Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Νεκρανάσταση» της ΑΝΙΟΝ με «προίκα» το πάρκιγκ της Κάτω Πλατείας

Δημοτικό συμβούλιο
12 Φεβρουαρίου 2019 / 10:35

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ενεργοποίηση της ΑΝΙΟΝ (Αναπτυξιακής Ιονίων Νήσων) αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, που συνεδρίασε σε συνθήκες "κανονικότητας" μετά από πολύ καιρό.

Η ΑΝΙΟΝ, σε αδράνεια σήμερα, βρέθηκε με λογιστικά ελλείματα μετά από σχετικό έλεγχο Ορκωτών Λογιστών και η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Ωστόσο, όπως εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος, είναι δυνατόν να 'βγεί από την εντατική" και να ξαναζωντανέψει, ώστε να έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει καταρχήν ένα πρόγραμμα LEADER ύψους 7 εκατομμυρίων και στη συνέχεια να μπορέσει να "τρέξει" και άλλα προγράμματα τουριστικού και πολιτιστικού περιεχομένου όπως οι "γιορτές Πόλης" που εντάσσονται στην Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης. 

Προκειμένου να αποκτήσει έσοδα και προσωπικό, η δημοτική αρχή εισηγήθηκε και τελικά ψηφίστηκε, η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 300.000 € και η εκμίσθωση του πάρκιγκ της Κάτω Πλατείας.Όπως ανέφερε σχετικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παντελιός, τα έσοδα του πάρκιγκ το 2016 ήταν 370.000, το 2017 380.000 ενώ 2018 ήταν 350.000 ευρώ. Το μίσθωμα που θα εισπράτει ο Δήμος από την ΑΝΙΟΝ συμφωνήθηκε να είναι στα ίδια επίπεδα ενώ θα διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων που εργάζονται σήμερα.

Ο Μπάμπης Χαραλάμπους της Λαϊκής Συσπείρωσης διαφώνησε, ρωτώντας γιατί όλα αυτά να μην γίνουν από τον ίδιο το Δήμο. Η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι με τη σημερινή σύνθεση του προσωπικού του Δήμου και με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονται, είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Δήμος αδυνατεί να τρέξει τέτοια προγράμματα, σε αντίθεση με μια αναπτυξιακή εταιρεία που αποτελεί σχήμα πιο ευέλικτο.  

Το θέμα όσον αφορά το πρώτο σκέλος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με το όχι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του Γιώργου  Ραιδεστινού και του Σπύρου Βλάχου.
Το δεύτερο σκέλος όπως τροποποιήθηκε ”παραχώρηση χρήσης με μίσθωση” εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με το όχι του Σπύρου Βλάχου, του Νίκου Γκούση, του Γιώργου Ραιδεστινού, και των παρατάξεων «Κέρκυρα να Ζεις» και «Λαϊκή Συσπείρωση».
Η συζήτηση αρκετές φορές κινήθηκε σε υψηλούς τόνους κυρίως μεταξύ του Δημάρχου Κέρκυρας Κ. Νικολούζου και του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Σπύρου Βλάχου.