Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Είπε όχι στα πετρέλαια, το δημοτικό συμβούλιο Αρταίων

Ηχώ της Άρτας
23 Ιανουαρίου 2019 / 11:26

ΑΡΤΑ. Με μια απόφαση που εξέπληξε και με μια τοποθέτηση του Δημάρχου Αρταίων που αιφνιδίασε ολοκληρώθηκε η συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων για το θέμα της έρευνας για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Άρτας.

Ο Δήμαρχος Αρταίων, στην τοποθέτησή του ήταν αρνητικός, αν και άφησε παράθυρο για τη συνέχεια λέγοντας πως «αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να λήξει σήμερα, αλλά χρειάζεται χρόνος, ενημέρωση και διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες». Παράλληλα ζήτησε για το θέμα «να πάρουν θέση όλοι οι αρμόδιοι φορείς, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και οι Σύλλογοι Περιβαλλοντολόγων».
Κατά την συζήτηση, υπήρξε μια μικρή έκπληξη από τη θέση που πήρε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής», Άγγελος Ξυλογιάννης ο οποίος ψήφισε θετικά στις έρευνες, ευθυγραμμιζόμενος με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι με την παράταξη της οποίας εδώ και 5 χρόνια είναι μέλος.
Πιο συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων είπε όχι στις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Άρτας, σε μια συζήτηση που διεξήχθη με την παρουσία δημοτών και εκπροσώπων φορέων της περιοχής.
Κατά τη συζήτηση έγινε ενημέρωση από στελέχη της εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια», η οποία είναι ανάδοχος για την έρευνα των υδρογονανθράκων στην περιοχή Άρτα-Πρέβεζα.
Μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αρνητικό και στην παροχή της συναίνεσης για τη διέλευση από δημοτικές εκτάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων, ενώ εξαίρεση αποτέλεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Άγγελος Ξυλογιάννης από την παράταξη «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή», ο οποίος ψήφισε θετικά.
 
Σε αντιπολιτευτικούς τόνους
Με την ομιλία του να κινείται σε αντιπολιτευτικούς προς την κυβέρνηση τόνους, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης δήλωσε αρνητικός στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή του Δήμου.
«Η Κυβέρνηση, ερήμην της τοπικής κοινωνίας, υπέγραψε μέσα στο 2018 μια σύμβαση με την εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια» για έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες, η οποία δεν μπορεί να δεσμεύσει σε καμία περίπτωση τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών. Και δεν φρόντισε να γίνει με γνώμονα την ενδελεχή ενημέρωση της κοινής γνώμης για το τι μέλλει γενέσθαι» είπε ο Δήμαρχος. «Δεν είναι δε, σε καμία περίπτωση, μια απόφαση που θα έπρεπε να ληφθεί χωρίς διάλογο, ερήμην της τοπικής κοινωνίας και πίσω από κλειστές πόρτες. Για αυτό και πήραμε την πρωτοβουλία σήμερα να καλέσουμε την αρμόδια εταιρία για ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου» ανέφερε στην αρχή της εισήγησής του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.
 
Προστασία στο Περιβάλλον
Ο Δήμαρχος Αρταίων στάθηκε κυρίως στο περιβάλλον του Δήμου και έθεσε θέμα προστασίας του λέγοντας: «Είμαι ιδιαίτερα σκεπτικός και επιφυλακτικός. Και είναι λογικό οι συμπολίτες μας να αγωνιούν για το μέλλον της περιοχής μας. Όλοι μας αγωνιούμε. Αυτό που ως Δημοτική Αρχή μας ενδιαφέρει είναι να διατηρηθεί αυτό που υπάρχει σήμερα: μια Άρτα που να στηρίζεται στο φυσικό της περιβάλλον, στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, σε ήπιες μορφές ανάπτυξης και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)».
Από την Ηχώ της Άρτας