Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πράγματα στη διαχείριση απορριμμάτων, μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά…»

ΦΑΜΕΛΛΟΣ
18 Ιανουαρίου 2019 / 18:37

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ. «Υπέγραψε» τη «νέα εποχή» της Κυκλικής Οικονομίας ο Φάμελλος

Πέρασμα στην εποχή της Κυκλικής Οικονομίας… Εντός ενός νέου σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων της χώρας, με χαρακτηριστικά την οικονομία φυσικών και ενεργειακών πόρων, την ανάκτηση υλικών και δημιουργία νέας εργασίας, με τρόπο ωφέλιμο και περιβαλλοντικά ορθό για την τοπική κοινωνία και οικονομία…
Προσέγγιση του Αν. ΥΠ.ΕΝ., Μανώλη Φάμελλου, κατά την υπογραφή της Σύμβασης για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων, στην Αλεξανδρούπολη. Το πρώτο σχετικό έργο στη χώρα, αποτέλεσμα, κατά τον κ. Φάμελλο, ενός πλάνου που άρχισε, μέσω συγκεκριμένων βημάτων, την τελευταία τριετία: ολοκλήρωση νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης (2015), διαμόρφωση περιφερειακών σχεδίων σ’ όλη τη χώρα (2016) και εντάξεις έργων στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ (ΥΜΕΠΕΡΑΑ / ευρωπαϊκή και εθνική χρηματοδότηση).
Κατά τον Υπουργό, ειδικά η αλλαγή στη χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ), έπαιξε κομβικό ρόλο «στη γρήγορη κατασκευή ενός έργου ύψους 18 εκατ. ευρώ και σ’ ένα συνολικό που ξεπερνά το 60 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, το Χώρο Υγειονομικής Ταφής, την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων… Μία πραγματική αλλαγή σελίδας που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή πρακτική αλλά και την βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία…»
Το έργο εντάσσεται «στο μεγάλο έργο της διαχείρισης των αποβλήτων σε όλη τη χώρα, ύψους 1 δις ευρώ». Και «αποδεικνύει ότι τα πράγματα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά και να αλλάξει η διαχείριση των αποβλήτων…»
Επιπλέον, ο κ. Φάμελλος υπενθύμισε τις δύο πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ που έχουν ανακοινωθεί και είναι σε δημόσια διαβούλευση: με την ΚΕΔΕ και η άλλη με τους ΦοΔΣΑ. Σχετικά με την στην αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους που έχουν υψηλότερη απόδοση στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή, να έχουν χαμηλότερο κόστος στις Μονάδες Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων, επιτυγχάνοντας χαμηλότερα δημοτικά τέλη έως και 25%. Αυξάνοντας το κίνητρο για τους Δήμους και το όφελος για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.