Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκαινιάστηκε η αναδρομική έκθεση του Νίκου Βεντούρα

Δημοτική Πινακοθήκη
30 Μαΐου 2016 / 10:49

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης εγκαινιάστηκε την Κυριακή η αναδρομική έκθεση χαρακτικής του Νίκου Βεντούρα (1899- 1990).

Στην έκθεση περιλαμβάνονται ενδεικτικά έργα από όλες τις φάσεις της πορείας του, ενώ έχει γίνει επίσης μια αξιόλογη προσπάθεια αναπαράστασης του εργαστηρίου του.
 
Τόσο ο δήμαρχος Κέρκυρας, όσο οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης της έκθεσης και η πρόεδρος του Δ.Σ. της Πινακοθήκης κ. Μαρία Μουζακίτη, τόνισαν τη σπουδαιότητα του έργου του Νίκου Βεντούρα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κερκυραϊκού πολιτισμού. Η κ. Μαρίνα Παπασωτηρίου ειδικότερα, Επιμελήτρια του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα, μίλησε για την αγωνία και το αίσθημα ευθύνης που συνόδευσαν την πρόταση ανάληψης της επιμέλειας αυτής της αναδρομικής έκθεσης. «Η αλήθεια είναι ότι το έργο του Βεντούρα δεν χωρά στους περιορισμένους χώρους μιας Πινακοθήκης», ανέφερε η ίδια. «Για την επιμέλεια της έκθεσης κινήθηκα σε δύο βασικούς άξονες- πρώτον, να αναδειχθεί η ενότητα και η συνέχεια που υπάρχει ανάμεσα στις διάφορες φάσεις της πορείας του, και δεύτερον να γνωρίσουν οι Κερκυραίοι όχι μόνο τον καλλιτέχνη, αλλά και τον “άνθρωπο Βεντούρα”».
 
Ξεκινώντας από την πρώτη αίθουσα του χώρου, το πρώτο πράγμα που βλέπει ο επισκέπτης είναι μια μεγάλων διαστάσεων φωτογραφία του Νίκου Βεντούρα να τον κοιτά κατάματα, και ένα χρονοδιάγραμμα με πληροφορίες και σημαντικά γεγονότα της ζωής του. Συνεχίζοντας, παρακολουθούμε την πορεία του από την περίοδο της μαθητείας κοντά στον Άγγελο Γιαλλινά, μέχρι τα όψιμα χαρακτικά του. Στα έργα του πρωταγωνιστούν αγαπημένα του θέματα, όπως τα καράβια, οι αστερισμοί, η Κέρκυρα, οι λιτανείες. Στην τελευταία αίθουσα της έκθεσης έχει γίνει μια προσπάθεια αναπαράστασης του χώρου του εργαστηρίου του, η οποία περιλαμβάνει τα εργαλεία του, φωτογραφίες, σχέδια, σημειώσεις και προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη. Μεγάλος αριθμός έργων, καθώς και τα προσωπικά του αντικείμενα, παραχωρήθηκαν για την έκθεση από τον κ. Γρηγόρη Καρύδη, εκ μέρους της οικογένειας.
 
Ο επισκέπτης φεύγει από την έκθεση έχοντας περπατήσει για λίγο στα βήματα του πρωτοπόρου Κερκυραίου χαράκτη, παίρνοντας μια γεύση από την καθημερινότητά του και τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του. Μαθαίνει ότι ο Νίκος Βεντούρας, εκτός από ταλαντούχος καλλιτέχνης, ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε τη φωτογραφία, τα ταξίδια, τη ζωή. Ρίχνει μια κλεφτή ματιά στο εργαστήριό του, και τον φαντάζεται να δουλεύει, να σκέφτεται, να πειραματίζεται με τις ώρες, με τα διάφορα υλικά και τα χρώματα. Ο στόχος λοιπόν να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, μάλλον επετεύχθη.
 
Η έκθεση συνεχίζεται έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2016. Ώρες επίσκεψης 10.00- 16.00 από Τρίτη έως Κυριακή, εκτός αργιών.
 
Την Τετάρτη η έκθεση- αφιέρωμα στον Ιάσονα Δεπούντη
 
Η έκθεση του Βεντούρα, κατά κάποιον τρόπο συνεχίζεται θεματικά με την έκθεση- αφιέρωμα στον ποιητή και συγγραφέα Ιάσονα Δεπούντη, μιας και τους δύο άνδρες συνέδεε στενή φιλία. Το αφιέρωμα αυτό θα περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό υλικό από τη ζωή και το έργο του Δεπούντη, ο οποίος μάλιστα είχε δωρίσει μια μεγάλη συλλογή έργων του Βεντούρα στη Δημοτική Πινακοθήκη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 1η Ιουνίου στις 20.00, στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κέρκυρας.
 
Φωτορεπορτάζ: Βασίλης Δουκάκης