Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με 153 ψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών

Συμφωνία των Πρεσπών
25 Ιανουαρίου 2019 / 14:09

ΑΘΗΝΑ. Με 153 «ναι», 146 «όχι» και ένα «παρών» κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα και έντονους τόνους στην Ολομέλεια. Εκτός από τα 145 «ναι» των

βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τη συμφωνία με την κυβέρνηση Ζάεφ στήριξαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κατερίνα Παπακώστα.
«Παρών» ψήφισε με τη σειρά του ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από άγριο επεισόδιο που προκλήθηκε από τη Χρυσή Αυγή, όταν ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης επιχείρησε να ψηφίσει «όχι στην προδοσία». Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζήτησε από τον βουλευτή να ψηφίσει ξανά απλώς λέγοντας «όχι», με αποτέλεσμα τα πνεύματα να οξυνθούν.
Ο κ. Βούτσης διεμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και λίγη ώρα αργότερα, τα πνεύματα ηρέμησαν.
Όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο Νίκος Βούτσης, η Ολομέλεια κράτησε 38,5 ώρες και μίλησαν συνολικά 200 βουλευτές –πολιτικοί αρχηγοί, εισηγητές, ειδικοί αγορητές κλπ.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε όσους βουλευτές δεν πρόλαβαν να μιλήσουν να καταθέσουν τις ομιλίες τους και αυτές να συναφθούν ως παράρτημα των πρακτικών που θα δημοσιευτούν για αυτή την ιστορική συνεδρίαση.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώθηκε τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου, οποίος «έκλεισε» με τη φράση: «H Eλλάδα έχει ρόλο στα Βαλκάνια, η Ελλάδα έχει ιστορία, έχει μέλλον στα Βαλκάνια και αυτό το μέλλον το υπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο η Συμφωνία των Πρεσπών».
Πηγή: cnn.gr