκριμένα μνημεία.
Εν τω μεταξύ εναντίον της σχετικής υπουργικής απόφασης έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και οι δήμαρχοι Πατρέων Κ. Πελετίδης και Σπάρτης Ευαγ. Βαλιώτης. Η συζήτηση αυτής της προσφυγής έχει προσδιοριστεί για τις 22 Ιανουαρίου.
H Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), δηλαδή το Υπερταμείο, εγείρει αξιώσεις και κάνει παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ της υπουργικής Απόφασης.