Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλβανία: Οργή κατά του Ράμα - Άγρια επεισόδια έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο

Έντι Ράμα
16 Φεβρουαρίου 2019 / 19:26

ΤΙΡΑΝΑ. Βίαια επεισόδια εκτυλίχθηκαν το Σάββατο στα Τίρανα καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό μέγαρο,

ύστερα από έκκληση που απηύθυνε η αντιπολίτευση για αποχώρηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 και κατηγορείται για διαφθορά.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν γύρω από το μέγαρο της κυβέρνησης και χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, αντλίες νερού και γκλομπ για να απωθήσουν τους εξοργισμένους διαδηλωτές. Στις εικόνες που μεταδίδουν διεθνή και αλβανικά μέσα ενημέρωσης βλέπουμε πολλούς διαδηλωτές να κείτονται αιμόφυρτοι στο έδαφος, ενώ τραυματίστηκαν και δύο αστυνομικοί οι οποίοι μεταγέρθηκαν σε νοσοκομείο της αλβανικής πρωτεύουσας.

Το χρονικό των επεισοδίων

Νωρίς το μεσημέρι οι διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατάφεραν να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο του μεγάρου. Μια ομάδα περίπου 100 ατόμων άρχισε να εκτοξεύει πέτρες, βόμβες μολόροφ και καπνογόνα κατά των αστυνομικών φωνάζοντας εν χορώ «Ράμα, φύγε»!
Από τις πέτρες έσπασαν παράθυρα του κτιρίου, ενώ μια ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στο Μέγαρο αλλά απωθήθηκε από τους αστυνομικούς οι οποίοι είχαν ταμπουρωθεί στο εσωτερικό του.«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανάμεσα στο πλήθος ο Λουλζίμ Μπάσα, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, κατηγορώντας την αστυνομία ότι σκοπίμως επέτρεψε στον όχλο να πλησιάσει το κυβερνητικό μέγαρο και να προκληθούν τέτοια επεισόδια, ούτως ώστε να δώσει στον Έντι Ράμα το δικαίωμα να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για τη βία.

Τα επεισόδια διήρκεσαν πάνω από πέντε ώρες. Λίγο μετά τις 5 μ.μ. ο Μάσα κάλεσε τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν και ανανέωσε το κάλεσμα για νέες κινητοποιήσεις στο ίδιο σημείο την Πέμπτη στις 10 το πρωί.

Πηγή: In.gr