Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζητούν την σύγκληση των οργάνων του δικηγορικού συλλόγου με θέμα «Καλούδη»

Δικηγορικός σύλλογος
17 Ιανουαρίου 2019 / 18:48

Αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την καταγγελλόμενη δραστηριότητα του προέδρου της διοίκησης του Δικηγορικού συλλόγου Κερκύρας και δεν διαψεύστηκαν

Οι υπογράφοντες την παρούσα δικηγόροι, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, με έκπληξη ακούσαμε την Δευτέρα 14.1.19 από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό  να καταγγέλλεται ότι ο κ. Γιώργος Καλούδης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, ήταν αυτός που έδωσε την εντολή και για λογαριασμό του έγινε η ανώνυμη αφισοκόλληση που στρέφεται κατά συγκεκριμένου δημοσιογράφου και τοπικού  τηλεοπτικού σταθμού.
Από τότε δεν υπήρξε δημόσια αντίδραση ούτε του κ.Καλούδη, ούτε όμως και  του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας.  Ως εκ τούτου, αφού δηλώσουμε προκαταβολικά ότι δεν υπεισερχόμαστε στην ουσία της διαφοράς που θα κριθεί από την δικαιοσύνη, νοιώθουμε την ανάγκη  να επισημάνουμε τα εξής:
Ο Δικηγορικός Σύλλογος, ως Ν.Π.Δ.Δ., είναι πρωτίστως θεσμικός κοινωνικός φορέας στον  χώρο της δικαιοσύνης  με καθορισμένα από τον Κώδικα Δικηγόρων καθήκοντα και αρμοδιότητες. Δικαιούται να κάνει κοινωνικές παρεμβάσεις, δεν δικαιούται να αναμιγνύεται σε κομματικές ή άλλες αντιπαραθέσεις. Τον Δικηγορικό Σύλλογο εκπροσωπεί προς τα έξω ο Πρόεδρός του οι δε πράξεις ή παραλείψεις του, θετικές ή αρνητικές, εξ αντικειμένου δημιουργούν αντίστοιχους θετικούς ή αρνητικούς συνειρμούς στην κοινωνία για την συλλογικότητα των δικηγόρων και  τον θεσμικό τους ρόλο.
Ο κ. Καλούδης διατηρεί και διεκδικεί για τον εαυτό του, εκτός της ιδιότητας του Προέδρου του Δ.Σ.Κ. και την ιδιότητα του ενεργού πολιτικού. Προσφάτως μάλιστα δημοσιοποίησε και την ιδιότητα του υποψηφίου δημάρχου.
Δεν θα σχολιάσουμε εμείς την  πολιτική δραστηριότητα του κ. Καλούδη από καμμιά άλλη σκοπιά παρά μόνο από την σκοπιά του αν επηρεάζει την εικόνα και το θεσμικό βάρος του Δικηγορικού Συλλόγου που εκπροσωπεί.
Κατά την τηλεοπτική αλλά και την έντυπη παρουσίαση του θέματος από τα τοπικά μ.μ.ε., η αναφορά στον κ. Γ. Καλούδη γινόταν συνεχώς με την ιδιότητά του ως Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου. Δεν αναφέρθηκε η ιδιότητά του τού πολυετούς πολιτευομένου και της προσφάτως προαναγγελθείσας δημαρχιακής υποψηφιότητάς του.
 Η γενόμενη καταγγελία, η φύση της, η ευρεία δημοσιότητά της, η συνεχής αναφορά  της ιδιότητας του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου και οι συνειρμοί που δημιουργούνται στον απλό πολίτη που αναπόφευκτα συνδέει τον κ. Καλούδη με τον Δικηγορικό Σύλλογο, γεννά θεσμικό θέμα στον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει καθήκον να υπερασπίζεται την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων στα πλαίσια του νόμου, τον δημόσιο διάλογο, την  κριτική για τα δημόσια ή τοπικά πράγματα, όσο σκληρή κι αν είναι αυτή, αρκεί να γίνεται δημόσια, επώνυμα και με ευπρέπεια.
Εκφράζουμε συνεπώς με την παρούσα μας τον έντονο προβληματισμό μας για το θεσμικό θέμα που ανέκυψε από την γενόμενη καταγγελία, την σαφή αντίθεσή μας σε κάθε πρακτική που δεν είναι νόμιμη και δεν συνάδει με τις παραδόσεις του δικηγορικού σώματος, καθώς επίσης  την αγωνία μας για την διαφύλαξη του κύρους και του θεσμικού βάρους του Δικηγορικού Συλλόγου.
 Καλούμε, τέλος, τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου να πράξουν τα θεσμικώς προβλεπόμενα συγκαλώντας προς τούτο, αν χρειαστεί, και Γενική Συνέλευση.
                                            Κέρκυρα  17/1/2019
                                     Οι δικηγόροι – μέλη του Δ.Σ.Κ.
ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ Αλέξανδρος
ΒΡΑΔΗΣ Γιάννης, πρώην Πρόεδρος Δ.Σ.Κ
ΒΡΑΔΗΣ Νίκος
ΚΑΡΥΔΗΣ Γιώργος, πρώην Πρόεδρος  Δ.Σ.Κ.
ΚΑΣΣΙΜΗΣ Χρήστος, πρώην Πρόεδρος Δ.Σ.Κ.
ΛΕΛΑΣ Σπύρος
ΜΕΣΣΑΣ  Νίκος
ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ  Γιάννης
ΦΙΛΙΠΠΑΣ  Βαγγέλης