Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέο κώλυμα στο ΚΑΣ και αναβολή για το έργο στο λιμάνι!

ΟΛΚΕ
31 Μαΐου 2016 / 21:50

Μια θετική διατύπωση για το τι πρόκειται ν΄ απογίνει με το πολύπαθο έργο της ανατολικής πύλης και του κόμβου στο λιμάνι, είναι ότι οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες οφείλουν να συνεργασθούν ώστε να ξαναπάει ΚΑΣ το συντομότερο. Ίσως και την επόμενη Τρίτη, 7 Ιουνίου. Πάντως χθες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν πήρε απόφαση και ανέβαλε το θέμα διότι ο ΟΛΚΕ δεν τοποθετήθηκε επί του πρακτέου σχετικά με τις παρατηρήσεις, που περιέχονται στην εισήγηση της Αρχαιολογίας για το έργο!

ΑΘΗΝΑ. Μιλώντας, αμέσως μετά την συνεδρίαση στην κ. Ενημέρωση, ο επικεφαλής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Οργανισμού, Α. Χειρδάρης, δήλωσε αιφνιδιασμένος από το περιεχόμενο της εισήγησης, που δεν ήταν συναινετικό, όπως ο ίδιος περίμενε. Αντιθέτως, πάντα σύμφωνα με τον κ. Χειρδάρη, η εισήγηση των εδώ αρχαιολογικών Υπηρεσιών προτείνουν τη ριζική αναπροσαρμογή της ανατολικής πύλης (σ.σ. απέναντι από το ξενοδοχείο Ατλαντίς) ίσως και την κατάργησή της! Ο ίδιος πάντως δεν είχε δει την πρόταση της Αρχαιολογίας ενώ διαμαρτυρήθηκε ότι στην συνεδρίαση του ΚΑΣ έγινε αναφορά στο περιεχόμενό της αλλά δεν έδωσαν τον φάκελο στους ενδιαφερόμενους. Διατύπωσε επίσης και τις επιφυλάξεις, κατά πόσο είναι δυνατόν να γίνουν μεγάλες αλλαγές στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που προβλέπονται για τη χρηματοδότηση και την αποπεράτωσή του.
 
Η Αρχαιολογία
 
Η επικεφαλής των αρχαιολογικών Υπηρεσιών, Τ. Ρηγάκου, απαντώντας στο εύλογο ερώτημα του ρεπορτάζ, πως είναι δυνατόν να μην έχει ο ΟΛΚΕ τις προτεινόμενες αλλαγές στο έργο, επιβεβαίωσε ότι οι δυο Υπηρεσίες δεν έχουν και την καλύτερη δυνατή συνεργασία (Σ.σ. η Αρχαιολογία δεν έστειλε και το ΛΙμάνι δεν ζήτησε τις παρατηρήσεις πριν από την επίμαχη, χθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ!). Η ίδια πάντως, που γνωρίζει και την πρόταση, θέλοντας να διασκεδάσει τον εκνευρισμό που προκάλεσε στον Οργανισμό η χθεσινή εξέλιξη στο ΚΑΣ, κάνει λόγο για απλοποίηση, και όχι ριζική αλλαγή, του έργου της ανατολικής πύλης, περίπου όπως είναι και η άλλη, σήμερα κεντρική είσοδος στο λιμάνι. Πιστεύει μάλιστα ότι υπάρχει χρόνος και οι όποιες αναπροσαρμογές στην αρχική μελέτη είναι δυνατόν να γίνουν μεσ' τη 'βδομάδα ώστε να μπορεί να ξαναβρεθεί ενώπιον του ΚΑΣ, την ερχόμενη Τρίτη, που θα συζητηθεί εκεί και το θέμα των επεμβάσεων στην Ανουντσιάτα.
Πάντως χθες το ενδιαφέρον και η αγωνία των ανθρώπων των Υπηρεσιών χτύπησαν κόκκινο, κατά το δημοσιογραφικό στερεότυπο. Ο πρόεδρος του ΟΛΚΕ, Σπ. Στεφανίδης έσπασε κυριολεκτικά τα τηλέφωνα. Όταν καταλάγιασαν οι πρώτες εντυπώσεις από τη ψυχρολουσία της αναβολής οι αμοιβαίες εξηγήσεις που δόθηκαν και η διάθεση συνεργασίας ώστε να ξεπερασθεί το προς στιγμήν αδιέξοδο, έκαναν τους εμπλεκόμενους, που αισθάνονται βαριά την ευθύνη, ν' αναθαρρήσουν ότι μπορεί να ξεπερασθεί.