Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Εκτός διαδικασίας» η επίσκεψη Νεκτάριου σε σχολεία των Παξών

Παξοί
11 Φεβρουαρίου 2019 / 20:50
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Επιστολή Γκούση προς εκπαιδευτικούς για την εκτός προγράμματος επίσκεψη του ιεράρχη

ΠΑΞΟΙ. “Πληγές έξυσε” η επίσκεψη του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριου στα σχολεία των Παξών την περασμένη Δευτέρα.  Έγινε απρογραμμάτιστα, καθώς ο Μητροπολίτης ταξίδεψε στο νησί για την γιορτή της Υπαπαντής αλλά αποκλείστηκε από τον καιρό. Με χρόνο διαθέσιμο λοιπόν, αποφάσισε να επισκεφθεί τους μαθητές των Παξών. Μια, εκ πρώτης όψεως, εθιμοτυπική επίσκεψη προκάλεσε την αντίδραση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κώστα Γκούση, καθώς, σύμφωνα με οδηγία του Υπουργείου Παιδείας, οι επισκέψεις εξωσχολικών φορέων, δεν επιτρέπονται χωρίς προηγούμενη έγκριση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,  ώστε το σχολείο να μην μετατραπεί σε θέατρο αντιπαραθέσεων και κηρυγμάτων.  Ο Περιφερειακός διευθυντής, αφού επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους εκπαιδευτικούς, έστειλε στη συνέχεια έγγραφο, επισημαίνοντας την οδηγία του Υπουργείου Παιδείας, για όσους δεν την είχαν υπόψη τους. Ο ίδιος είπε στην “Ενημέρωση” ότι δεν επρόκειτο για κλήση σε απολογία αλλά απλή επισήμανση. Μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, σχολίαζαν ωστόσο στην “Ενημέρωση”, ότι οι καθηγητές ήρθαν σε δύσκολη θέση, όταν ειδοποιήθηκαν  τελευταία στιγμή για την επίσκεψη. Μάλιστα, από τη στιγμή που η ορθόδοξη θρησκεία είναι ακόμα συνδεδεμένη με τα ελληνικά σχολεία, πιθανόν να φάνηκε άκομψο να θεωρήσει κάποιος έναν ιερωμένο ως εξωσχολικό παράγοντα…
Η “Ενημέρωση” ζήτησε την άποψη της  προέδρου της ΕΛΜΕ Μαρίνας Ράπτη, η οποία ουσιαστικά δεν διαφωνεί με το πνεύμα  του νόμου, θεωρεί όμως ότι η οδηγία του Υπουργείου Παιδείας θα έπρεπε να εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του Γυμνασίου Λευκίμμης, πριν από έναν μήνα περίπου, όταν εξωσχολικοί “αγανακτισμένοι” χωρίς θεσμικό ρόλο εισέβαλαν  στο σχολείο  και απευθύνθηκαν στους εκπαιδευτικούς σε υψηλούς τόνους, μπροστά στους μαθητές, με αφορμή το θέμα που προέκυψε με  την θέρμανση του σχολείου.

Απάντηση Νεκτάριου
 
Μετά την επιστολή Γκούση, ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, σηκώνοντας το γάντι, και με την ευκαιρία του εσπερινού της γιορτής της Αγ. Θεοδώρας, έδωσε συνέχεια στο θέμα: «Η παρουσία της Εκκλησίας ενοχλεί στους καιρούς μας…». Στο κήρυγμά του το απόγευμα της Κυριακής  ο κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε σ την πρόσφατη ποιμαντική του επίσκεψη στο νησί των Παξών: «Μετά από πρόσκληση των δασκάλων και καθηγητών των σχολείων του νησιού βρέθηκε στα σχολικά συγκροτήματα, στα οποία οι μαθητές του επεφύλαξαν θερμότατη υποδοχή. Η επίσκεψη αυτή ενόχλησε, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να βρεθούν απολογούμενοι, με την απειλή κυρώσεων από την προϊσταμένη αρχή τους, δηλαδή τους ιθύνοντες της εκπαίδευσης. Μετά από αυτό μπορεί  ο κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος να αντιληφθεί σε πόσο τραγική κατάσταση βρίσκεται η πατρίδα μας».
 Παρόμοια περιστατικά έχουν ανάψει τα αίματα στο παρελθόν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως στην περίπτωση των επισκέψεων του Μητροπολίτη  Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας σε σχολεία των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ και Β΄ Αθήνας. Ο τότε Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είχε απαντήσει ότι «ο εν λόγω Μητροπολίτης δεν είχε υποβάλει αίτημα, κατά το τρέχον σχολικό έτος, για επισκέψεις στα σχολεία των ανωτέρω Διευθύνσεων, επομένως δεν είχε ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και για το λόγο αυτό ζητήθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις»
Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ είχε συνταχθεί με το υπουργείο Παιδείας: «Κανείς εξωθεσμικός δεν μπορεί να κάνει κατήχηση και να παρεμβαίνει στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το πρώτο και τον τελευταίο λόγο μέσα στην τάξη τον έχει ο υπεύθυνος καθηγητής που ασκεί το παιδαγωγικό και μαθησιακό έργο εκείνη την ώρα και κανείς άλλος δεν μπορεί να υπεισέλθει σε αυτό»
 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.