Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι προϋποθέσεις μεταφοράς των σκουπιδιών στα Γιάννενα (video)

Διαχείριση απορριμμάτων
14 Φεβρουαρίου 2019 / 11:28
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Η μέθοδος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Ήπειρο με την προσθήκη του εργοστασίου είναι ένα υπόδειγμα που χρήζει μελέτης

και τούτο ανεξαρτήτως εάν τελικώς προκύψει συνεργασία με την Κέρκυρα.
Το έργο προγραμματίζεται για τουλάχιστον 25 χρόνια με σκοπό να επεξεργάζεται τους περίπου 105.000 από τους συνολικά 148.000 τόνους των συνολικών και σύμμεικτων απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου.
Από αυτές τις ποσότητες το υπόλειμμα ανέρχεται στο 39% και οδηγείται στους ΧΥΤΥ ενώ και το προϊόν της επεξεργασίας των βιολογικών απορριμμάτων, που δεν προέρχονται κι αυτά από διαλογή στην πηγή (καφέ κάδοι) αλλά από τον εργοστασιακό διαχωρισμό των σύμμεικτων απορριμμάτων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κομπόστ/λίπασμα σε βρώσιμες καλλιέργειες. Θα οδηγείται κατά κανόνα ως χώμα για την κάλυψη του υπολείμματος στους ΧΥΤΥ.
Η συνθήκη αυτή επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι η διαχείριση - επεξεργασία των σκουπιδιών είναι ακριβή υπόθεση και η βιωσιμότητα μιας τέτοιας μονάδας, αντικείμενο εντατικής λειτουργίας. Γι' αυτό άλλωστε ρητά προβλέπεται εκτός του βασικού εσόδου από το αποκαλούμενο τέλος εισόδου (gate fee), που προϋπολογίζεται μεσοσταθμικά στα 39 € τον τόνο, την πώληση των ανακυκλώσιμων και την παραγωγή πράσινης ενέργειας από το βιοαέριο, η διαχείριση μη συμβατικών αποβλήτων από άλλες περιφέρειες σε συμφωνία με την Π. Ηπείρου και σε ποσότητες πάνω από τις προϋπολογιζόμενες των 105.000 τόνων σκουπιδιών ετησίως. 
Ο δισταγμός των παραγόντων και των Φορέων των Ιωαννίνων να ενταχθεί στο πλαίσιο του Σχεδιασμού της Ηπείρου, εκτάκτως και προσωρινώς, μέρος των κερκυραϊκών σκουπιδιών, εδράζεται μάλλον στις περιορισμένες χωρητικότητες των τελικών αποδεκτών ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ παρά στη διαχειριστική δυνατότητα του εργοστασίου. Εξ' ου και η αρνητική θέση σε πιθανό κερκυραϊκό αίτημα του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Ιωαννίνων (ΦΟΔΣΑ/Ι), Σπ. Κωνσταντόπουλου. 
Ένα επόμενο αγκάθι, εάν και εφόσον άνοιγε ο δρόμος μιας τέτοιας αρωγής και συνεργασίας Ιωαννίνων - Κερκύρας, είναι το κόστος του εγχειρήματος ως το άθροισμα των τελών εισόδου στο εργοστάσιο και στον ΧΥΤΥ συν το κόστος της μεταφοράς. Όμως αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί στο πλαίσιο οργανωμένου σχεδίου ενώ θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. 
Δεδομένης της έκτακτης και δραματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Κέρκυρα, η συμβολή της γενικής κυβέρνησης στη λύση του γρίφου κρίνεται αναγκαία, επειγόντως και κατ' εξαίρεση. Η έκθεση του σημαντικού πόρου σε κίνδυνο δεν είναι αποκλειστικά και μόνον πρόβλημα των κατοίκων της ναυαρχίδας του ελληνικού τουρισμού.

-----------------------------------------------------------------------

Ευχαριστούμε τους χορηγούς:
 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.